Managementboek.nl gebruikt cookies.

Bestemming boardroom

Nederlandstalig | Paperback
(2)
Verkooppositie: #933
Van € 23,50
Voor € 19,98
Vandaag voor 23:00 uur besteld,
morgen in huis.

Ook verkrijgbaar als

Video

Samenvatting

Hoe worden talentvolle managers (M/V) gezocht en gevonden? De wereld van headhunters is omgeven door discretie en mystiek. Wat doen ze eigenlijk? Hoe wordt waarde toegevoegd aan het zoekproces? Eelco van Eijck, een van de topheadhunters van Nederland, schetst een indringend beeld van een sector die hunkert naar professionalisering. Wat gaat goed? Wat kan beter?

Bij het beantwoorden van deze...Toon volledige samenvatting

Inhoudsopgave

WOORD VOORAF 7
INLEIDING 9

HOOFDSTUK 1 DE JUISTE MATCH 13
Trends op de arbeidsmarkt; zoeken en gevonden worden; talentindicatoren; passie en doorzettingsvermogen. Supplement: educatie, vijf vragen, vijf mythen

HOOFDSTUK 2 SECTOR EN FIRMA 39
Het imago van headhunters; de trits recruitment, werving & selectie en executive search; marktmechanismen, nieuwe praktijken, regentenmentaliteit

HOOFDSTUK 3 HEADHUNTER EN PROCES 61
‘Trusted advisor’; het searchproces als stappenplan: selecteren, mzoeken, aandragen, ‘onboarden’, begeleiden. Supplement: assessments, vijf vragen, vijf mythen

HOOFDSTUK 4 OPDRACHTGEVER EN KANDIDAAT 91
Typologie opdrachtgevers; kandidaten in soorten en maten; het curriculum vitae; intellectuele armoede; prestatiedruk en stressverschijnselen

HOOFDSTUK 5 HERBEZINNING EN DEBAT 115
Codes en kanttekeningen; management development; ondernemend besturen in een informatie-economie; executive education. Supplement: toezichthouders, vijf vragen, vijf mythen

BIJLAGEN 150
LITERATUUR 168
VERANTWOORDING 172
ZAKENREGISTER 174

Specificaties

EAN:9789024402717
Taal:Nederlandstalig
Bindwijze:Paperback, 176 blz.
Uitgever:Boom Uitgevers Amsterdam
Druk:1e druk, 2018

Over Eelco van Eijck

Eelco van Eijck studeerde geneeskunde in Leiden, is nu veertien jaar partner bij Amrop Executive Search en managing partner in Amstelveen sinds 2015. Hij is daarnaast docent in het commissarissenprogramma van de Erasmus Universteit Rotterdam.

Eerder was hij op Europees niveau actief in diverse executive functies bij PepsiCo en Reckitt Benckiser, waaronder als Sales Director (Italië) en General Manager (Duitsland). Zijn carrière begon bij Procter & Gamble (Rotterdam) met diverse commerciële functies.

Recensies (1)

Recensie door Christel Deckers 

‘De weg naar de top is geplaveid met stenen en obstakels; niet iedereen bereikt de top’. Hoe word je gevonden door een searchburo? Wat is hun werkwijze en wat zijn dan de does en don’ts?

Eelco van Eijck staat op het omslag als auteur vermeld, maar al lezend blijkt dat dit verhaal is opgetekend door Bert Koopman. Aan de hand van onder meer een aantal interviews met Eelco van Eijck heeft hij dit boek vorm en inhoud gegeven.

Dat verklaart meteen ook de soms wonderlijke formuleringen. Bijvoorbeeld: ‘Zoals Van Eijck al duidelijk maakte volgt non algorithm based search een bepaalde strategie en structuur.’

In een zestal hoofdstukken neemt Koopman ons mee in het proces van zoeken en gevonden worden. Hierbij wordt zowel het perspectief van zowel het searchbureau, de kandidaat als de zoekende organisatie belicht.

Uit onderzoek blijkt dat organisaties moeite hebben om vacatures in hogere posities goed te vervullen en dergelijke talenten ook aan zich te blijven binden. Op een ‘mismatch’ zit bovendien geen van de drie partijen te wachten. Dat brengt extra kosten en mogelijke imagoschade mee voor zowel het searchburo als de kandidaat én de betreffende organisatie.

Na elk van de zes hoofdstukken in Bestemming boardroom volgt een paragraaf ‘Lessen’ uit het dat hoofdstuk; gevolgd door een aantal stellingen, mythes of vragen over bijvoorbeeld de aansluiting tussen hoger onderwijs en het bedrijfsleven.

Heel leuk om te lezen is de passage over de zogenaamde ‘bijvangst’ die een searcher heeft op zoek naar de best passende kandidaat. Als ‘bijvangst’ van een search kan de executive search firma doorgaans een aantal nieuwe profielen van kandidaten aan de database toevoegen.

Bestemming Boardroom is een lezenswaardig boek voor alle sollicitanten en organisaties die gebruik maken van de diensten van een searchburo. Eelco van Eijck en Bert Koopman geven echter geen garantie dat je na het lezen van het boek ook daadwerkelijk in de Boardroom terecht komt. Dat zul je echt zelf moeten doen, maar een searchburo kan je daarbij uiteraard wel helpen!

Christel Deckers is lid van verschillende Raden van Toezicht in Zorg & Onderwijs. Daarnaast is zij bestuurder a.i. binnen zorg- en welzijn. Tevens doet zij onderzoek naar De juiste Bestuurder op de juiste plek vanuit de Erasmus Universiteit. Kernwoorden in haar werk zijn: met plezier naar je werk, we doen het samen en de juiste mens op de juiste plek. (www.christeldeckers.nl)

Christel Deckers is lid van verschillende raden van toezicht in zorg en onderwijs. Daarnaast is zij gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet zij onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek. www.deckersmanagement.nl