Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Leren samenwerken tussen organisaties

Allianties - netwerken - ketens - partnerships

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2013 9789013118032
1
Voormalig Nr. 1Totaal 20 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Direct te downloaden

Samenvatting

Winnaar van Managementboek van het Jaar 2013!

Samen bouwen aan allianties, netwerken, ketens en partnerships
Goed kunnen samenwerken is voor de toekomst van iedere organisatie van groot belang. Het aangaan van samenwerkingsrelaties tussen organisaties zoals een alliantie, netwerk, keten of een strategisch partnership blijkt in de praktijk niet eenvoudig te zijn. Als u als bestuurder, toezichthouder, lijnmanager, alliantiemanager of adviseur een rol speelt in een samenwerkingsverband blijken er heel andere regels en logica aan de orde te zijn. Dit boek helpt om deze regels en logica te doorzien.

Voor een succesvolle samenwerking moet je als organisatie in staat zijn een deel van je autonomie of resultaatverwachting op te geven in het vertrouwen dat je er meer voor terugkrijgt. Dat is niet altijd gemakkelijk. Betrokkenen spreken niet dezelfde 'taal', hebben andere verwachtingen en interpreteren zaken verschillend. Dan helpt het een gemeenschappelijke bril op te zetten. Zo'n gemeenschappelijke bril biedt dit boek.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:
-Welke soorten samenwerking zijn er?
-Waarom gaan organisaties samenwerkingsverbanden aan?
-Op welke manier kunt u cruciale elementen doorzien en beïnvloeden?
-Hoe maakt u een samenhangende analyse en beoordeling?
-Welke interventies kunt u toepassen om de samenwerking te verbeteren?

Het boek is opgebouwd rond eigen inzichten en ervaringen, onderzoek wetenschappelijke inzichten en best practices, en hierdoor sterk praktijkgericht. Het boek biedt de lezer inzichten en handvatten om samenwerking gestalte te geven in de praktijk.

Leren samenwerken tussen organisaties is vooral bedoeld als hulpmiddel voor professionals die samenwerkingsverbanden tot stand brengen en hun functioneren daarin willen verbeteren of evalueren.

Specificaties

ISBN13:9789013118032
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:495
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:5-7-2013
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Expertrecensies (2)

Leren samenwerken tussen organisaties
Sven Laudy | 14 maart 2013
Wie ontkomt er nog aan samenwerken? Niemand en dus snijdt 'Leren samenwerken tussen organisaties' een razend actueel en relevant onderwerp aan. Als we kijken naar de beschikbare literatuur, zien we dat er een karrenvracht boeken te vinden is over samenwerken binnen teams. Het andere hoofdthema in de groepsdynamica - samenwerken tussen teams, afdelingen, organisaties... - komt er maar karig vanaf, althans in de Nederlandse literatuur. 
Lees verder
Leren samenwerken tussen organisaties
Arie Buvens | 9 februari 2012
Een samenwerking is kansrijk als mensen en organisaties zich met elkaar weten te verbinden in een betekenis gevend proces dat recht doet aan de belangen en gericht is op een betekenisvolle ambitie. De grote opgave is om daar de juiste condities voor te scheppen. Dat is de centrale boodschap van 'Leren samenwerken tussen organisaties'. Daarbij worden vijf cruciale invalshoeken van samenwerking behandeld: ambitie, belangen, relaties en groepsdynamica, organisatie en samenwerkingsproces.
Lees verder

Lezersrecensies

4.5 van de 5
8 stemmen
6
0
2
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (6)

opinie
De top 3 van Wilfrid Opheij
Nienke van Oeveren 4 oktober 2013 Wilfrid Opheij is bestuursadviseur en als partner verbonden aan Twynstra Gudde, Adviseurs en Managers. Hij promoveerde in 2008 in Tilburg op de betekenis van bestuurders voor samenwerken. Samen met Edwin Kaats schreef hij het Managementboek van het Jaar van 2013: Leren samenwerken tussen organisaties. Hier sluit zijn top 3 van managementboeken naadloos op aan.
interview
Managementboek van het Jaar 2013: ‘Leren samenwerken tussen organisaties’
Hans van der Klis 25 april 2013 Tijdens het tiende Managementboekengala, op donderdag 18 april, is Leren samenwerken tussen organisaties van Edwin Kaats en Wifrid Opheij verkozen tot Managementboek van het Jaar 2013. ‘Wij hadden al het gevoel dat dit onderwerp steeds meer in de aandacht komt te staan’, zeiden winnaars Kaats en Opheij. ‘Deze bekroning zal daar hopelijk aan bijdragen.’
interview
Edwin Kaats en Wilfrid Opheij: Zonder samenwerking komt er niets tot stand
Ronald Buitenhuis 24 april 2013 Al tien jaar werken Twynstra Gudde-adviseurs Edwin Kaats en Wilfrid Opheij aan het thema ‘samenwerken’. Samen uiteraard. Ze hebben nu een soort magnum opus uitgebracht: Leren samenwerken tussen organisaties. Verplichte managerskost in een wereld die steeds meer opereert in netwerken, en juist daar is samenwerken een even belangrijk als heikel thema. ‘Samenwerken is niet vrijblijvend meer, maar wezenlijk voor de toekomst van organisaties.’
nieuws
Managementboek van het Jaar 2013: ‘Leren samenwerken tussen organisaties’
Hans van der Klis 19 april 2013 Tijdens het tiende Managementboekengala, op donderdag 18 april, is Leren samenwerken tussen organisaties van Edwin Kaats en Wilfrid Opheij gekozen tot Managementboek van het Jaar 2013. ‘Wij hadden al het gevoel dat dit onderwerp steeds meer in de aandacht komt te staan’, zeiden winnaars Kaats en Opheij. ‘Deze bekroning zal daar hopelijk aan bijdragen.’
nieuws
Gratis proeven van online leren
Justin van Lopik 26 maart 2013 Managementboek, OnlineSeminar.nl en de nieuwe – digitale – business school Crowdale introduceren open online courses op het gebied van strategie, sales & marketing, finance en (persoonlijk) leiderschap. Om u kennis te laten maken kunt u nu gratis proeven van deze nieuwe vorm van leren.
nieuws
Shortlist 2013
Pierre Pieterse 5 maart 2013 Niet de gebruikelijke zes maar vijf boeken hebben de tweede horde richting Managementboek van het Jaar 2013 genomen. Vijf boeken, zo laat juryvoorzitter Philip Idenburg desgevraagd weten, die allemaal in potentie winnaar zijn, boeken die allemaal evenveel kans maken om op 18 april de prijs in ontvangst te mogen nemen. We stellen deze vijf boeken even kort aan u voor. Uiteraard in volstrekt willekeurige volgorde!

