Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Jeugdstrafrecht

beginselen, wetgeving en praktijk

Gebonden Nederlands 2021 9789046610909
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Jeugdige verdachten tot 18 jaar hebben, ongeacht van welk strafbaar feit ze worden verdacht, recht op een behandeling volgens aparte procedures door gespecialiseerde autoriteiten en instellingen, en, na veroordeling, op aparte op opvoeding gerichte jeugdsancties. Deze jeugdsancties kunnen ook worden toegepast op jongvolwassenen van 18 tot 23 jaar.

In het voorliggende handboek wordt op een verfrissende manier beschreven hoe dit jeugdstrafrecht in de Nederlandse wet heeft vorm gekregen. Daarbij wordt steeds de koppeling gemaakt met de beginselen ofwel de achterliggende principiële keuzes en bedoelingen van de wetgever en het functioneren van deze wettelijke regeling in de rechtspraktijk.

Het boek is geschreven vanuit een eigentijdse benadering waarbij het jeugdstrafrecht wordt behandeld in de volgorde zoals die zich ook in de rechtspraktijk voordoet. Zo vindt de lezer bijvoorbeeld een ruime behandeling terug van de buitengerechtelijke afdoening door bureau Halt en het Openbaar Ministerie omdat het gros van de door jeugdigen gepleegde misdrijven in Nederland op deze manier wordt afgehandeld. Ook zijn er aparte hoofdstukken gewijd aan de situatie op het politiebureau en de fase van de voorlopige hechtenis.

Specificaties

ISBN13:9789046610909
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:286
Druk:5
Verschijningsdatum:25-2-2021
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Jolande uit Beijerse

Mr. Dr. Jolande uit Beijerse is universitair hoofddocent straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is rechter-plaatsvervanger bij het team jeugd van de rechtbank Rotterdam, lid van de commissie van toezicht van justitiële jeugdinrichting de Hartelborgt en lid van de European Council for Juvenile Justice in Brussel.

Andere boeken door Jolande uit Beijerse

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Jeugdstrafrecht