Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Schuren, knutselen en schooieren

Coachen als praktijkwetenschap: een begeleidingskundig perspectief

Gebonden Nederlands 2009 9789024418381
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

'Schuren, knutselen en schooieren' biedt een praktijkwetenschappelijke doordenking van populaire begeleidingsvormen zoals coaching, supervisie en counseling. Het gaat het in de eerste plaats om een kwalitatieve sprong van praktijk naar praktijktheorie. Voorop staat de doorontwikkeling van begeleidingsvormen in de richting van een begeleidingskunde.

Dit boek bestaat uit drie delen: schuren, knutselen en schooieren. In het eerste deel, Schuren, worden enkele fundamentele en praktische theorieën besproken. Het tweede deel, Knutselen, behandelt een passende methodeleer en geëigende methodologie. Het gaat uit van de gedachte dat het professionele handelen een vorm van intellectueel, vindingrijk knutselen is. In deel drie, schooieren, wordt het belang van scheppen en vernieuwen voor de begeleidingskunde bekritiseerd én verdedigd.

Het boek is geschreven voor ervaren professionele begeleiders - beroepscoaches, loopbaancoaches, supervisoren, intervisoren, counselors - die voor hun continue deskundigheidsbevordering behoefte hebben aan praktijkwetenschappelijke verdieping. Het is tevens bedoeld voor studenten van voortgezette beroepsopleidingen en masters voor mensgerichte beroepen. De in dit boek gepresenteerde visie is ook relevant voor ervaren mensgerichte managers.

Specificaties

ISBN13:9789024418381
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:212
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:24-9-2009
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (1)

recensie
Schuren, knutselen en schooieren
Rosemarie Mijlhoff | 26 oktober 2010
Het nieuwste boek van Bert Coenen, organisatiefilosoof en hoogleraar Human Behaviour, is een pleidooi voor een nieuwe praktijkwetenschap: de begeleidingskunde. Volgens Bert Coenen is nu het moment om de verschillende begeleidingsvormen die er zijn, waaronder coaching, counseling en intervisie, klaar te maken voor de toekomst. Coenen doet dit door coaching als containerbegrip terug in haar oorspronkelijke context te plaatsen en de grote verscheidenheid aan begeleidingsvormen samen te brengen binnen de nieuwe wetenschapspraktijk.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
1 stem
0
1
0
0
0

Over Bert Coenen

Bert Coenen is werkzaam als buitengewoon lector begeleidingskunde aan de Hogeschool Rotterdam. Bert studeerde sociologie/bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, volgde de voortgezette opleiding tot supervisor en coach in Amsterdam en is in Utrecht gepromoveerd in de Humanistiek. Hij is de grondlegger van het werkveld Begeleidingskunde. Van zijn hand zijn een zestal boeken en een aantal artikelen verschenen over begeleiden, organiseren en veranderen. In zijn werk als adviseur, onderzoeker en opleider is de mens in al zijn facetten vertrekpunt. De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met Fremdkörper, mensen die weten te ontkomen aan de door politici, bestuurders en managers gewenste discipline, dwang, routines en passies. Tegenover het volgzame lichaam van de aangepaste mens plaatst hij het vreemde lichaam (corpus alienum) van de vrije mens. In de kunsten hebben deze slackers een plek. De moderne en actuele kunsten spelen dan ook een belangrijke rol in zijn werk (zie: www.schouwslicht.nl). De wetenschapper/kunstenaar heeft de opdracht om in te gaan tegen de status quo van gangbare en gevestigde meningen en overtuigingen. Hij heeft de moed om de heersende conventies uit te dagen. In zijn recent verschenen boek 'Coaching de oorlog verklaard!. Een driedimensionele benadering van denken en handelen bij begeleiden en veranderen' (uitgeverij 2010) neemt hij stelling tegen de kritiekloze omarming van het marktdenken in begeleiding en tegen de beperkingen van een overwegend methodische benadering van begeleiden, organiseren en veranderen.

Andere boeken door Bert Coenen

Inhoudsopgave

Inleiding
Introductie en positionering

Deel 1: Schuren
1. Theoriën van de veelvoudigheid
2. Noties van veelvoudigheid bij organisatie en verandering
3. Noties van veelvoudigheid bij begeleiding

Deel 2: Knutselen
4. Methodiek van veelvoudigheid: bricolages
5. Methodologie van veelvoudigheid: ervarings- en handelingsonderzoek

Deel 3: Schooieren
6. De perifere positie: mentale, sociale en potentiële bewegingsruimtes
7. Kunsternaarskolonies: de opkomst van een bohémiene leefstijl
8. Kunstenaarsgemeenschappen: de opkomst van een stedelijke voorhoede
9. Broedplaatsen: het samengaan van kunst en economie in het stedelijk weefsel
10. Slack: ontregelend handelen en denken

Uitleiding

11. Een begeleidingskundig programma voor coachen

Naschrift
Bijlagen
Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Schuren, knutselen en schooieren