Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Praktijkboek Large Scale Intervention

Werken aan verbinding en verandering met Whole Scale Change-principes en -technieken

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2012 9789013110234
Direct te downloaden

Samenvatting

Large Scale Intervention (LSI) is een methode voor participatief veranderen en samenwerken. De kunst is om via de juiste combinatie van groepssamenstelling, participatie en dialoog met alle relevante stakeholders, de aanwezige kennis te ontsluiten. LSI is divers toepasbaar: van strategische besluitvorming, visieontwikkeling en samenwerking, tot structuur- en cultuurverandering, marktbewerking, beleidsontwikkeling en zelforganisatie.

Rob de Wilde en Antonie van Nistelrooij verzamelen in Praktijkboek Large Scale Intervention verschillende ervaringen van diverse praktijkbeoefenaars. Tezamen beschrijven zij hoe LSI er concreet uitziet en wat er gebeurt als je probeert een verbinding te maken tussen de harde en zachte kanten van de organisatie en tussen mensen en afdelingen.

De auteurs gaan in op vragen als: Waar dien je op te letten? Wat moet je vooral (niet) doen? Wat is de rol van de adviseur/procesbegeleider en van de opdrachtgever? Hoe ontwerp je interventies voor kleine of grote groepen? Hoe zorg je dat het energiepeil hoog blijft?

In acht praktijkcases vertellen een aantal ervaringsdeskundigen en hun opdrachtgevers hoe ze samen met leidinggevenden, medewerkers en andere stakeholders pieken en dalen in veranderprocessen hebben meegemaakt, en vooral ook wat zij ervan hebben geleerd. Deze verhalen gaan over grotere ondernemingen en instellingen in allerlei sectoren die zijn meegegaan in de recente hausse aan schaalvergroting, en die nu last beginnen te krijgen van wat hyperefficiency wordt genoemd.

Allemaal zetten ze een veranderingsproces op touw omdat ze een halt willen toeroepen aan de wildgroei aan managementlagen, aan eilandvorming of aan de bovenmatige sturing van hogerhand. Dat proces is voor elke organisatie anders, dus een standaard recept krijgt de lezer niet. Wél: een nieuwe kijk op organisatieverandering en de kracht van dialoog en participatie.

Specificaties

ISBN13:9789013110234
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:397
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:13-9-2012
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Praktijkboek Large Scale Intervention
Sietse Rauwerdink | 12 februari 2013
Het 'Praktijkboek Large Scale Intervention' van De Wilde en Van Nistelrooij zet aan tot reflectie op verandering. Een dag op de hei is niet afdoende om het systeem te betrekken én te veranderen. Geen boek voor instrumentfetisjisten, maar wel voor veranderaars die diepgang zoeken in hun procesaanpak.
Lees verder
recensie
Praktijkboek Large Scale Intervention
Arie Buvens | 1 november 2012
Lage Scale Intervention (LSI) is een systeem van meerdere participatieve, onderling samenhangende Large Group Interventies (LGI) gebaseerd op het paradigma van Whole Scale Change (WSC), zo wordt in de eerste zes hoofdstukken in het theoretische gedeelte van 'Praktijkboek Large Scale Intervention' van Rob de Wilde en Antonie van Nistelrooij verder uitgelegd. 
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Rob de Wilde

