Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
e.a.

Het complete loopbaanboek

Paperback Nederlands 2022 2e druk 9789024449705
Verkooppositie 3738Hoogste positie: 338
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Het complete loopbaanboek brengt het brede vakgebied van de loopbaanprofessional in kaart. Het biedt een inhoudelijk overzicht van het theoretisch kader waarbinnen de loopbaanbegeleiding plaatsvindt en geeft inzicht in de praktijk van het begeleidingsproces en de bijbehorende methoden, technieken en instrumenten.

Kennis en ervaring van loopbaanprofessionals
Loopbaanprofessionals kunnen het verschil maken. Zij hebben waardevolle kennis en ervaring als het gaat om mensen en werk, voor individuen, maar ook voor organisaties die meer inzicht zoeken in de nieuwe dynamiek en de consequenties voor hun management en beleid. Werkenden van vandaag moeten flexibel zijn om tot hun recht te komen en zich professioneel en persoonlijk te ontplooien. De begeleiding van werkenden bij het ontwikkelen van hun talenten en het ontdekken van hun passie kan niet meer zonder inzicht in loopbaantheorieën, arbeidsmarktverhoudingen en organisatieverandering.

De theorie: loopbaanthema’s
In Het complete loopbaanboek wordt in de theoretische bijdragen steeds een fase in loopbanen en loopbaanontwikkeling behandeld die een individu kan doormaken. Daarbij worden de recente ontwikkelingen gezien in het licht van de specifieke fase en welke factoren en aandachtspunten dan in het bijzonder een rol spelen. Het eerste deel bevat zes hoofdstukken die elk een thema binnen de loopbaan beschrijven vanuit een theoretisch kader, geschreven door experts in dat thema.

Deze thema’s, die het kader van het boek vormen, zijn:
- Studiekeuze: Een loopbaan begint bij het maken van een studiekeuze. Hiernaast kunnen lerenden behoefte hebben aan ondersteuning bij het betreden van de arbeidsmarkt; zichzelf leren presenteren, leren een goed cv op te stellen et cetera.
- Beroepskeuze: Bij het maken van een keuze voor het beroep hebben velen behoefte aan ondersteuning. Welke beroepen ‘matchen’ met mijn kwaliteiten en wensen? Welke stappen moet ik nemen om het beroep dat ik gekozen heb te vinden?
- Ontwikkelbehoefte: In een loopbaan is er behoefte aan ontwikkeling; vanuit de werkende zelf of ingegeven vanuit de organisatie. Begeleiding kan hierbij uitkomst bieden.
- Ziekte: Wanneer iemand zijn functie niet meer kan uitoefenen vanwege ziekte, kan begeleiding worden ingezet. Begeleiding bij het vervullen van een aangepaste functie, begeleiding bij herstel en/of begeleiding bij het zoeken naar een andere baan.
- Ontslag: Het krijgen of nemen van ontslag is een moment in een loopbaan dat gepaard kan gaan met veel emoties. Begeleiding kan worden geboden om hier op een goede manier mee om te gaan en om zich wederom op de toekomst te richten.
- Demotie: Op een moment in iemands loopbaan kan worden gekozen een stapje terug te doen. Dit kan worden ingegeven door de werkende zelf of door de organisatie. Hierbij is het van belang dat de wensen en de ambities van de verschillende partijen goed worden ingevuld. Hierbij kan een loopbaanprofessional begeleiding bieden.

De praktijk: methodieken
In het tweede deel van Het complete loopbaanboek zijn 43 praktische bijdragen in alfabetische volgorde opgenomen. Deze bijdragen zijn door loopbaanprofessionals zelf beschreven en behelzen een methodiek die zij in hun eigen praktijk veelvuldig gebruiken. De 43 praktische bijdragen zijn van toepassing in verschillende fasen van de loopbaancoaching en bij de verschillende thema’s, zoals in de theoretische bijdragen beschreven. Per methodiek is aangegeven bij welke loopbaanfase ze kan worden ingezet en bij welke thema’s ze aansluit.

