Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De ambachtsman

De mens als maker

Paperback Nederlands 2016 9789029091282
Verkooppositie 5806Hoogste positie: 539
In herdruk, verwacht op 30‑11‑2023

Samenvatting

Volgens arbeidssocioloog Richard Sennett is ambachtelijkheid meer dan louter vakmanschap. Ambachtelijkheid staat voor een blijvende, basale menselijke neiging: het verlangen om werk goed te doen omwille van het werk zelf, waardoor we vaardigheden ontwikkelen en gericht zijn op het werk in plaats van op onszelf. In dit tot nadenken stemmende boek onderzoekt een van de grootste sociologen van deze tijd het werk van de ambachtsman in heden en verleden, vergelijkt hij de diepe verbanden tussen materieel bewustzijn en ethische waarden, en ondergraaft hij algemeen aanvaarde ideeën over wat bijdraagt aan goede arbeid.

Sennett reist in 'De ambachtsman' door tijd en ruimte: van de klassieke Romeinse stenenmakers naar de goudsmeden van de Renaissance, de drukpersen van de Verlichting in Parijs en de Industriële Revolutie in Londen, naar de moderne wereld. De ambachtsman is een briljante cultuurgeschiedenis over onze verhouding tot ons werk.

Specificaties

ISBN13:9789029091282
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:368
Uitgever:Meulenhoff
Druk:10
Verschijningsdatum:1-2-2019
ISSN:
Herdrukdatum:30-11-2023

Expertrecensies (2)

De ambachtsman
Paul Misdorp | 6 december 2016
De ambachtsman van de beroemde arbeidssocioloog Richard Sennett heeft zojuist z’n 10e druk beleefd en dateert al weer van acht jaar geleden. Toch reden om er een ogenblik bij stil te staan, omdat de relevantie onmiskenbaar is.
Lees verder
De ambachtsman
Anne-Mieke Vermeer | 18 september 2009
Als Richard Sennett geen blessure aan zijn hand had opgelopen, hadden wij hem nu waarschijnlijk gekend als musicus. Zijn studies geschiedenis en sociologie waren een tweede keus, maar dat doet niets af aan zijn enthousiasme en succes. In 'De ambachtsman' verkent hij het brede terrein van vakmanschap. Hij benadert het onderwerp vanuit de sociologie, plaatst het in een historisch kader en doorspekt zijn betoog met voorbeelden waarin we zijn hobby's (muziek en koken) terugzien.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
1 stem
0
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

achtergrond
Denken met je handen
Dick Pels 22 september 2009 Het is goed te weten waar de dingen vandaan komen, hoe ze ongeveer werken en hoe je ze kunt repareren. Beter in elk geval dan een abstracte samenleving die overal een laag van ‘elektronische bullshit’ overheen legt. De kredietcrisis laat zien wat de risico’s zijn van een virtuele cultuur die leeft van derivaten van derivaten, en die de echte wereld uit het oogt verliest.

Over Richard Sennett

Richard Sennett is een Amerikaans arbeidssocioloog. Hij studeerde sociologie en geschiedenis in New York en Londen. Bekend is Sennett vanwege zijn onderzoek naar en publicaties over met name steden, werk en cultuursociologie. Thema's van Sennett zijn de individualisering, gebrek aan oriëntatie en machteloosheid van het moderne individu, de oppervlakkigheid en instabiliteit van relaties en de omgang met macht. Vooral in zijn vroege werk is een sterke band met de stad waarin hij opgroeide en de daar opgedane ervaringen waar te nemen. Door de grote actualiteit van de thema's die hij behandelt en de makkelijk toegankelijke schrijfstijl, werden zijn boeken tot bestsellers.

Andere boeken door Richard Sennett

Inhoudsopgave

Proloog: de mens als zijn eigen schepper

Deel een: vakmensen
1. De vakman in de problemen
2. De werkplaats
3. Machines
4. Materieel bewustzijn

Deel twee: het vak
5. De hand
6. Expressieve instructies
7. Prikkelend gereedschap
8. Weerstand en ambiguïteit

Deel drie: vakmanschap
9. Kwaliteit als drijfveer
10. Talent

Conclusie: de filosofische werkplaats

Noten
Dankwoord
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De ambachtsman