
Lees verder
Jaring Hiemstra is bestuurskundige. In zijn promotieonderzoek 'Het besturen van grote gemeenten, vier varianten en een toekomstperspectief' (1999) onderzocht hij de wijze waarop grote steden in Nederland worden bestuurd en ontwikkelde hij een typering van de ambtelijk-bestuurlijke verhoudingen.
Meer over Jaring HiemstraOf het nu gaat om veiligheid, ruimtelijke planning economische ontwikkeling of de leefbaarheid van onze wijken, het zijn stuk voor stuk belangrijke onderwerpen die belangrijk zijn voor de toekomst van onze maatschappij. De gemeente is de bestuurslaag die het dichtst bij de burger staat en speelt op al deze terreinen een belangrijke rol. Lokaal bestuur is daarom misschien ook wel de mooiste bestuurslaag: geen andere overheid werkt aan zulke concrete en herkenbare vraagstukken. Toch weet de gemeente het hart van de burger maar niet te stelen.
Burgers kennen hun lokale politici nauwelijks, de opkomstpercentages bij verkiezingen zijn laag en burgers hebben - soms ten onrechte - een niet al te rooskleurig beeld van de efficiency en effectiviteit van de gemeentelijke organisatie. De prestaties van de gemeente kunnen beter. Dit boek laat zien dat het imiteren van de private sector, het reorganiseren of het verder ontkennen van de eigen verantwoordelijkheid van burgers weinig effectieve wegen zijn.
Dit boek geeft antwoord, aan de hand van voorgeelden uit de praktijk, op vier cruciale vragen:
1. Wat zijn nu eigenlijk de prestaties van de gemeente?
2. Aan welke voorwaarden moeten die prestaties voldoen?
3. Welke organisatorische kenmerken hebben hoog presterende gemeenten?
4. Wat zijn de principes die managers en bestuurders moeten hanteren om de prestaties van hun organisatie fundamenteel te verbeteren?
Hiermee kan dit boek de inspiratiebron en de gereedschapskist zijn voor gemeenten die hun prestaties duurzaam willen verbeteren.
Daarnaast laat het boek zien dat de principes voor prestatieverbetering ook gelden voor kostenbesparing.