Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , , , , e.a.

De repressieve samenleving

Vanuit civiel-, bestuurs- en strafrechtelijk perspectief

Gebonden Nederlands 2022 9789013168679
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Geeft zowel met precisie als met een helicopterview een overzicht van de ontwikkeling om het burgerlijk recht, bestuursrecht en strafrecht in te zetten voor repressieve doeleinden. In deze uitgave geven vooraanstaande specialisten een nauwkeurige beschrijving voor de drie deelgebieden. Dit maakt de titel uniek in zijn soort en van grote waarde voor wetenschappers en praktijkjuristen.

In deze titel geven vooraanstaande specialisten een gedetailleerd overzicht van de ontwikkeling binnen hun rechtsgebied om het recht in te zetten voor repressieve doeleinden. Deze ontwikkelingen zijn ongeveer vanaf de laatste eeuwwisseling zichtbaar. Het gaat hierbij om het burgerlijk recht, bestuursrecht en strafrecht.

In het civiele preadvies wordt beschreven hoe het privaatrecht wordt ingezet om gewenst gedrag te bewerkstelligen of tegen te gaan. Ook wordt besproken hoe de handhaving door private actoren is toegenomen en hoe met acties bij de burgerlijke rechter door het privaatrecht steeds meer het algemeen belang wordt nagestreefd.

In het bestuursrechtelijke preadvies komt aan bod hoe de rechtsbescherming op verschillende deelgebieden van het bestuursrecht onder druk is komen te staan. Met name vanwege het handhaven van regels door de overheid. Er worden daarnaast ook concrete aanbevelingen gedaan aan de wetgever, het bestuur en de rechter om zo het tij verder te keren.

Tot slot wordt in het strafrechtelijke preadvies besproken hoe in een relatief kort tijdsbestek de doelstelling van speciale preventie een nadere inhoud kreeg. Van een streven dat vorm kreeg door hulp te bieden aan verdachten of veroordeelden naar het toezicht houden op naleving van aan de verdachte of veroordeelede opgelegde regels. Vooral de veranderende rol die aan de reclassering is toegedacht krijgt aandacht.

Samenleving actueel
Veel andere publicaties gaan in op separate deelontwikkelingen, terwijl in deze titel de algehele ontwikkeling wordt besproken. Zowel met een helicopterview als gedetailleerde omschrijvingen. Dit maakt de uitgave uniek in z’n soort.
Bovendien sluit de titel aan bij vele actuele uitspraken. Denk aan de rechtelijke uitspraken over Urgenda en Shell als het om het civiele preadvies gaat en de toeslagaffaire als het om het bestuursrechtelijke preadvies gaat.

De repressieve samenleving is van grote waarde voor wetenschappers, maar zeker ook voor alle praktijkjuristen op de drie deelgebieden in de advocatuur, rechterlijke macht, het bedrijfsleven en de overheid.

Specificaties

ISBN13:9789013168679
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:244
Druk:1
Verschijningsdatum:23-5-2022
ISSN:
Jongbloed:Bestuurskunde

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Tom Barkhuysen

Prof.mr. T. Barkhuysen is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden en fellow van het Meijers Instituut voor Rechtswetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is hij advocaat te Amsterdam.

Andere boeken door Tom Barkhuysen

Over Johannes Bijlsma

Johannes Bijlsma is universitair docent strafrecht aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij is in 2016 gepromoveerd op een onderzoek naar ontoerekenbaarheid wegens een psychische stoornis aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waaraan hij van 2009 tot en met 2018 verbonden was. Zijn proefschrift Stoornis en strafuitsluiting is bekroond met de Moddermanprijs. In 2012 was hij visiting scholar aan Columbia University in New York. Van 2006 tot en met 2009 was hij advocaat bij het kantoor van de landsadvocaat.

Andere boeken door Johannes Bijlsma

Over Petra van Kampen

Mr. P.T.C. van Kampen is advocaat bij Simmons & Simmons te Rotterdam.

Andere boeken door Petra van Kampen

Over A.L.M. Keirse

Mr. A.L.M. Keirse is universitair hoofddocent burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en RIO bij de rechtbank Groningen.

Andere boeken door A.L.M. Keirse

Over Vanessa Mak

Vanessa Mak is a Professor of Private Law and Vice Dean for Research at Tilburg Law School. Her research focuses on the role of private law in the economic regulation of the European (consumer) market, with particular focus on consumer contract law, credit and investment law, data protection and the platform economy. Prior to her appointment in Tilburg, Vanessa held positions as a Lecturer in Law at Oriel College, Oxford and as a postdoctoral researcher at the Max Planck Institute for Comparative and International Private Law in Hamburg. Vanessa has law degrees from Erasmus University Rotterdam (LL.M 2001, cum laude) and from the University of Oxford, where she obtained her D.Phil on Performance-Oriented Remedies in European Sale of Goods Law (published with Hart Publishing, 2009).

Andere boeken door Vanessa Mak

Inhoudsopgave

Voorwoord: de repressieve samenleving vanuit civielrechtelijk, bestuursrechtelijk en strafrechtelijk perspectief 1

Anne Keirse en Vanessa Mak
Op de schommel tussen autonomie en repressie: Een privaatrechtelijk perspectief op de repressieve samenleving 9

Tom Barkhuysen en Michiel van Emmerik
De repressieve samenleving en het bestuursrecht: worstelend op zoek naar een betere balans tussen wetteloosheid en rechteloosheid 95

Johannes Bijlsma, Stijn Franken en Petra van Kampen
Altijd een komma, nooit een punt? Reclassering, toezicht en resocialisatie 191

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De repressieve samenleving