Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
U heeft gezocht op 9789013127454. Het product dat u zocht is niet meer in die editie leverbaar en is vervangen door de onderstaande editie.
,

Het Nederlandse parlement

Paperback Nederlands 2024 9789013164916
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Dit is de enige wetenschappelijke uitgave die u een compleet overzicht biedt van de manier waarop het Nederlandse Parlement functioneert. U krijgt een gedetailleerde beschrijving van de organisatie, bevoegdheden en de werkwijze van de Tweede Kamer en de Eerste Kamer van de Staten-Generaal met veel voorbeelden uit de parlementaire praktijk. De laatste staatsrechtelijke en politieke ontwikkelingen zijn hierin verwerkt.

Het Nederlandse Parlement is een onmisbare leidraad voor een ieder die zich verdiept in politiek, parlementaire geschiedenis en staatsrecht. Dit standaardwerk, waarvan de eerste druk verscheen in 1958, behandelt uitgebreid de plaats van het parlement in het staatsbestel, de onderlinge verhouding tussen de Tweede Kamer en Eerste Kamer in het tweekamerstelsel, het kiesstelsel en de verkiezingen, de organisatie en werkwijze van de Kamers, de procedure van totstandkoming van wetgeving, de inhoud en omvang van de ministeriële verantwoordelijkheid en de inlichtingenplichten voor ministers, de verhouding tussen regering en parlement (vertrouwensregel), het gecompliceerde proces van kabinetsvorming en de ontbinding van het parlement. De focus ligt op een systematische en toegankelijke beschrijving van de gang van zaken in het parlement in al zijn aspecten, waarbij staatsrechtelijke aspecten van het functioneren van de Staten-Generaal in het bijzonder worden belicht. De behandeling van de deelonderwerpen wordt geïllustreerd met talrijke voorbeelden uit de parlementaire geschiedenis.

Deze dertiende druk is een geheel herziene druk. Zowel in de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer is de afgelopen jaren een compleet nieuw reglement van orde vastgesteld. De nieuwe bepalingen betreffende de werkwijze van het parlement zijn in deze geheel herziene nieuwe druk integraal verwerkt. Veel aandacht is daarnaast uitgegaan naar een aantal actuele ontwikkelingen in het parlement, zoals de vaststelling en handhaving van gedragscodes voor Kamerleden (politieke integriteit), recente ontwikkelingen in het tweekamerstelsel, veranderingen in de reikwijdte van inlichtingenplichten voor bewindslieden (‘nieuwe bestuurscultuur’), en de activiteiten in de Tweede Kamer om de uitoefening van haar parlementaire functies door een nieuwe aanpak te versterken. Ook recente ontwikkelingen in de verhouding regering-parlement en in het proces van kabinetsvorming hebben in deze nieuwe druk veel aandacht gekregen. Het een en ander heeft ertoe geleid dat een aanzienlijk deel van de hoofdstukken in deze nieuwe druk is herschreven.

Bestemd én geschikt voor professionals, werkzaam in de sfeer van het parlement en de regering, alsmede voor studenten in de rechten, politieke geschiedenis, bestuurskunde en politicologie.

Specificaties

ISBN13:9789013164916
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:792
Druk:13
Verschijningsdatum:18-3-2024
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Paul Bovend'Eert

Prof.mr. P.P.T. Bovend'Eert is hoogleraar staatsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn specialisaties zijn Nederlands en Amerikaans staatsrecht.

Andere boeken door Paul Bovend'Eert

Over Henk Kummeling

Prof.mr. H.R.B.M. Kummeling is hoogleraar staatsrecht en vergelijkend staatsrecht aan de Universiteit Utrecht.

Andere boeken door Henk Kummeling

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het Nederlandse parlement