Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De tien plagen van de staat

De bedrijfsmatige overheid gewogen

Paperback Nederlands 2008 9789055159246
Dit product is niet leverbaar

Samenvatting

De overheid is niet meer de betrouwbare rots in de branding waar de samenleving zekerheid aan ontleent. Marktdenken en managementhypes teisteren de huidige overheid als de tien plagen het Egypte van weleer. Financiële en economische overwegingen bepalen haar beslissingen. De overheid werd autistisch en sloot zich in zichzelf op. Ze verloor het zicht op haar eigenlijke verplichtingen. Het bieden van adequaat onderwijs bijvoorbeeld, of het garanderen van adequate zorg. Continuïteit ging verloren door aanhoudende veranderzucht; de burger verloor het zicht op deze bestuurlijke mallemolen.

Frank Ankersmit en Leo Klinkers vroegen acht collega's met een achtergrond op het gebied van openbaar bestuur om te analyseren wat er problematisch is aan de overheid van nu. Zo schrijft Jouke de Vries over de spanning die er bestaat tussen de logica van het openbaar bestuur en de denkwijze van de manager. Margo Trappenburg neemt de verregaande veranderzucht van de overheid op de korrel. En Sandra van Thiel toont aan hoe de overheid, na de jarenlange uitbesteding van taken, worstelt met het 'lege-nestsyndroom'.

Specificaties

ISBN13:9789055159246
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:268
Uitgever:Van Gennep
Druk:1
Verschijningsdatum:13-3-2008
Hoofdrubriek:Non-profit
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
De tien plagen van de staat
Bram Kolk | 4 november 2009
Als nuchtere (Noord-)Nederlander frons ik regelmatig mijn wenkbrauwen bij het blijkbaar niet te temperen verlangen van (voormalige) overheidsorganen zich mee laten sleuren in de stroomversnelling van de marktwerking. Of het nu om reïntegratie gaat, energieleverantie, scholing of openbaar vervoer; blijkbaar ging dit in het verleden allemaal niet goed genoeg en is 'marktdenken' hier het toverwoord. Bij het verschijnen van 'De tien plagen van de staat' van Frank Ankersmit en Leo Klinkers dacht ik dan ook: 'Dat wordt smullen van een aantal sappige verhalen van mislukte privatiseringstrajecten'.
Lees verder
recensie
Ook de manager is slachtoffer
Steven de Jong | 4 augustus 2008
In het post-Fortuyn-tijdperk is iedereen professional, behalve de mensen die aan de knoppen zitten. Die maken de professionals het leven zuur. Mirko Noordegraaf heeft niet zoveel op met die tegenstelling, met die versimpeling van de praktijk. 'De publieke manager zélf is ook slachtoffer.'
Lees verder
recensie
Een regering die vreemd gaat met de burger is niet democratisch
Steven de Jong | 28 mei 2008
Van Almelo tot Zierikzee, overal kwam u ze tegen. In het buurthuis, op de hangplek, de stamkroeg, in de bus, op het werk, in de file en aan uw ziekbed. En als je dan 's avonds de hond uitliet, schoot er altijd wel eentje u aan om te vragen of het wel veilig was zo laat op straat. Zo niet, dan werd er een legioen buurtagenten speciaal voor u opgetrommeld.
Lees verder

Lezersrecensies

3.0 van de 5
2 stemmen
0
0
2
0
0

Interviews en artikelen (3)

achtergrond
De vergeten gretigheid naar morgen
Joep Schrijvers 9 juni 2008 Het stond opeens zomaar in mijn krant Het Parool. Leerplichtambtenaren houden overdag volwassenen jongeren aan die er jonger dan 23 jaar uitzien om te vragen wat zij op straat te zoeken hebben. Of ze niet naar hun werk moeten of naar school. Ik was werkelijk verbluft. Je zal toch maar een jonge verpleegkundige zijn, nachtdiensten hebben gedraaid en even wat boodschappen bij de Liddl doen of er stuift onverwijld een doorgefokte staatscontroleur op je af: "En mevrouwtje moeten wij niet op ons werk zijn of op school?"
achtergrond
Hoe de transactiestaat normen en waarden privatiseerde
Steven de Jong 6 juni 2008 Hoe krijg je een rondstampende blinde olifant de achtertuin uit? Dat vraagt een handvol hoogleraren zich af in het boek De tien plagen van de staat. Het antwoord dat zij geven is net zo onheilspellend als de titel: niet! Tenzij er een Farao opstaat die alle inhoudsloze ambtenaren vervangt voor vaklui. Mensen die niet alleen oog hebben voor wat een publieke dienst kost, maar ook de waarde ervan kennen.
interview
Frank Ankersmit: 'Overheid kan niet overweg met marktdynamiek'
Pierre de Winter 5 juni 2008 Politiek Den Haag was in rep en roer toen bekend werd dat de overheid in 2006 2,4 miljard euro heeft uitgegeven aan zogenaamde ‘externen’. De aard van het beestje? Gronings hoogleraar Frank Ankersmit, co-auteur van het pas verschenen boek De 10 plagen van de staat, is niet erg onder de indruk van de verontwaardiging. "Men vergeet steeds te vragen wie er bij die situatie gebaat is."

Over Frank Ankersmit

Frank Ankersmit is hoogleraar intellectuele en theoretische geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Andere boeken door Frank Ankersmit

Over Leo Klinkers

Leo Klinkers is directeur van Klinkers Public Policy Consultants.

Andere boeken door Leo Klinkers

Inhoudsopgave

Inleiding

1. De plaag van de transactiestaat
2. Ambtenaren zonder inhoud
3. Managementconcepten in de overheidsdienst: een historische terugblik
4. Veranderdrift
5. Managementwerking in de zorg: duur, bureaucratisch en demotiverend
6. Interactief beleid en de gijzeling van een idee
7. De preventieve staat: waarom de droom van de gelijke samenleving een nachtmerrie is
8. Het lege-nestsyndroom: ministeries na verzelfstandiging
9. Zwevende politici: over de onderbouwing van twintig jaar radicale onderwijsvernieuwingen
10. Gebrek aan politiek vakmanschap

Register
Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De tien plagen van de staat