Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Een monument voor het gewone volk

Sonnetten uit het negentiende-eeuwse Rome

Paperback Nederlands 2020 9789025310776
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Vertaald en toegelicht door Arthur Hartkamp.

In de eerste helft van de negentiende eeuw, in de Pauselijke Staat, een van de reactionairste staten van Europa, richtte de dichter Giuseppe Gioachino Belli een monument op voor het gewone volk van Rome. Hij deed dat in een epos van meer dan tweeduizend gedichten in de hechte structuur van het klassieke Italiaanse sonnet, maar geschreven in de volkstaal van Rome (het Romanesco).

Alle aspecten van het volksleven komen aan de orde, dikwijls in de vorm van een korte monoloog of een kort gesprek, wat de gedichten heel levendig maakt. Hoofdthema’s zijn armoede en honger, de afhankelijkheid en rechteloosheid van het volk, het machtsmisbruik van de geestelijkheid en de willekeur van de rechtspleging. En verder alles wat met het geloof samenhangt, zowel de leer als de verschijningsvormen ervan in het dagelijks leven. Ook is er veel aandacht voor seks. En dat alles in een aanstekelijke en eigentijdse vertaling.

Een monument voor het gewone volk bevat een ruime selectie van 250 sonnetten. Rome komt eruit naar voren als de stad van zes p’s: papa, preti, principi, puttane, pulci e poveri – paus, priesters, prinsen, hoeren, luizen en armoedzaaiers.

Specificaties

ISBN13:9789025310776
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:272
Druk:1
Verschijningsdatum:14-1-2020
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Arthur Hartkamp

Mr. A.S. Hartkamp is emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voormalig Procureur-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden.

Andere boeken door Arthur Hartkamp

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Een monument voor het gewone volk