Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Compendium Overdrachtsbelasting 2016

Paperback Nederlands 2016 9789012397278
Niet leverbaar.

Samenvatting

Overdrachtsbelasting is een eeuwenoude belasting die zelfs teruggaat tot het eind van de zestiende eeuw (tachtigjarige oorlog) en die, sinds de invoering van de huidige Wet op belastingen van rechtsverkeer (WBR) per 1 januari 1972, wordt geheven op verkrijging van in Nederland gelegen onroerende zaken en rechten waaraan onroerende zaken onderworpen zijn.

Aan de hand van de per 1 januari 2016 geldende wet- en regelgeving, waarvan de relevante gedeelten bij elk afzonderlijk onderdeel voorafgaand aan de bespreking zijn opgenomen, geeft dit boek op beknopte en bondige wijze een volledig overzicht van de heffing van de overdrachtsbelasting.

Niet alleen het materiële belastingrecht komt aan bod (belastbaar feit, maatstaf van heffing, vrijstellingen), maar ook het formele belastingrecht (wijze van heffing, aansprakelijkheid, boeten, rechtsmiddelen, toepassing hardheidsclausule, ambtshalve vermindering e.d.). Ook de samenloop van overdrachtsbelasting met de omzetbelasting bij levering van onroerende zaken en vestiging van beperkte rechten daarop komt ten volle aan bod.

Het boek is in de eerste plaats bedoeld als compacte vraagbaak voor al diegenen die in de beroepspraktijk regelmatig met de overdrachtsbelasting in aanraking komen, zoals accountants, fiscalisten, makelaars, notarissen en projectontwikkelaars. Daarnaast kan het boek ook goede diensten bewijzen als studieboek, in het bijzonder voor fiscale en notariële opleidingen. Uw commentaar op dit boek wordt zeer gewaardeerd. U kunt de auteur bereiken via vanstraateneducatief@rechtwijs.nl.

Specificaties

ISBN13:9789012397278
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:364
Uitgever:Sdu
Druk:4
Verschijningsdatum:19-1-2016
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Jaap van Straaten

Mr. J.C. van Straaten (UvA, 1978) is op het gebied van de overdrachtsbelasting als docent verbonden aan de notariële opleiding van de Universiteit Utrecht en werkzaam bij de Belastingdienst. Van zijn hand verschenen vele publicaties over fiscale en notarieel-juridische onderwerpen. In het bijzonder noemen wij hier de Wegwijs in de Overdrachtsbelasting, waarvan in augustus 2015 de twintigste druk is verschenen bij Sdu.

Andere boeken door Jaap van Straaten

Inhoudsopgave

Voorwoord
Overige literatuur
Lijst van gebruikte afkortingen

1. Systeem
2. Belastbaar feit
3. Maatstaf van heffing
4. Tarief en vrijstellingen
5. Wijze van heffing, formaliteiten, betaling, aansprakelijkheid, teruggave, kwijtschelding, vermindering
6. Rechtsmiddelen

Trefwoordenregister
Jurisprudentieregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Compendium Overdrachtsbelasting 2016