Hans Buijze is als pensioenjurist werkzaam bij de Belastingdienst. Hij is een allround pensioenspecialist, met als specialisatie het pensioen van de directeur-grootaandeelhouder en zijn bv.
Meer over de auteursHeeft het pensioen in eigen beheer nog toekomst?
Paperback Nederlands 2017 1e druk 9789013144451Samenvatting
Directeuren-grootaandeelhouders mogen met ingang van 1 april 2017 niet langer pensioen opbouwen in eigen beheer. Dit vloeit voort uit de Wet Uitfasering Pensioen in eigen beheer die per deze datum in werking is getreden. Hierdoor moeten dga’s voor eind 2019 kiezen uit drie ‘pensioenvervolgscenario’s’. Maar welk scenario is het meest geschikt?
Heeft het pensioen in eigen beheer nog toekomst? gaat allereerst in op de concrete aanleiding voor deze wetgeving: de dividendklem. Die ontstaat vanuit een verschil tussen de fiscale waarde en de commerciële waarde in het economisch verkeer van de pensioenverplichting. Een vennootschap mag alleen dividend uitkeren als er vrije reserves zijn. Dat kan bij pensioen in eigen beheer uitsluitend worden vastgesteld door te kijken naar de commerciële waarde van de pensioenverplichting. Keert een bv meer dividend uit dan is toegestaan op basis van de commerciële waarde? In dat geval merkt de Belastingdienst dit aan als (gedeeltelijke) afkoop van pensioen ‒ met alle fiscale gevolgen van dien.
Tot en met 31 december 2019 is er sprake van overgangsrecht. In die periode zal de dga moeten kiezen uit een van de volgende drie opties:
-premievrije voortzetting van het opgebouwde pensioen binnen het bestaande wettelijk kader
-afkoop van het pensioen (vooral aantrekkelijk in 2017 vanwege de afkoopkorting in dit jaar)
-omzetting naar een aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting (ODV)
Dga’s doen er goed aan om zich bij deze keuze te laten bijstaan door hun fiscaal adviseur of accountant. Naast het relatief eenvoudige fiscale aspect, zijn er namelijk ook nog enkele complexe civiel-juridische aspecten. Ook een onderwerp als partnercompensatie speelt mee. De partner van de dga verliest namelijk zowel bij afkoop als bij omzetting naar een ODV in veel gevallen (voorwaardelijke) aanspraken op een partnerpensioen. En na echtscheiding ook zijn of haar recht op een deel van het ouderdomspensioen.
Deze uitgave is geschikt voor een ieder die in zijn praktijk te maken heeft met dga’s met een pensioen in eigen beheer, en die hen professioneel wil begeleiden bij de keuze waar zij voor staan.
Specificaties
Lezersrecensies
Over Erik Lutjens
Inhoudsopgave
Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen 9
Hans Buijze
De DGA civiel-pensioenjuridisch bekeken 23
Erik Lutjens
Pensioen eigen beheer 37
Visie vanuit de adviseur
Cor Overduijn
Wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen 45
Gesplitste polissen
Paul P.M. Lavrijssen RB FFP
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan