Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Stil de tijd

Pleidooi voor een langzame toekomst

Paperback Nederlands 2010 9789029573603
Voormalig top 100Totaal 19 dagen
Verkooppositie 1421Hoogste positie: 48
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Geen tijd hebben - dat is een van de fundamentele ervaringen van onze tijd. In dit veelgeprezen en intussen ook veelgelezen boek neemt Joke J. Hermsen dit verschijnsel kritisch onder de loep. Vanuit het gedachtegoed van denkers als Henri Bergson, Ernst Bloch en Peter Sloterdijk ontwikkelt zij een nieuwe visie op het fenomeen tijd, waarin zij een onderscheid aanbrengt tussen kloktijd en innerlijke tijd.

Zij verkent het belang van rust, verveling, aandacht en wachten; ervaringen die sinds de Oudheid als belangrijke voorwaarden voor het denken en de creativiteit werden beschouwd, maar in het huidige economische tijdsgewricht nog weinig waardering krijgen.

Specificaties

ISBN13:9789029573603
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:272
Druk:12
Verschijningsdatum:19-1-2011

Expertrecensies (1)

Stil de tijd
Anne-Mieke Vermeer | 17 maart 2010
'Vervreemding, cynisme, onverschilligheid, versnelling, verloren zelf en leven voorbij elke hoop op of elk geloof aan verandering, dat is wat de klopjacht van de economische klok mede veroorzaakt heeft.' Aldus Joke Hermsen en de reden om 'Stil de tijd' te schrijven. In dertien essays voert zij ons langs filosofen, schrijvers, kunst en muziek op zoek naar een andere manier van tijdbeleving. En zij vindt daar de 'tijd als duur', waarin wij onze menselijkheid, intuïtie, creativiteit en diepere zelf kunnen beleven. Joke Hermsen is filosoof en schrijver. Verschillende van haar boeken werden voorgedragen voor literaire prijzen.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
1 stem
0
1
0
0
0

Over Joke Hermsen

Joke Hermsen (1961) studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur in onder andere De Gids, Optima, De Groene Amsterdammer, Lust en Gratie, Lover, Krisis/Tijdschrift voor Filosofie, Tmesis, Raster, Les Cahier du Grif, Surplus en Post-Perdu. In 1993 promoveerde Hermsen aan de Rijksuniversiteit Utrecht op de literair-filosofische ideeëngeschiedenis Nomadisch narcisme. Sekse, liefde en kunst in het werk van Lou Andreas-Salomé, Belle van Zuylen en Ingeborg Bachmann. (Kok Agora, 1993). Daarna was zij jarenlang als onderzoeker verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Tilburg. In 1998 debuteerde zij bij De Arbeiderspers met Het dameoffer, een paar jaar later gevolgd door Tweeduister (2001), een roman over de Engelse kunstenaarsgroep Bloomsbury. Haar essaybundel Heimwee naar de mens (2003) werd genomineerd voor de Socrateswisselbeker, het beste filosofische boek van 2003. In 2007 won Joke J. Hermsen samen met kunstenaar Jaap de Jonge de Martin van Amerongen publieksprijs voor een elektronisch essay. De essaybundel Stil de tijd werd in 2011 bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. Voor haar volledige oeuvre ontving Joke J. Hermsen in 2009 de Halewijnprijs. Op 29 augustus verschijnt ook haar nieuwe roman Rivieren keren nooit terug bij Uitgeverij De Arbeiderspers. In april 2017 opent op Kasteel van Gaasbeek de internationale tentoonstelling De kunst van het juiste ogenblik, die zij n.a.v. haar boek Kairos samenstelde.

Andere boeken door Joke Hermsen

Inhoudsopgave

Woord vooraf. In de luwte van de tijd
Inleiding. De tijd dringt

Windstilte van de ziel. Over verveling
De tijd duurt. Over de tijdfilosofie van Henri Bergson
Hervonden tijd. Marcel Proust en Virginia Woolf
Een geheim verbond met de tijd. De muziek van Simeon ten Holt
Etruskische tijd. Reisjournaal (1), zomer 2008
Udine en de aantochtster. Tijd en utopie
Tijd als hoop. Het denken van Ernst Bloch
Verlangen naar een aanvang. Over Edmond Jabès: schrijverschap en ballingschap
Een blik die verder reikt dan de huid. Over het werk van Margriet Luyten
Griekse tijd: de toekomst ligt achter je. Reisjournaal (2)
Bellen blazen in de tijd. Een ontmoeting tussen Frederik van Eeden en Peter Sloterdijk
Tijdloos en tragisch. Het werk van Mark Rothko
Tijd en brein. Kunnen computers denken?

Nawoord
Personenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Stil de tijd