Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
VOORDEEL - 56% korting

De rechtsfilosofie van Thomas Hobbes

Ingenaaid Nederlands 2000 9789051668216
Laatste exemplaar! Op=Op!
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis
22,50
9,95
VOORDEEL - 56% korting

Samenvatting

Thomas Hobbes (1588-1679) geniet algemene bekendheid als politiek filosoof. Minder bekend is dat hij antwoorden geeft op een aantal klassieke rechtsfilosofische vragen: Wat is een positieve wet? Hoe verhoudt de wet zich tot de moraal? Waaraan ontleent de overheid het recht te straffen? Waarom is straf gerechtvaardigd? Welke beperkingen dient de overheid in acht te nemen bij de bestraffing van wetsovertreders? Sluit de waarheid van het determinisme de morele aanvaardbaarheid van straf uit? Er zijn weinig andere klassieke auteurs die een zo veelzijdige rechtsfilosofie hebben ontwikkeld.

In de specialistische literatuur over Hobbes heeft deze rechtsfilosofie de nodige aandacht getrokken. Maar niet alle aspecten zijn belicht. Bovendien is er nog geen boek waarin een overzicht wordt geboden van Hobbes' rechtsfilosofie. Tenslotte kunnen vraagtekens worden geplaatst bij een aantal gezaghebbende interpretaties. Is Hobbes de eerste rechtspositivist geweest? Is zijn bevelstheorie van de wet identiek met John Austins invloedrijke command theory of law? Kan Hobbes het geweldsmonopolie van de overheid niet rechtvaardigen?

Dit boek biedt een volledig overzicht van Hobbes' rechtsfilosofie. Daarin staat de opbouw van Hobbes' argumentatie centraal. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de vraag hoe Hobbes' opvattingen zich verhouden tot die van latere auteurs. Het is leesbaar geschreven en daarmee toegankelijk voor geïnteresseerden in politieke- en rechtsfilosofie.

Specificaties

ISBN13:9789051668216
Trefwoorden:filosofie, wetgeving
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:189
Druk:1
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Gehoorzaamheid
2. De wet
3. Wet en moraal
4. Straf
5. Strafbaarheid zonder vrije wil
6. Samenvatting

Literatuur
Summary

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De rechtsfilosofie van Thomas Hobbes