Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

40 stellingen over de wetenschap

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2020 9789024431717
Direct te downloaden

Samenvatting

Hoogleraren Ingrid Robeyns, Remco Breuker en Rens Bod spijkeren met dit pamflet veertig stellingen aan de poort van de universiteit. Het moet anders.

De universiteit verkeert in een crisis. Ze heeft al geruime tijd structureel te weinig geld, maar er zijn ernstigere, fundamentelere problemen: de enorme toestroom van studenten, de opkomst van anti-intellectualistische politieke partijen en het idee dat onderwijs en onderzoek de maatschappij niet te veel geld mogen kosten. Die kwesties hebben op de universiteiten niet alleen gezorgd voor een identiteitscrisis, maar ook voor een ongezond hoge werkdruk, bijna feodale gezagsverhoudingen en steeds minder onderzoekstijd. Daarnaast is er de enthousiast door politiek en media geëxploiteerde (en deels ook zelfbedachte) kloof tussen enerzijds de ‘zachte’ sociale en geesteswetenschappen, en anderzijds de ‘harde’ technische en bètawetenschappen. Ondertussen blijft de belangrijke vraag naar de rol van de universiteit in de maatschappij van de eenentwintigste eeuw onbeantwoord.

In dit pamflet doen drie toonaangevende wetenschappers, allen actief binnen bewegingen om de universiteit te vernieuwen, aan de hand van veertig provocerende stellingen voorstellen om de universiteit weer relevant, werkbaar, studeerbaar en betaalbaar te maken.

Specificaties

ISBN13:9789024431717
Trefwoorden:wetenschap
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:64
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:26-8-2020
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Rens Bod

Rens Bod is hoogleraar Digital Humanities aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde eerder bij Prometheus De vergeten wetenschappen (2010), dat meermalen is bekroond en in zeven talen is vertaald, en Een wereld vol patronen (2019), dat werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Andere boeken door Rens Bod

Over Remco Breuker

Remco Breuker (1972) is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar beide Korea’s en Noordoost-Azië, waarbij hij de nadruk legt op geschiedenis, de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea, moderne slavernij en de verhalen van Noord-Koreaanse ballingen. In 2018 verscheen van zijn hand het succesvolle De B.V. Noord-Korea. Een kernmacht in de marge.

Andere boeken door Remco Breuker

Over Ingrid Robeyns

Ingrid Robeyns (1972) Ingrid Robeyns is hoogleraar ethiek van instituties aan de Universiteit Utrecht.

Andere boeken door Ingrid Robeyns

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        40 stellingen over de wetenschap