Rob C. de Wilde kwam in de jaren zeventig in zijn werk als pedagoog in aanraking met het systeemdenken. Het inzicht groeide dat het niet voldoende hielp om uitsluitend met één geïdentificeerde patiënt, het kind te werken, alleen omdat deze de symptoomdrager was van de gezinsproblematiek. Het ging om het héle systeem. In de jaren tachtig paste hij dit principe op organisaties toe. Bij grondleggers van de Large Scale Intervention, waaronder Kathie Dannemiller, leerde hij de methodische kanten van het veranderen op systemische basis. Zijn kennis en bijna 30-jarige praktijkervaring wendde hij aan voor tal van binnen- en buitenlandse organisaties en hij leidde vele managers op. Sinds tien jaar past hij het gedachtegoed en de werkwijze van de Large Scale Intervention toe op burgerparticipatie, communities en multistakeholderprocessen voor visie-, beleids- en besluitvorming. Rob wordt regelmatig gevraagd voor inleidingen, colleges en workshops op congressen en postacademische opleidingen. Hij is gastdocent aan de Maastricht University en levert bijdragen aan managementdevelopmentprogramma's van diverse business schools. Samen met enkele andere LSI-practitionars organiseert hij masterclasses en trainingen, omdat de interesse in de manier van werken met groepen groeit en omdat het inzicht groeit dat veranderen via blauwdrukken aan revisie toe is. Hij publiceerde een veelheid aan artikelen en schreef eerder twee boeken over zijn vakgebied. In al zijn publicaties en werk gaat het hem er vooral om te verbinden wat mensen scheidt omwille van de kwaliteit van de samenleving, van organisaties en van besluitvorming. Rob is door de Orde van rganisatiekundigen en -adviseurs gecertificeerd internationaal management consultant en is een van de oprichters van LSI Netherlands (www.sigma-rt.nl; rob@sigma-rt.nl).

Andere boeken door Rob de Wilde

Over Antonie van Nistelrooij

Antonie van Nistelrooij is bedrijfskundige en Psycholoog N.I.P. Hij is gepromoveerd aan de Nijmegen Business School van de Katholieke Universiteit Nijmegen op het proefschrift 'Collectief organiseren; een sociaal-constructionistisch onderzoek naar het werken met grote groepen'. Naast zijn studie is hij ruim vijf jaar werkzaam geweest als organisatieadviseur en als trainer. Momenteel is hij werkzaam als universitair docent Verandermanagement en Organisatieadvies aan de Faculteit der Sociaal-Culturele wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Andere boeken door Antonie van Nistelrooij

Inhoudsopgave

Inleiding

DEEL I: DE THEORIE
1. Interveniëren voor verandering: op de huid van tijd en realiteit - Rob de Wilde en Antonie van Nistelrooij
2. Whole Scale Change
De praktische implicaties van het veranderen vanuit een systemisch paradigma - Antonie van Nistelrooij
3. Bijsluiter eff ectief gebruik Large Scale Intervention - Tonnie van der Zouwen
4. Whole Scale Change en Organisatiedynamica - Thijs Homan
5. Van inspraak naar echte participatie bij de overheid - Jan de Kramer en Rob de Wilde
6. Veelgestelde vragen over Large Scale Intervention en Whole Scale Change - Rob de Wilde en Antonie van Nistelrooij

DEEL II: DE PRAKTIJK
7. FrieslandCampina Domo 'Closer to you'
Een winnende strategie met vallen en opstaan - Marc van Hooft en Douwe Minkema
8. Interim-management en Real Time Strategic Change bij de Provincie Limburg - Rob de Wilde
9. Participatieve strategie bij UNESCO - Lieteke van Vucht Tijssen, Els Jacobs en Eva van der Fluit
10. Bij een stichting voor gehandicaptenzorg vertrekt de opdrachtgever voortijdig - Marcel Kuhlmann en Evelien Palland
11. De weerbarstige waan van de dag bij een Nederlandse vakbond
Een reflectief verslag van een strategisch ontwikkeltraject - Antonie van Nistelrooij met medewerking van Chris van Bokkum
12. Verzilvering! Directe bijdragen met World Café bij Rijkswaterstaat - Laura ten Ham met medewerking van André Schoorlemmer
13. Jeugdzorgmanagers In de Lead - Esther Veldhuijzen van Zanten
14. De Beatrixexpeditie
Een strategische ontdekkingstocht met medici en managers - Paul Kloosterboer en Hedzer Schotsman

Over de auteurs
Trefwoordenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Praktijkboek Large Scale Intervention