Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Over de rooie

Emoties bij verlies en verandering op het werk

Paperback Nederlands 2012 9789013106206
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Organisaties rouwen niet maar mensen in organisaties wel!
Mensen kunnen 'verliezen' uit hun privésituatie méénemen naar hun werk, zoals het overlijden van een dierbare, een echtscheiding, de ziekte van een kind. Mensen kunnen ook òp het werk verliezen lijden, zoals het verlies van een collega, van een werkplek, van routine, of van het werk zelf.

Het gebruikelijke woord voor de emotionele reactie op verlies is 'rouw'. Organisaties rouwen niet maar mensen in organisaties wel! Aandacht voor verlies en rouw heeft dus fundamenteel te maken met de 'humaniteit' van organisaties. Bij een gezonde omgang met rouwende werknemers zien organisaties dat ze daar profijt van hebben.

Verlies en rouw bij organisatieverandering: "weerstand?"
In dit boek is er speciale aandacht voor de aspecten van verlies en rouw bij organisatieverandering. De emotionele reactie op verandering wordt vaak afgedaan met de term 'weerstand'. Ten onrechte, want het oude kan pas plaats maken voor het nieuwe, als mensen de gelegenheid krijgen om het oude ook echt los te laten. Juist omdat ca. 80 % van de reorganisaties mislukt, is het cruciaal om al vóór de verandering de vraag te stellen: hoe gaan we dat doen?

Daarnaast krijgt u:
- inzicht in de verschillende vormen van verlies en rouw
- duidelijkheid over de effecten van de verschillende vormen van verlies en rouw in de werksituatie

Nieuw in deze 4e druk:
- Naast de weergave van oudere visies op verlies en rouw (Elisabeth Kübler-Ross en William Worden), krijgt u nu ook een overzicht van de meest actuele wetenschappelijke inzichten.
- Er is ruimschoots aandacht voor het duale procesmodel van Margareth Stroebe en Henk Schut.
- Bij alle nieuwe inzichten behandelen de auteurs tevens de implicaties voor de omgang met rouw op de werkvloer.
- De hoofdstukken over organisatieverandering en over het rouwprotocol

Dit boek is bedoeld voor: Directieleden, managers, leidinggevenden, P&O-ers, medezeggenschapsorganen, consultants, bedrijfsmaatschappelijk werkers, bedrijfsartsen, coaches en voor allen die beroepsmatig te maken hebben met mensen in organisaties

Specificaties

ISBN13:9789013106206
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:140
Uitgever:VMN Media
Druk:4
Verschijningsdatum:9-4-2013

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Bert Cozijnsen

Bert Cozijnsen (1956) werkt al ruim 10 jaar als coach, adviseur en trainer op het snijvlak van mens en organisatie, sinds kort vanuit zijn bureau FENESTER.

Andere boeken door Bert Cozijnsen

Over Jakob van Wielink

Jakob van Wielink (1974) is grondlegger van de toepassing van het secure base gedachtegoed in coaching, therapie en counseling. Hij is partner in De School voor Transitie te Huissen. Daarnaast is hij als faculty mentor verbonden aan het Portland Institute for Loss and Transition (VS) en lid van de International Work Group on Death, Dying and Bereavement (IWG). In 2022 was Jakob de Ira Nerken International Keynote Speaker tijdens het jaarcongres van de Association for Death Education and Counseling (ADEC), waarvan hij tevens lid is. Jakob werkt internationaal als executive coach voor leiders en hun teams en is opleider en trainer voor professioneel begeleiders. Hij droeg bij aan (internationale) handboeken over coaching, therapie en transitie en is lid van de Adviesraad van het Tijdschrift voor Coaching. Het ambacht van de secure base coach is Jakobs negende boek over transitie. Eerder was hij coauteur van onder meer Taal van Transitie. Je roeping als leider in een wereld van verandering dat op de shortlist stond voor Managementboek van het Jaar 2021. In 2019 verscheen Loss, Grief, and Attachment in Life Transitions. A Clinician’s Guide to Secure Base Counseling in de Series on Death, Dying, and Bereavement van Routledge. Foto: Niek Stam

Andere boeken door Jakob van Wielink

Inhoudsopgave

Woord vooraf door Thijs Homan
Woord vooraf door Riet Fiddelaers-Japsers

1. Inleiding
2. Menselijkheid van hechten en verliezen
3. 'Veranderen en hechten, verliezen en rouwen op het werk
4. Fasen, taken en fabeltjes en waarheden bij rouwen
5. Handreikingen voor individuele 'gevallen'...
6. Verlies en de binnenkant van organisatieverandering
7. Over het rouwprotocol en rouwverlof

Epiloog
Literatuur
Personalia
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Over de rooie