Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, e.a.

Tekst & Commentaar: personen- en familierecht

Gebonden Nederlands 2014 9789013117080
Voormalig top 100Totaal 30 dagen
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

In 'Tekst & Commentaar: Personen- en familierecht' is behalve de belangrijkste rechtspraak veel en ingrijpende nieuwe wet- en regelgeving van commentaar voorzien. In Boek 1 BW betreft dat onder meer nieuwe wetgeving ter verbetering van de rechtspositie van transgenders (art. 1:28 tot en met 28c; in werking getreden op 1 juli 2014)), nieuwe regels waarbij het geregistreerd partnerschap nog verder gelijkgesteld wordt met het huwelijk (zie titel 11; in werking getreden op 1 april 2014), de Wet lesbisch ouderschap welke het ouderschap van de duomoeder regelt (zie eveneens titel 11; in werking getreden op 1 april 2014), de herziening van de maatregelen van kinderbescherming (titel 14, afdeling 4 en 5; treedt in werking op 1 januari 2015) en de wijziging van de curatele, het beschermingsbewind en het mentorschap (titels 16, 19 en 20; in werking getreden op 1 januari 2014).

Daarnaast is de nieuwe Jeugdwet, die de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten regelt en die op 1 januari 2015 in de plaats komt van de Wet op de Jeugdzorg van commentaar voorzien. Tevens zijn opgenomen nieuwe wet- en regelgeving voortvloeiend uit de hierboven genoemde nieuwe wetten. Nieuw is ook dat na Boek 1 met commentaar is opgenomen Titel 7 uit Boek 3 over de 'Gemeenschap', omdat in de praktijk in echtscheidingszaken ook deze titel veel geraadpleegd wordt.

Verder wordt ruime aandacht besteed aan belangrijke internationaal privaatrechtelijke regelingen op het terrein van het personen- en familierecht. Deze IPR-regelingen, die voor de praktijkjurist steeds belangrijker worden, zijn geactualiseerd. Uitvoerig aan de orde komt een aantal Algemene Bepalingen van IPR, neergelegd in Titel 1 van het op 1 januari 2012 in werking getreden Boek 10 BW.

Ook de overige onderwerpen van internationaal personen- en familierecht worden behandeld, die zijn vervat in de Titels 2-7 van Boek 10 BW. Bovendien worden besproken de Verordening (EG) nr. 2201/2003 (de Brussel IIbis-verordening) en de Verordening (EG) nr. 4/2009 samenwerking op het gebied van onderhoudsverplichtingen. Onder meer vindt u het Haagse Huwelijksvermogensverdrag van 1978, het Haagse Verdrag inzake de internationale inning van levensonderhoud voor kinderen en andere familieleden van 2007 en het Haagse Protocol inzake het recht dat van toepassing is op onderhoudsverplichtingen van 2007

Ten slotte zijn voor het eerst behandeld het Haagse Kinderbeschermingsverdrag van 1996 en het Haagse Volwassenbeschermingsverdrag van 2000, dat voor Nederland weliswaar nog niet in werking is getreden, maar waarvan de beginselen, die aan de bepalingen van dit verdrag ten grondslag liggen, door de Nederlandse rechtstoepasser anticiperend kunnen worden toegepast.

De uitgave in één boek was vanwege de omvang niet langer wenselijk. Daarom is gekozen voor een verdeling over twee banden: een boek met het nationale personen- en familierecht (Boek 1 BW en aanverwante regelingen) en een boek waarin de regelingen van het internationale personen- en familierecht (IPR en mensenrechtenverdragen) en het nationaliteitsrecht zijn opgenomen.

De wettekst is bijgewerkt tot en met 1 juli 2014. Echter voor wat betreft de wetgeving betreffende de maatregelen van kinderbescherming en de Jeugdwet gelden de wetsteksten per 1 januari 2015.

Specificaties

ISBN13:9789013117080
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:4000
Druk:8
Verschijningsdatum:15-8-2014
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Theo Koens

Theo Koens is lid van het Gemeenschappelijke Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Europa. Daarvoor was hij onder andere voorzitter van de Vereniging voor familie- en jeugdrecht, bijzonder hoogleraar familie- en jeugdrecht aan de Universiteit Maastricht en rechter bij de Arrondissementsrechtbank te Breda en het Gerechtshof in Den Bosch.

Andere boeken door Theo Koens

Over A.P.M.J. Vonken

A.P.M.J. Vonken is universitair hoofddocent bij de vaksectie internationaal privaatrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Andere boeken door A.P.M.J. Vonken

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Tekst & Commentaar: personen- en familierecht