Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Leviathan

Of de samenstelling, vorm en macht van een kerkelijke en wereldlijke staat

Paperback Nederlands 2020 9789024441006
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

'Tot zo ver de ellendige toestand waar de mens zuiver door de natuur in verkeert. Toch heeft hij de mogelijkheid om eruit te komen, deels door de hartstochten en deels door de rede. De hartstochten die de mensen aanzetten tot vrede, zijn angst voor de dood, het verlangen naar dingen die het leven veraangenamen, en de hoop deze door arbeid en ijver te verwerven. De rede wijst passende vredesbepalingen aan, op grond waarvan de mensen tot elkaar gebracht kunnen worden.'

Ambitieus, origineel en controversieel: Hobbes' meesterwerk, 'Leviathan' (1651) was en is een van de kernteksten van ons denken over maatschappij en politiek. Na de succesvolle gedeeltelijke uitgave in de reeks Boom Klassiek is er eindelijk een volledige editie.

De natuur van de mens is wezenlijk competitief en zelfzuchtig, stelt Hobbes. Daarom pleit hij voor een krachtige soevereine heerser - een 'Leviathan'. Deze heerser heeft de macht om vrede af te dwingen en de wet op te leggen, maar hij is ook het levende symbool van de eenheid van de staat, waarin alle burgers een plek vinden om te leven. Zo is Hobbes' boek een antwoord op de chaos en anarchie die de burgeroorlogen van de zeventiende eeuw Europa brachten.

In Hobbes' tijd was 'Leviathan' al legendarisch. Zo heeft de behoefte aan een politieke theorie in het Nederland van de republiek der Zeven Provinciën geleid tot de eerste vertaling in onze taal, in 1667. De vragen die Hobbes stelt, naar de verhouding tussen staat en burger, tussen geweld, macht en gezag, en naar de grenzen van de macht van de overheid, zijn actueler dan ooit. Niet voor niets maakt dit klassieke werk in de laatste decennia een revival door.

In 'Leviathan' beschrijft Hobbes een staat waarin de politieke machten elkaar in evenwicht houden en aldus de vrede in de samenleving bewaren. Zijn toentertijd revolutionaire denkbeelden zijn toegepast in de opbouw van onze moderne staten.

Specificaties

ISBN13:9789024441006
Trefwoorden:filosofie, politiek
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:560
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:21-12-2020
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Inhoudsopgave

Opdracht
Inleiding

Boek 1: Over de mens
Boek 2: Over de staat
Boek 3: Over de Christelijke staat
Boek 4: Over het rijk de duisternis

Terugblik en conclusie

Nawoord door Wessel Krul
Verantwoording
Bibliografie

Aangehaalde Bijbelplaatsen
Register van namen en plaatsen
Register van zaken en begrippen

Over de vertaler

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Leviathan