De loopbaanfasen die in het boek aan de orde komen, zijn de volgende:
- Intake: Elk loopbaantraject heeft een intakefase. In deze fase wordt gekeken of er een klik is tussen coach en coachee en vindt er een nadere verkenning van de coachvraag plaats.
Zelfonderzoek: In elk loopbaantraject is het van belang om aan zelfonderzoek te doen. Het kennen van jezelf is een voorwaarde bij het zoeken naar werk, het ontwikkelen binnen een loopbaan en het vervullen van je ambities.
- Arbeidsmarktoriëntatie: Bij het zoeken naar (ander) werk is het oriënteren op de arbeidsmarkt onontbeerlijk. Een loopbaanprofessional kan hierbij helpen met zijn expertise.
Arbeidsmarktbenadering: Een volgende stap in het loopbaantraject is het benaderen van de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende methodieken die hiervoor in te zetten zijn: van het opstellen van een cv tot het voorbereiden op een sollicitatiegesprek.
- Rouw: Het omgaan met verlies is een fase die niet per definitie geldt voor elk loopbaantraject, maar wel apart aandacht verdient. Wanneer er sprake is van rouw, zijn er specifieke methodieken die ingezet kunnen worden.
- Evaluatie: Na afloop van een loopbaantraject wordt er teruggekeken en worden afspraken gemaakt voor het onderhoud in de toekomst.

Het complete loopbaanboek kwam tot stand door medewerking van een groot aantal loopbaanprofessionals en staat onder redactie van coach en (HR-)adviseur Susan van Ass.

Met medewerking van:
Ella Arps, Ineke van den Berg, Renske van Berkel, Silvia Blankestijn, Joyce Blok, Annet Brinkhuis, Martin Broekhuis, Karen van Dam, Rex Feenstra, Tosca Gaakeer, Peter Gerrickens, Silene Geuze, Annemieke Hijink, Yvonne van Holsteijn, Adriaan Hoogendijk, Kick van Hout, Eef Huiser, Sergio Irausquin, Pauline Kemkers, Carla Kerklaan, Paule Kok-Sebaoun, Wendelien Koop, Marinka Kuijpers, Annerie de Lange-Kraan, Ester Leibbrand, Rose-Marie Lucas, Trucella van Moorselaar, Alina Nieuwhoff-Flapper, Jouke Post, Wim Rietveld, Ine Ruijfrok, Marian Ruisch, René Schalk, Carla Schellings, Tom Scholte, Ellen Selderijk, Janine Stolvoort, Maaike Thiecke, Yvonne Truijens, Anja Veldhuizen, Marlies van Venrooij, Mieke Verbaarschot, Vronie Veugelers, Aaltje Vincent, Marjoleine Vosselman, Eva de Waard, Jacob van Wielink, Judith Wijnbergen, Leo Wilhelm, Patricia Wouters van Dam en Bianca van der Zeeuw.

NB. In de index naar thema ontbreken op pagina 250 bij het Windmolenmodel de markeringen bij studiekeuze en beroepskeuze.

Voor wie?
Het complete loopbaanboek is bruikbaar voor meerdere doelgroepen. Loopbaanprofessionals kunnen het boek gebruiken als naslagwerk of als uitbreiding van hun kennis en ervaring. Startende coaches en begeleiders krijgen in een relatief korte tijd een goed overzicht van het vakgebied waarin ze (gaan) werken. Loopbaanprofessionals binnen organisaties kunnen middels de verschillende indices passende methodieken uitzoeken. Tot slot is dit boek een compleet naslagwerk voor alle geïnteresseerden.

