Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het verborgen lijden in organisaties

Een pleidooi tegen de aanpassing

Paperback Nederlands 2004 9789024416875
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

'Het verborgen lijden in organisaties' bekritiseert de organisatiekundige en veranderkundige theorievorming en praktijkuitvoering die al decennia lang de aanpassing centraal stelt. Bert Coenen ageert tegen de tendens tot doelgerichte aanpassing in hedendaagse benaderingen, zoals zelfsturing, collectieve flow, esthetisering en werkdiscipline (de 'nieuwe strengheid'). De schrijver vraagt aandacht voor de organisatiemens als een wezen van verlangen dat fundamenteel onaangepast is. Er is een diepgaand, niet te overbruggen verschil tussen mens en organisatie, met als gevolg een onontkoombaar lijden.

'Het verborgen lijden in organisaties' bestaat uit vier delen. In het eerste deel bespreekt en bekritiseert Coenen zowel bedrijfskundige als mensgerichte (HRM)theorieën van de aanpassing. In deel twee worden organisatie en verandering in de eerste plaats als talige begrippen beschouwd. Twee fundamentele krachten - de metafoor én de metonymie - beheersten de primaire processen van de taal, de psyche en de organisatie. De metafoor en de metonymie zijn de twee assen van de organisatie. Een taalkundige en psychoanalytische insteek toont dat iedere integratie van mens en organisatie voorlopig en onberekenbaar is. Dit richt de aandacht op het lijden in organisaties. Aan de hand van een aantal kleine verhalen of 'belijdenissen' gaat het derde deel in op zowel de existentiële als transcendente dimensies van het lijden in organisaties. Deel vier wordt afgesloten met een min of meer surrealistisch geïnspireerde terugblik vanuit de 'patafysica', de leer der schijnbare oplossingen.

Het boek is bedoeld voor studenten organisatiekunde, veranderkunde, begeleidingskunde, bedrijfskunde, bestuurskunde en organisatiefilosofie, alsook voor in de praktijk werkzame managers, organisatieadviseurs en professionals.

Specificaties

ISBN13:9789024416875
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:159
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:25-11-2008
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
Serie:PM reeks

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Bert Coenen

Bert Coenen is werkzaam als buitengewoon lector begeleidingskunde aan de Hogeschool Rotterdam. Bert studeerde sociologie/bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, volgde de voortgezette opleiding tot supervisor en coach in Amsterdam en is in Utrecht gepromoveerd in de Humanistiek. Hij is de grondlegger van het werkveld Begeleidingskunde. Van zijn hand zijn een zestal boeken en een aantal artikelen verschenen over begeleiden, organiseren en veranderen. In zijn werk als adviseur, onderzoeker en opleider is de mens in al zijn facetten vertrekpunt. De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met Fremdkörper, mensen die weten te ontkomen aan de door politici, bestuurders en managers gewenste discipline, dwang, routines en passies. Tegenover het volgzame lichaam van de aangepaste mens plaatst hij het vreemde lichaam (corpus alienum) van de vrije mens. In de kunsten hebben deze slackers een plek. De moderne en actuele kunsten spelen dan ook een belangrijke rol in zijn werk (zie: www.schouwslicht.nl). De wetenschapper/kunstenaar heeft de opdracht om in te gaan tegen de status quo van gangbare en gevestigde meningen en overtuigingen. Hij heeft de moed om de heersende conventies uit te dagen. In zijn recent verschenen boek 'Coaching de oorlog verklaard!. Een driedimensionele benadering van denken en handelen bij begeleiden en veranderen' (uitgeverij 2010) neemt hij stelling tegen de kritiekloze omarming van het marktdenken in begeleiding en tegen de beperkingen van een overwegend methodische benadering van begeleiden, organiseren en veranderen.

Andere boeken door Bert Coenen

Inhoudsopgave

Inleiding
1. Theorieën van de aanpassing: het gebruik van metaforen
1.1 Praktijkvoorbeelden
1.2 Theorie, enkel organisatiekundige en veranderkundige noties

2. Tegen de aanpassing
2.1.Inleiding
2.2 De drie grondcategorieën van het Lacaniaanse denken
2.3 Tekort, genot en verlangen
2.4 De twee assen van de taal
2.5 De twee assen van de psychoanalyse
2.6 Lacan en het vrouwelijke betoog
2.7 De twee assen van de organisatie

3. De notie van het verborgen lijden in organisatie
3.1 Existentieel lijden.
3.2 Transcendent lijden

4. Machinaties, passies en verontrusting

Bijlagen
Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het verborgen lijden in organisaties