Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Rationaliteit

wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2021 9789045034423
Direct te downloaden

Samenvatting

Het onderwerp kan bijna niet actueler. Hoe is het mogelijk dat de menselijke soort de grootste wetenschappelijke inzichten heeft verworven en tevens almaar meer nepnieuws, complottheorieën als QAnon en post-truth-retoriek produceert?

In de eenentwintigste eeuw bereikt de mensheid nieuwe hoogten van wetenschappelijk inzicht – en lijkt tegelijkertijd haar verstand te verliezen. Rationaliteit legt de belangrijkste instrumenten voor rationeel denken uit, leidt de lezer door de basisprincipes van logica, kritisch denken, waarschijnlijkheid, correlatie en causaliteit, en helpt ons om alleen en met anderen rationele keuzes te maken.

Redelijkheid is de belangrijkste troef waarover burgers en bestuurders beschikken. Na 'Verlichting nu', waarin Steven Pinker de menselijke vooruitgang bezong, laat hij nu zien hoe we rationaliteit in ons leven en in de publieke sfeer kunnen versterken.

Specificaties

ISBN13:9789045034423
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:432
Uitgever:Atlas-Contact
Druk:1
Verschijningsdatum:29-9-2021
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Expertrecensies (4)

recensie
Rationaliteit - ‘Leerzaam … en lastig’
Elly Stroo Cloeck | 30 oktober 2023
 De redenen waarom we vaak zo irrationeel zijn, kunnen we niet te vaak horen. De complottheorieën nemen toe, je kunt je bijna niet voorstellen dat mensen er in geloven, zo bizar zijn ze. In ‘Rationaliteit’ uit 2021 neemt Steven Pinker deze theorieën heerlijk cynisch en vaak grappig op de hak. Met veel statistiek legt hij uit waaróm we zo irrationeel zijn. Gelukkig komt hij ook met oplossingen.
Lees verder
recensie
Rationaliteit - ‘Boeiend en relevant’
Freija van Duijne | 24 februari 2022
Nepnieuws, complottheorieën en ‘post-waarheids’-rethoriek. Wie het nieuws van de afgelopen tijd volgt, zou kunnen denken dat het slecht is gesteld met onze vermogens tot rationeel denken. Steven Pinker kan zich niet verzoenen met de cynische kijk op het menselijke brein.  
Lees verder
recensie
Rationaliteit - ‘Een indrukwekkend boek’
Peter de Roode | 15 februari 2022
In 'Rationaliteit' betoogt Steven Pinker dat we rationaliteit harder nodig hebben dan ooit. Hij zet zich af tegen de bewering dat de mens een irrationeel wezen is. Tegelijkertijd kan de mens best wat hulp gebruiken, want mythologisch denken voert soms de boventoon. Pinker pleit voor een versterking van ons mentale gereedschap. Het is een pittig en diepgaand boek, dat je niet zomaar even wegleest.
Lees verder
recensie
Rationaliteit - ‘Een stimulerend boek’
Rudy Kor | 9 december 2021
‘De rede zou bij alles wat we denken en doen onze leidraad moeten zijn ….. het publieke debat (wordt) overvoerd met nepnieuws, charlatanerie, complottheorieën en post-waarheid- retoriek.’ Dat is de opening van Harvard-hoogleraar Steven Pinkers stevige boek Rationaliteit.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Steven Pinker

Steven Pinker (Montréal, 1954) is een experimenteel psycholoog, en professor in Psychologie aan Harvard University. Hij schreef over taal en intelligentie in onder andere Het taalinstinct (1994), Hoe de menselijke geest werkt (1997), Het onbeschreven blad (2002) en De stof van het denken (2007). Het unieke van Steven Pinker is dat hij zijn antwoorden op zoveel terreinen zoekt: psychologie, taalkunde, evolutiebiologie - en dat maakt hem ook meteen iemand die vanuit veel hoeken op debat en controverse kan rekenen.

Andere boeken door Steven Pinker

Inhoudsopgave

Voorwoord 11

1 Hoe rationeel is dit dier? 17
2 Rationaliteit en irrationaliteit 51
3 Logisch en kritisch denken 88
4 Kansrekening en toeval 125
5 Geloof en aanwijzingen (bayesiaanse argumentatie) 164
6 Wagen en winnen (rationele keuze en verwacht nut) 188
7 Treffers en loos alarm (signaaldetectie en statistische besliskunde) 214
8 Ik-persoon en anderen (speltheorie) 239
9 Correlatie en causaliteit 256
10 Wat is er mis met mensen? 292
11 Waarom is rationaliteit belangrijk? 327

Noten 349
Bibliografie 373
Illustratieverantwoording 407
Register van denkfouten en drogredenen 409
Register 411

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Rationaliteit