Specificaties

ISBN13:9789024449705
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Uitgever:Boom
Druk:2
Verschijningsdatum:25-2-2022
Hoofdrubriek:Werk en loopbaan
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Susan van Ass

Susan van Ass is na haar loopbaan als organisatieadviseur en HR-manager nu actief als freelance coach en adviseur en heeft haar eigen praktijk: Van Ass Coaching en Advies. Ze houdt zich bezig met de ontwikkeling van mensen (in organisaties), coacht mensen in hun zoektocht naar zichzelf en geeft (HR-)advies.

Andere boeken door Susan van Ass

Inhoudsopgave

Voorwoord door Prof. dr. Judith Semeijn,
Inleiding

De theorie: loopbaanthema’s
Studiekeuze – Marinka Kuijpers
Beroepskeuze – Jouke Post
Ontwikkelbehoefte – Karen van Dam
Ziekte en arbeidsongeschiktheid – Ester Leibbrand
Demotie – René Schalk
Ontslag – Marlies van Venrooij

De praktijk: methodieken
1 Begeleiden bij verlies – Patricia Wouters
2 De Beroepenschatkist – Annet Brinkhuis
3 Beroepsrichting – Peter Gerrickens
4 Bezielingsprofiel – Peter Gerrickens en Carla Kerklaan
5 Het Bezielingsspel – Adriaan Hoogendijk
6 Biografisch Werken – Ineke van den Berg en Yvonne Holsteijn
7 Career Story Interview (CSI) – Mieke Verbaarschot
8 Competenties boven water met behulp van succeservaringen – Ineke van den Berg
9 Het gebruik van DISC in loopbaanbegeleiding – Eef Huiser
10 De Disney-strategie – Joyce Blok
11 Duurzaam verslavingsherstel: een contradictio in terminis? – Marian Ruisch
12 Emotionele intelligentie – Pauline Kemkers
13 Empowerment vanuit het Stermodel – Silvia Blankestijn
14 Energiemanagement – Ine Ruijfrok
15 Het enneagram – Renske van Berkel
16 De GORTmethode – Tosca Gaakeer
17 Op zoek naar vacatures met het ijsbergmodel van McClelland – Janine Stolvoort
18 Ik in transitie – Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw
19 Intakeformulier – Alina Nieuwhoff-Flapper
20 Het Koersonderzoek (methode-Hoogendijk) – Adriaan Hoogendijk
21 De logische niveaus – Annerie de Lange-Kraan
22 Loopbaanelementen – Rex Feenstra
23 Loopbaanwaarden – Judith Wijnbergen
24 Mindmappen – Trucella van Moorselaar
25 De OPQMQ Loopbaanwijzer – Anja Veldhuizen
26 Paardencoaching – Annemieke Hijink
27 Personal branding – Tom Scholte
28 Psychologisch contract – Ellen Selderijk
29 Representatievoorkeuren binnen gesprekstechnieken – Wendelien Koop
30 Het sollicitatiegesprek – Rose-Marie Lucas
31 STARR-methode – Wim Rietveld
32 Take Care! – Carla Schellings
33 Transactionele Analyse – Silene Geuze
34 De Transitiecirkel – Jakob Van Wielink en Leo Wilhelm
35 Vacature-analyse – Paule Kok
36 Veranderboekhouding – Maaike Thiecke En Bianca Van Der Zeeuw
37 Video Vitae – Martin Broekhuis en Sergio Irausquin
38 De vierde huid 2.0 – persoonlijke jobhunt via social media en je eigen netwerk – Ella Arps
39 Vragenlijsten in het algemeen – Yvonne Truijens
40 Werk vinden met social media – Aaltje Vincent
41 Werken met het levensverhaal volgens de methode-De Waard – Eva De Waard
42 Het Windmolenmodel© – Vronie Veugelers
43 Zingevende gespreksvoering – Marjoleine Vosselman en Kick Van Hout

Literatuurlijst
Dankwoord
Index naar trajectfase
Index naar thema
Index naar coach
Index naar trefwoord

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het complete loopbaanboek