Over Edwin Kaats

Edwin Kaats is als partner en adviseur verbonden aan Common Eye. Daarvoor werkte hij als partner bij Twynstra Gudde. Hij studeerde Logistiek Management en Economische Geografie. Hij promoveerde in 2008 in Tilburg op het proefschrift 'Bestuurders zijn van betekenis, allianties en netwerken in bestuurlijk perspectief'. Als (bestuurs)adviseur is hij altijd op zoek naar effectieve verbindingen. Hij helpt organisaties die aan de wieg staan van een nieuwe samenwerking, of waar de samenwerking verbeterd moet worden. Gedwongen of vrijwillig. Kaats: 'Samenwerking is vooral betekenisvolle relaties ontdekken, ontwikkelen en benutten'. Hij doet dat in een breed scala aan soorten organisaties: publiek en privaat en in allerlei sectoren. 'Ik heb geleerd dat een gemeenschappelijke ambitie een belangrijk ijkpunt is voor elke samenwerking. Zonder die gemeenschappelijke ambitie verliest de samenwerking haar richting en aantrekkingskracht.' Naast zijn advieswerkzaamheden besteedt hij tijd aan onderzoek. Hij ontwikkelt praktische hulpmiddelen op het gebied van samenwerkingskunde, alliantiemanagement en collaborative leadership. Hij doet dat zoveel mogelijk in samenwerking met collega’s, vakgenoten en opdrachtgevers. Zijn laatste boek “Leren samenwerken tussen organisaties” (Kaats en Opheij, 2012) werd managementboek van het jaar 2013. Hij verzorgt regelmatig trainingen over de thema's Samenwerking en Alliantiemanagement. Hij is medeoprichter en partner van Common Eye, gespecialiseerd in samenwerken in allianties, netwerken en partnerships.

Andere boeken door Edwin Kaats

Over Wilfrid Opheij

Wilfrid Opheij is bestuursadviseur, medeoprichter en partner van Common Eye – Samenwerken in allianties, ketens en netwerken. Hij schreef samen met Edwin Kaats het boek 'Leren samenwerken tussen organisaties', dat in 2013 werd verkozen tot Managementboek van het jaar. In 2008 promoveerde hij in Tilburg op een proefschrift getiteld “Bestuurders zijn van betekenis, allianties en netwerken in bestuurlijk perspectief” en sinds 1987 is hij organisatieadviseur. Hij leerde dat vak bij Twynstra Gudde waar hij meer dan 25 jaar aan verbonden was, waarvan 17 jaar als partner. De complexe en betekenisvolle vraagstukken van deze tijd kan niemand alleen oplossen. Samen kun je meer bereiken dan ieder afzonderlijk. Samenwerken is nodig maar niet vanzelfsprekend. Opheij helpt bestuurders, managers en professionals die samenwerking betekenis, vorm en inhoud te geven. Daarbij gaat het niet alleen om de rationele en inhoudelijke overwegingen. Het gaat ook om de persoonlijke relaties en het recht doen aan de maatschappelijke, organisatie- en persoonlijke belangen. Voor bestuurders betekent dit dat zij hun 'vermogen tot verbinden' moeten ontwikkelen. Weinig is zo praktisch als een goede theorie. Wilfrid Opheij werkt met veel plezier aan adviesopdrachten en vindt het tegelijkertijd van belang om ook te conceptualiseren wat er gaande is. Vandaar dat hij ook doceert, onderzoekt en publiceert.

Andere boeken door Wilfrid Opheij

Inhoudsopgave

Een woord van dank

1. Waar gaat dit boek (niet) over, verantwoording
2. Kijken naar samenwerking, een positionering
3. Werken aan een gedeelde ambitie
4. Recht doen aan belangen
5. Samenwerken is mensenwerk
6. Professioneel organiseren van de samenwerking
7. Het vormgeven van een betekenisgevend proces
8. Bewust interveniëren in de samenwerking
9. Epiloog

Bijlagen:
1. Allianties en netwerken als denktraditie
2. Invalshoeken op onderhandelen
3. Onderzoek naar gedrag in samenwerkingsverbanden
4. Denktradities in groepsdynamica
5. Thema's rond macht
6. Thema's rond diversiteit
7. Bestuurders in onderzoek naar allianties en netwerken
8. Selectiecriteria voor partners
9. Contingentiefactoren voor de besturing van de samenwerking
10. Denktradities in netwerken
11. Definities en indelingen van regie
12. Toelichting op verschillende invalshoeken van het samenwerkingsproces
13. Invalshoeken en thema's rondom leren
14. Gedetailleerd overzicht van succesfactoren voor samenwerking

Literatuur
Trefwoordenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Leren samenwerken tussen organisaties