Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Conflictvaardig op het werk

Win vertrouwen met conflicthantering en mediation

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2022 9789024448531
Direct te downloaden

Samenvatting

Conflicten op het werk zijn aan de orde van de dag. Meer dan een kwart van de werknemers ervaart jaarlijks problemen met collega's. Arbeidsconflicten hebben grote impact op de direct betrokkenen, op de organisatie waar men werkt en op de BV Nederland. Conflicten op een goede manier tijdig aangaan ter voorkoming van escalatie en in geval van escalatie eerder goed oplossen, is dus in veel opzichten lonend. Hoe doe je dit? Conflictvaardig op het werk geeft je meer inzicht en praktische handvatten.

Vanuit meerdere perspectieven ontrafelen de auteurs het fenomeen (arbeids)conflict. Om zo meer en beter grip op conflicten te krijgen. Een conflict is een bedreiging en een kans, een belangrijk leermoment en na escalatie ook iets vervelends dat liefst snel wordt opgelost.

Dit boek analyseert conflicten op individueel, team- en organisatieniveau. Je leert kijken door de bril van de partij in het conflict, de mediator, de jurist, de hr-professional, de bedrijfsarts, de leidinggevende en de directeur. Daarbij krijg je inzichten uit de communicatieleer, sociale psychologie, neurologie en onderhandelingsleer.

Dit boek is voor iedereen die persoonlijk of professioneel met gedoe op het werk te maken heeft. En daar verandering in wil brengen. Met de kennis uit 'Conflictvaardig op het werk' treed je conflictsituaties voortaan met meer vertrouwen tegemoet.

Specificaties

ISBN13:9789024448531
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:192
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:10-5-2022
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (3)

video
De sleutel om conflicten op het werk aan te gaan
Jan Plevier 2 augustus 2022 Conflicten op het werk zijn aan de orde van de dag. Arbeidsconflicten hebben grote impact op de direct betrokkenen, op de organisatie waar men werkt en op de BV Nederland. Conflicten op een goede manier tijdig aangaan ter voorkoming van escalatie is dus in veel opzichten lonend. In Conflictvaardig op het werk geven Jan Plevier en Frank Emmelot je meer inzicht en praktische handvatten. In de Bookchat leggen zij uit wat de schade van conflicten is op het werk. 
interview
Conflicten zijn miljardenbusiness
Ronald Buitenhuis 18 juli 2022 We vinden conflicten vaak lastig. Toch zijn ze aan de orde van de dag. Teams zijn verschillend, mensen zijn verschillend, dus conflicten horen er gewoon bij. ‘Accepteer conflicten, praat erover en loop er niet met een grote boog overheen’, adviseren mediators Jan Plevier en Frank Emmelot in ‘Conflictvaardig op het werk’. Conflicten zijn namelijk miljardenbusiness. Wie ze aanpakt is spekkoper. Een pleidooi voor een conflictmanagementsysteem. 
preview
Conflictvaardig op het werk - Win vertrouwen met conflicthantering en mediation
Jan Plevier 2 juni 2022 Omgaan met verschillen en arbeidsconflict als bron van persoonlijke en organisatieontwikkeling. Hoe je van een bedreiging een kans maakt. Jan Plevier en Frank Emmelot schreven er een boek over: ‘Conflictvaardig op het werk’. Een preview.

Over Jan Plevier

Jan Plevier (links op de foto), zelfstandig gevestigd MfN-registermediator, is sinds 2005 partner van de Groeifabriek en InterVentium en heeft kantoor in Maarssen. Hij heeft daarvoor onder meer gewerkt als advocaat, bedrijfsjurist, cao-onderhandelaar en in zijn laatste baan in loondienst als mediator bij de arbodienst KLM Health Services. Jan heeft sinds 2002 als mediator vele honderden arbeidsconflicten begeleid in de private sector en bij de overheid, onderwijs en zorg. Daarnaast begeleidt Jan als mediator conflicten in maatschappen en directies. Verder treedt Jan op als procesbegeleider bij samenwerkingsvraagstukken door middel van het ontwikkelen van conflictmanagement in organisaties en teamcoaching. Hij heeft voorts zitting in diverse (bindend)-adviescommissies via cao’s/sociale plannen. Jan leidt via The Lime Tree deelnemers op tot MfN-registermediator en verzorgt de specialisatie arbeidsmediator. Verder traint Jan diverse professionals in het effectiever omgaan met conflicten, zoals: wethouders, advocaten, notarissen, schoolleiders, HR-adviseurs en bestuurders in de zorg. Hij geeft trainingen aan functioneel betrokkenen bij arbeidsconflicten, zoals casemanagers (CS Opleidingen) en bedrijfsartsen (NSPOH, Radboud UMC Health Academy). Jan is docent aan de Universiteit van Amsterdam, Harvard onderhandelen en mediationvaardigheden aan de Amsterdam Law Firm van de rechtenfaculteit. Verder is Jan assessor bij Intop dat de praktijkexamens van mediators afneemt. Jan is lid van de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN).

