Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De flexibele onderneming

Paperback Nederlands 2004 9789014078250
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

• Hoe spelen ondernemingen in op veranderingen in de omgeving?
• Hoe kunnen organisaties succesvol concurreren in een dynamische kenniseconomie?
• Is flexibiliteit werkelijk de oplossing?
• Hoe kan flexibiliteit van organisaties gemeten worden?
• Hoe kan een meer flexibele organisatie worden ontwikkeld?

Gebaseerd op een met de Igor Ansoff Award bekroonde studie laat Volberda’s De flexibele onderneming zien dat flexibiliteit de belangrijkste uitdaging is waar hedendaagse ondernemingen in een dynamische kenniseconomie zich voor gesteld zien. Traditionele organisatievormen voldeden uitstekend in de betrekkelijk stabiele omgevingen van de afgelopen decennia, maar de mondialisering van markten, de snelle technologische veranderingen, kortere productlevenscycli en toenemende agressiviteit van concurrenten hebben de basisregels van de concurrentiestrijd in de 21ste eeuw ingrijpend gewijzigd. Deze verhevigde concurrentiekrachten dwingen bedrijven om sneller en krachtiger te handelen dan voorheen en te experimenteren op manieren die niet overeenkomen met traditionele managementtheorieën.

Dit boek geeft een rijkdom aan inzichten in hoe ondernemingen hun flexibiliteit kunnen vergroten en deze kunnen aanwenden om een voorsprong te verkrijgen in plaats van de concurrentie te volgen. Het is gebaseerd op diepgaande interviews met managers en organisatieadviseurs, en wordt ondersteund door vele praktijkstudies over flexibiliteitsverbetering binnen grote ondernemingen.

De auteur ontwikkelt een strategisch raamwerk voor het bouwen van flexibele organisatievormen, die effectief kunnen inspelen op toenemende concurrentie. Tevens wordt een integrale methode uiteengezet voor flexibiliteitsdiagnose van organisaties en voor het ondersteunen van het revitalisatieproces naar flexibiliteit en verbetering van het concurrentievermogen.

Op Erasmus Centre for Business Innovation vindt u de gratis Quick Scan Flexibiliteit (logincode: ZEMU7). Deze flexibiliteitscan geeft met een heldere rapportage inzicht in de flexibiliteit van uw organisatie. De scan is onder meer toegepast bij Randstad Holding, Philips Domestic Appliances, Lucent Technologies, diverse overheidsinstellingen en meer dan 800 ondernemingen uit het MKB.

Specificaties

ISBN13:9789014078250
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:402
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:10-3-2004
ISSN:

Lezersrecensies

4.0 van de 5
10 stemmen
4
4
0
2
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

interview
Zinvolle flexibiliteit vereist ook stabiliteit
Annegreet van Bergen 6 januari 2004 Flexibel? Welke associaties roept het begrip flexibiliteit op? Als Henk Volberda tijdens een door Focus Conferences georganiseerde master class over 'De flexibele onderneming' deze vraag voorlegt aan de deelnemers, komen louter positieve beelden naar boven.
achtergrond
Zinvolle flexibiliteit vereist ook stabiliteit - Henk Volberda: ‘Verbeteren operationele effectiviteit is in tijden van hyperconcurrentie onvoldoende’
Annegreet van Bergen 6 januari 2004

Over Henk Volberda

Prof. dr. Henk W. Volberda is hoogleraar strategisch management en innovatie aan Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam. Tevens is hij wetenschappelijk directeur van het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) en ‘expert member’ van het World Economic Forum. V Hij schreef onder meer het internationaal veelgeprezen boek 'Building the flexible firm: how to remain competitive' (Oxford University Press, 1998). Recente boeken van zijn hand zijn 'Innovatie Jij.nu', 'De nieuwe professional service firm' en 'De Winst van Purpose'.

Andere boeken door Henk Volberda

Inhoudsopgave

Woord vooraf

1. Inleiding
2. Nieuwe concurrentiekrachten en verschuivende managementperspectieven
3. Flexibiliteit, kenmerk van postmodern organiseren
4. De flexibiliteitsparadox: verandering en vasthoudendheid
5. De managementtaak: creëren van flexibele vaardigheden
6. De organisatieontwerptaak: opheffen van organisatorische belemmeringen
7. De paradox oplossen: flexibiliteit onder verschillende concurrentieniveaus
8. Op weg naar flexibele organisatievormen
9. Flexibilisering van onderneming: instrumenten en technieken
10. Naar permanent flexibele ondernemingsvormen, het einde van de bureaucratie?

Bijlagen

1. Flexibiliteitsprofielen Postbank, Philips en Gasunie
2. Lijst van organisaties

Literatuur
Trefwoordenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De flexibele onderneming