Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Als het schuurt tussen leefwereld en systeemwereld

Dialoog als instrument voor moreel fitte organisaties

Paperback Nederlands 2021 9789036827492
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Dit boek maakt inzichtelijk waar organisaties en medewerkers mee te maken kunnen krijgen wanneer ze geconfronteerd worden met het feit dat de wereld van (beleids)afspraken, regels en systemen (systeemwereld) onvoldoende aansluit op de wereld van praktijk, uitvoering en het echte leven (leefwereld). Dat ontbreken van een goede aansluiting geeft ongemak bij medewerkers en bij organisaties. De professionele overbrugging brengt vaak morele vraagstukken met zich mee. Hoe hier mee om te gaan? Wat begint met handelen op of over het randje van de regels kan zomaar uitmonden in integriteitsvraagstukken.
De begrippen leefwereld en systeemwereld worden tot leven gebracht door aandacht te besteden aan de achterliggende theorie en aan actuele casuïstiek.
Als het schuurt tussen leefwereld en systeemwereld biedt handvatten aan gespreksleiders, trainers, coaches en HR-professionals om met medewerkers op onderzoekende wijze het gesprek (waardendialoog) te voeren over wat er aan de hand is wanneer het schuurt tussen leefwereld en systeemwereld.
De methodiek wordt aan de hand van een speciale vorm van de waardendialoog, de actiedialoog, stap voor stap toegelicht, waarbij de praktische toepasbaarheid steeds in het oog gehouden wordt. Morele fitheid uit zich in hoe we handelen. Via de actiedialoog wordt ingegaan op het leggen van de verbinding tussen enerzijds het goed functioneren en het goede doen, en anderzijds het feitelijke gedrag en de vaak overheersende gedragspatronen binnen organisaties. Deze onderzoekende gesprekken geven medewerkers en organisaties de sleutel tot morele fitheid.
"… de actiedialoog kan helpen om te gaan met de dilemma’s …". Yvonne Heerkens, bewegingswetenschapper en voorheen lector Arbeid & Gezondheid aan de HAN
"In hoe we handelen laten we ons moreel kompas, onze morele fitheid zien, en laten we ook zien hoe we omgaan met de regels en systemen. En daar waar we gaan twijfelen begint de wijsheid van waaruit we samen kunnen ontdekken wat goed functioneren en het goede doen zou kunnen zijn. Het boek is dan ook een must have voor coaches en consultants die werken in organisaties waar de systeemwereld en de leefwereld schuren. Madelon van Berne, consultant en coach bij Ministerie van Justitie en Veiligheid

Specificaties

ISBN13:9789036827492
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:96
Druk:1
Verschijningsdatum:5-10-2021
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Als het schuurt tussen leefwereld en systeemwereld