Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Intensieve menshouderij

Hoe Kwaliteit oplost in rationaliteit

Gebonden Nederlands 2004 9789055943289
10
Voormalig top 10Totaal 83 dagen
EvergreenTotaal 1034 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Dit boek gaat over de wijze waarop wij organisatie inrichten: 'Hoe produceren wij het organiseren?' Organisaties worden ingericht volgens bepaalde principes. Daarbij is sprake van een systematisch wegnemen van vrijheidsgraden van de medewerkers op de werkvloer als standaard organisatiepatroon, als dan niet met behulp van ICT, terwijl het topmanagement/het regime zich juist steeds meer vrijheidsgraden toeeigent. Tevens belicht dit boek de gevolgen daarvan. 'Mensen worden niet ziek van werken, wel van de wijze waarop werk is georganiseerd'.

Om deze 'intensieve' manier van leven en werken te beschrijven, is een voor de hand liggende metafoor gekozen. Een metafoor die de relatie legt tussen de inrichting van de intensieve landbouw en 'intensieve' organisaties. De parallellen zijn frappant. De landbouw is inmiddels bezig met een ingrijpend transformatieproces. De Intensieve Menshouderijen uit AEX-land zijn echter nog niet zover. Ze nemen als virtuele machines de macht over van mens en staat en we staan er machteloos bij te kijken.

We voelen op onze klompen aan dat het ergens niet klopt. Maar waar gaat het nu precies mis? Er gloort echter hoop. Het laatste hoofdstuk beschrijft verschillende stadia van duurzaamheid en er wordt ingegaan op de droom van het organisch organiseren.

Specificaties

ISBN13:9789055943289
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:188
Druk:7
Verschijningsdatum:17-12-2009
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (4)

Intensieve menshouderij
Sonja de Bruin | 23 mei 2013
In 'Intensieve menshouderij' van Jaap Peters en Judith Pouw wordt een prachtige en goed onderbouwde parallel getrokken tussen de intensieve veehouderij en hoe (sommige) organisaties op soortgelijke manier omgaan met mensen en de maatschappij. Vervolgens wordt ingegaan op de biologische veehouderij en hoe we hiervan kunnen leren.
Lees verder
Intensieve menshouderij
Pierre Pieterse | 4 juli 2008
In 2004 verscheen het boek Intensieve menshouderij van Jaap Peters. Een boek dat van meet af aan net zulke enthousiaste aanhangers had als even felle tegenstanders. Alleen dat al is een reden om te kunnen spreken van een ‘Hollandse Klassieker’, zelden was er sprake van zo weinig polderen achter de dijken. Belangrijker is natuurlijk de inhoud: waar bij verschijnen nog met enig recht kon worden geschamperd dat Peters wel erg chargeerde, daar blijkt nu, vier jaar later, dat er eerder sprake is geweest van een zeer vooruitziende blik. Tijd dus voor een korte terugblik!
Lees verder
Intensieve menshouderij
Johan Derrez | 6 maart 2005
Intensieve menshouderij
Bertrand Weegenaar | 6 maart 2005

Lezersrecensies

4.2 van de 5
56 stemmen
28
16
9
2
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (8)

achtergrond
Jaap Peters - In zee met Managementboeken
Jaap Peters 22 september 2020 25 jaar Managementboek. Managementboeken schrijven en lezen heeft Jaap Peters, Rijnlands adviseur en auteur van onder meer De intensieve menshouderij, veel gebracht in die jaren. Hij vertelt over het organiseren van toeval in 25 jaar managementboeken en Managementboek.nl
interview
25 jaar Management(boek) - De ontwikkeling van Rijnland - Jaap Peters
Ronald Buitenhuis 2 januari 2020 Organisatieadviseur Jaap Peters vergelijkt Rijnlands en Angelsaksisch organiseren met de biologische- en intensieve veeteelt. Je gaat voor duurzaam of niet. Voor de hele mens of de aandeelhouder. ‘Elk weldenkend mens gaat voor de mens en duurzaam', zegt de auteur van onder meer de managementboekbestseller Intensieve Menshouderij.
achtergrond
Managementoverdaad schaadt!
Pierre Pieterse 27 augustus 2013 Management in honderd boeken, een soort Body of Knowledge and Skills van gestolde managementkennis, kan dat? Ja. Elke maand selecteren we een boek uit een blok van tien zodat we in december met het bespreken van de nummer 1 de ‘BOKS van 2013’ compleet hebben.
interview
Jaap Peters en Hester Heringa: ‘Managers zijn onbewust bezig met beurswaarde creëren’
Hans van der Klis 1 november 2009 Er is een groot verschil tussen managen en organiseren, betogen organisatieadviseur Jaap Peters en Hester Heringa in hun nieuwe boek Bij welke reorganisatie werk jij? Het kan best zijn dat managers aan hun doelstellingen voldoen, maar hun organisatie toch niet vooruit helpen, schrijven ze. Peters is bekend van zijn bestseller Intensieve menshouderij en is een van de initiatiefnemers van Slow Management.
achtergrond
De intensieve menshouderij
Jaap Peters 9 oktober 2009
interview
De boekenkast van Jaap Peters
Eline Crijns 11 juni 2009 Met de bestseller Intensieve menshouderij is Jaap Peters zijn naam vooruit gesneld. ‘De naam van het boek is groter dan mijn naamsbekendheid’, aldus Peters. Maar ondanks deze nuancering kan gesteld worden dat Peters behoorlijk aan de weg timmert als organisatieactivist, veelgevraagd spreker en schrijver van tientallen artikelen, columns en boeken. Hij heeft het Rijnlandse model hoog in het vaandel staan en is prediker van de chaostheorie als voorzitter van Stichting Chaosforum.com.Het gedachtegoed dat Peters aanhangt, komt tot uiting in het tijdschrift Slow Management waar hij de initiatiefnemer van is. Vanuit een klein dorpje middenin het Groene Hart biedt Peters als een ware Asterix weerstand tegen de verovering van de wereld door de aanhangers van het Angelsaksische model.
nieuws
Werk! Wat is dat?
Joep Schrijvers 24 september 2008 Werk: wat is dat? Je moet filosoof zijn om deze vraag te durven stellen. Het is toch duidelijk wat dat is, roept de goegemeente. We weten toch wat werk is!
podcast
Jaap Peters over ‘menshouderijen’
Pierre Pieterse 9 juli 2008 Je doet waar je goed in bent, dat wordt een hobby en als je geluk hebt zelfs je werk! Dat klinkt mooi, zegt Jaap Peters, maar de kans is dan niet denkbeeldig dat je vervolgens onbedoeld slaaf wordt van het systeem. Met andere woorden: waar je eerst heer en meester was over je eigen gereedschap, word je nu zelf gereedschap.

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Van rationaliteit naar vervreemding
2. Intensieve Menshouderij
3. De boerderij als fabriek
4. De verwording.
5. Ongeneeslijk gezonde organisatie

Epiloog

Bijlage

Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Intensieve menshouderij