Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De reikwijdte van medezeggenschap

Paperback Nederlands 2014 9789013122039
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Dat werknemers medezeggenschap dienen te hebben ten aanzien van de besluitvorming in de onderneming is in Nederland een algemeen geaccepteerd gegeven. Op basis van verschillende wetten en regelingen oefenen Nederlandse werknemers invloed uit op de besluitvorming van de ondernemer en - bij sommige rechtsvormen - op de samenstelling van de organen van de ondernemer.

Een van de wezenskenmerken van het medezeggenschapsrecht is het beginsel: medezeggenschap volgt zeggenschap. Dit beginsel houdt in dat de invloed van de werknemersvertegenwoordigers gekoppeld is aan de besluitvorming van de ondernemer. Medezeggenschap volgt zeggenschap speelt een rol bij verschillende aspecten van medezeggenschap.

Het gaat om (i) de uitoefening van de bevoegdheden van de or, (ii) de inrichting van de medezeggenschapsstructuur en (iii) de wijziging van de zeggenschap. In deze dissertatie wordt onderzocht in welke gevallen de medezeggenschap van werknemers onder druk komt te staan door de keuze van een bepaalde ondernemingsvorm of door een herstructurering.

Aan de orde komen: de situatie dat de onderneming wordt gedreven in de rechtsvorm van een kapitaalvennootschap, (internationale) concernverhoudingen, fusies en overnames en insolventie. Ten aanzien van ieder onderwerp wordt geanalyseerd wat de verklaring is voor het uiteenlopen van medezeggenschap en zeggenschap en op welke wijze dit kan worden gecompenseerd. Zo zijn er in de jurisprudentie verschillende leerstukken ontwikkeld die ertoe kunnen bijdragen dat de medezeggenschap en zeggenschap beter bij elkaar aansluiten, zoals medeondernemerschap, toerekening en de Intergas-leer.

Ook wordt onderzocht of werknemersvertegenwoordigers gebruik kunnen maken van verschillende (niet medezeggenschapsrechtelijke) procedures, zoals het enquêterecht, de verzetsprocedure in geval van faillissement, de jaarrekeningprocedure en de procedure ex art. 2:14-16 BW.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met conclusies en aanbevelingen.

Specificaties

ISBN13:9789013122039
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:348
Druk:1
Verschijningsdatum:7-2-2014
Hoofdrubriek:Juridisch

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Inhoudsopgave

Voorwoord
Lijst van gebruikte afkortingen

1. Inleiding
2. Kapitaalvennootschappen
3. Fusies & Overnames
4. Medezeggenschap in concernverhoudingen
5. Medezeggenschap in internationale (concern)verhoudingen
6. De insolvente ondernemer
7. Conclusie
8. Summary and conclusions

Lijst van geraadpleegde literatuur
Jurisprudentielijst
Trefwoordenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De reikwijdte van medezeggenschap