Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De utopie van de vrije markt

Paperback Nederlands 2010 1e druk 9789047702573
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Veel mensen denken dat de vrije markt een objectief proces is dat niemand heeft bedacht en uitgevoerd. Niemand lijkt verantwoordelijk te zijn voor de ideologie en de utopie erachter. Er zou geen 'kapitalistisch manifest' bestaan.

Hans Achterhuis laat zien dat een dergelijk manifest wel degelijk bestaat. Dat is de fascinerende roman Atlas Shrugged (1957), geschreven door een in Amerika zeer invloedrijke filosofe van wie wij in Europa de naam nauwelijks kennen: Ayn Rand. Atlas Shrugged geldt in de VS na de Bijbel als het belangrijkste boek van de afgelopen eeuw. Het gaat over een elite van neoliberale utopisten die de bestaande samenleving volledig kapotmaken, waarna ze de nieuwe wereld van het ultrakapitalisme op kunnen bouwen.

Met dit boek leverde Ayn Rand de blauwdruk voor Milton Friedman en zijn 'Chicago Boys', die in het Chili van Pinochet gebruik hebben gemaakt van de militaire coup om hun neoliberale utopie versneld in te kunnen voeren. Ayn Rand was bovendien de ideo logische inspirator van niemand minder dan Alan Greenspan, tot 2006 de president van de Amerikaanse Federal Reserve Bank, waarvan de monetaire politiek in onze geglobaliseerde wereld letterlijk ieder mens raakt, zoals de kredietcrisis laat zien. Deze crisis vormt voor Achterhuis de beslissende aanleiding om de neoliberale utopie, met al haar verleidelijke én verwoestende kanten, diepgaand te onderzoeken.

Specificaties

ISBN13:9789047702573
Trefwoorden:economie, vrije markt
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:319
Uitgever:Lemniscaat
Druk:1
Verschijningsdatum:13-11-2012
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
De utopie van de vrije markt
Teun van Aken | 22 februari 2011
De kredietcrisis was voor de filosoof Hans Achterhuis de aanleiding om zich te verdiepen in het neoliberalisme met zijn verleidelijke én verwoestende kanten. De auteur onderzoekt in 'De utopie van de vrije markt' of de vrije markt kan worden gerangschikt onder de utopieën. Hij komt overtuigend tot de conclusie dat dit inderdaad het geval is. De vrije markt is een utopie van het zuiverste water, met onder meer Greenspan als een zeer invloedrijke 'verkondiger' daarvan.
Lees verder
recensie
De utopie van de vrije markt
Martin Groenhuis | 23 juni 2010
Een oplossing voor alles en ook nog eentje waar je moeilijk 'tegen' kunt zijn. Dat is kort gezegd de reputatie die het vrijemarktdenken heeft gekregen in onze westerse samenleving. De heilzame werking van de vrije markt als het objectieve, niet-ideologische, rationele antwoord op alle utopische maatschappijvisies die de geschiedenis heeft voortgebracht. Het vrijemarktdenken is immers geen geloof, geen doctrine, maar slechts een 'gegeven'. Door velen, en zeker niet alleen door neoliberale voorvechters ervan, wordt de 'vrije markt' gezien als een natuurwet die het functioneren van de economie, van de hele samenleving, regelt, stimuleert en corrigeert. De vrije markt is immers niet bedacht door iets of iemand, maar is er nu eenmaal. Of toch niet?
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Interviews en artikelen (2)

interview
De boekenkast van Prof. Dr. Hans Achterhuis, denker des vaderlands en auteur
Joep Schrijvers 1 februari 2012 Hij is een van de grootste filosofen van Nederland van dit moment. Zijn studieterrein is de actualiteit van alledag die hij wil begrijpen. Hij schreef een omvangrijk én toegankelijk oeuvre over welzijn en geluk, technologie, de derde wereld, utopieën, geweld en de vrije markt. Hij gaat graag met medefilosofen in gesprek. De titel van zijn laatste boek typeert de man: 'Zonder vrienden geen filosofie'. Deze keer bij zijn boekenkast: de aimabele Hans Achterhuis.
interview
Hans Achterhuis: ‘Markteconomie is allesbehalve natuurlijk’
Annegreet van Bergen 28 december 2010 De opkomst van de markteconomie was allesbehalve een natuurlijk proces. Vaak waren er overheidsmaatregelen nodig, soms zelfs met geweld, om de vrije markt te creëren. Het huidige marktdenken heeft alle kenmerken van een utopie, meent filosoof Hans Achterhuis. Inclusief de kwalijke gevolgen in de praktijk.

Over Hans Achterhuis

Hans Achterhuis (1942) is een van de toonaangevende hedendaagse Nederlandse filosofen. Hij schreef vele filosofische werken, waaronder 'De markt van welzijn en geluk', 'De maat van de techniek' en 'Het rijk van de schaarste', 'De erfenis van de utopie' en 'Utopie'.

Andere boeken door Hans Achterhuis

Inhoudsopgave

Inleiding: Een onbekende utopie

1. Het Atlantis van Ayn Rand

2. Rol en geschiedenis van de vrije markt

3. Denken over de vrije markt

4. De gerealiseerde utopie van de vrije markt

Epiloog
Dankwoord
Bibliografie
Register
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De utopie van de vrije markt