Andere boeken door Jan Plevier

Over Frank Emmelot

Frank Emmelot (rechts op de foto)  is jurist en mediator. Hij is werkzaam geweest in de advocatuur en het bedrijfsleven. Vanaf 1997 is hij directeur van InterArbeid Mediation B.V. te Zeist en partner bij InterVentium te Maarssen. Frank heeft in de achterliggende 24 jaar als MfN-registermediator bij enige honderden arbeidsconflicten bemiddeld in een grote diversiteit van organisaties (overheid en bedrijfsleven). Hij treedt op als procesbegeleider bij samenwerkingsvraagstukken (teammediation) en is gespecialiseerd in de bemiddeling bij vastgelopen re-integratietrajecten bij ziekteverzuim. Frank geeft trainingen aan functioneel betrokkenen bij arbeidsconflicten, zoals casemanagers (CS Opleidingen) en psychologen (Cenzo) en is als docent arbeidsrecht en samenwerkingsvraagstukken verbonden aan de beroepsopleiding en de bij- en nascholing voor bedrijfsartsen (NSPOH Utrecht, Radboud UMC Health Academy Nijmegen). Hij is docent bij de Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Amsterdam Law Firm, onderdeel mediation, Harvard onderhandelen en mediationvaardigheden. Daarnaast verzorgt hij bij The Lime Tree te Bilthoven trainingen aan MfN-geregistreerde mediators in het kader van de specialisatieopleiding tot arbeidsmediator. Frank is tevens als mediator verbonden aan de Rechtbank Midden-Nederland. Frank is lid van de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN).

Andere boeken door Frank Emmelot

Inhoudsopgave

Inleiding 9
Bron van verandering 10
Leeswijzer 12

1 Wat is een conflict? 15
Conflict of geschil? 15
Hoe ontstaan conflicten? 16
Warme en koude conflicten 20
Hoe ga je om met een conflict? 21

2 Het belang van emoties bij conflicten 33
Kennis van emoties 35
Onbeheerste emoties 38
Wie heeft er gelijk? 39

3 De fasen van een conflict 41
Heb ik een conflict of heeft het conflict mij? 43
Arbeidsconflict in het model van de ijsberg 44
Kosten van arbeidsconflicten 46
Arbeidsconflicten en ziekte 47

4 Conflictoplossing en mediation 53
Verschillende methoden van conflictoplossing 53
Kenmerken van mediation 55
Wat doet een mediator? 57
De arbeidsmediator 68
Teammediation 70

5 Het proces van mediation 73
De positie van de mediator 74
De mediationovereenkomst 74
Spelregels voor mediation 75
Aspecten van arbeidsmediation 77
Verloop van mediation 83
Doorlooptijd bij mediation 84
Van herstel van de arbeidsrelatie naar verbreken 85
Criteria voor de inzet van mediation 90

6 Inbedding van arbeidsmediation in het recht 93
WWZ en WAB 93
Geen arbeid, wel loon, tenzij ... 95
Jurisprudentie over arbeidsmediation 95
Mediation bij ziekte 97
STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten 99
NVAB-Richtlijn Conflicten in de werksituatie 104
Wet Verbetering Poortwachter 107
Systemen bij arbeidsconflicten en ziekteverzuim 111
UWV Werkwijzer Poortwachter 115
Conclusies mediation, wet- en regelgeving en
jurisprudentie 117

7 Arbeidsmediation in de praktijk 121
Casus 1: re-integratie 121
Casus 2: exit 123
Casus 3: exit 125
Casus 4: re-integratie 128
Casus 5: kantelen van re-integratie naar exit 132

8 De rol van macht in de arbeidsrelatie 139
Wat is macht? 139
Wettelijke bescherming werknemer 141
Conflictoplossing via macht en recht of behoefte en belang 142

9 Voorkomen en tijdig aanpakken van arbeidsconflicten 149
Werkgever en werknemer moeten praten, ook als het lastig is 150
Laatste druppel of emmer? 151
Gespreksbegeleiding met behulp van een (neutrale) derde 152
Wanneer welke (neutrale) derde in te zetten? 155

10 Conflict(vaardigheid) als bron van organisatieontwikkeling 159
Conflictcultuur 159
Wat is conflictvaardigheid? 160
Hoe creëer je een conflictvaardige organisatie? 161
HR-cycli en conflictvaardigheid 165

11 Conflictvaardiger op het werk met mediationvaardigheden 167

12 Conclusie 171
Ruimte bieden 172
Compassie voor beide partijen 173
Bijlagen: welke vragen kun je stellen? 175
Vragenlijst gebaseerd op het SCARF-model 175
Toelichting op verdiepende vragen 177
Vragenlijst arbeidsverhouding (Anamnese) 179

Over de auteurs 185
Gebruikte en aanbevolen literatuur 187

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Conflictvaardig op het werk