Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Leidinggeven aan professionals? Niet doen!

Over kenniswerkers, vakmanschap en innovatie

Gebonden Nederlands 2008 3e druk 9789055943524
1
Voormalig Nr. 1Totaal 64 dagen
EvergreenTotaal 1935 dagen
Verkooppositie 1697Hoogste positie: 1
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 besteld, morgen in huis

Samenvatting

Winnaar van Managementboek van het Jaar 2008

Door het voortdurend stijgende opleidingsniveau krijgen we steeds meer kenniswerkers in Nederland. De vloeren van onze organisaties worden in toenemende mate bevolkt door professionals en het aantal organisaties dat kennisintensief genoemd mag worden, groeit nog steeds: r&d labs, hightech-, ict- en mediabedrijven, organisaties voor zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg- en onderwijsinstellingen, beleidsontwikkelende instanties, et cetera.

In al die organisaties moet leiding gegeven worden, zeggen de managers. 'Niet doen', zegt Mathieu Weggeman, 'professionals zijn al gemotiveerd. Ze hebben jaren gestudeerd om eindelijk te mogen doen waar ze zo enthousiast over zijn. Pas op dat u dat enthousiasme niet verprutst! Daar bedoel ik mee: faciliteer de kenniswerkers in plaats van hun werkprocessen alsmaar te plannen en te controleren. Dat betekent: zorg ervoor dat ze niet te veel lastig gevallen worden met formulieren, rapportenschrijverij, regels en procedures, dan komt de productiviteit en kwaliteit vanzelf. Waarom? Omdat echte professionals liever iets goed dan iets fout doen.'

'Natuurlijk horen we de laatste tijd gloedvolle betogen over het afschaffen en verminderen van het aantal regels en procedures, laaien de discussies over de Rijnlandse werkcultuur versus het Anglo-Amerikaanse businessmodel weer op en worden er voortdurend Paarse Krokodillen geïdentificeerd, maar zelden wordt de vraag beantwoord hoe de coördinatie dan wel geregeld moet worden. Mijn antwoord is: door te sturen op een collectieve ambitie.'

Het gaat in 'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' over dienend leiderschap, over de kenmerken en eigenaardigheden van professionals, over hun belangrijkste productiefactor: kennis, over een van hun moeilijkste taken: innoveren en over vakmanschap, meesterschap en altijd maar blijven leren.

Specificaties

ISBN13:9789055943524
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:302
Uitgever:Scriptum
Druk:3
Verschijningsdatum:1-11-2020
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (4)

recensie
Leidinggeven aan professionals? Niet doen!
Renze J. Klamer | 21 oktober 2016
recensie
Leidinggeven aan professionals? Niet doen!
Harry Rorije | 12 november 2008
Zelf geeft Mathieu Weggeman aan dat 'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' een samenvatting is van zijn opvattingen en relevante opvattingen van anderen over kennismanagement, professionals en innovatie. Volgens de auteur zijn er de laatste jaren niet veel nieuwe opvattingen op dit gebied ontstaan. Dit boek kun je beschouwen als een goede weergave van de gedachten van de laatste decennia op deze gebieden. Wat mij betreft een aanrader voor iedereen die als manager werkt in een kennisintensieve organisatie en voor adviseurs die zich bezighouden met het inrichten en veranderen van kennisintensieve organisaties. Bent u niet op de hoogte van de opvattingen hoe kennisintensieve organisaties kunnen en moeten functioneren? Lees dit boek, gewoon doen!
Lees verder
recensie
Managen van professionals
Ben Kuiken | 6 augustus 2008
Leidinggeven aan professionals? Niet doen! van Mathieu Weggeman is een vreemd boek, maar wel een boek dat iedere manager gelezen moet hebben.
Lees verder
recensie
Leidinggeven aan professionals? Niet doen!
Gertjan de Groot | 3 september 2007
Hopelijk wordt 'Leidinggeven aan professionals? Niet doen!' van Mathieu Weggeman de 'evergreen' waar de uitgever op hoopt. Iedere leidinggevende van een groep professionals zou het cadeau moeten krijgen op het moment van benoeming. Maar nog liever op het moment dat een profiel van een dergelijke leidinggevende wordt opgesteld. Want we kennen allemaal voorbeelden waarbij de benoeming tot leidinggevende van de beste professional heeft geleid tot een slechte leidinggevende en het verlies van een goede professional.
Lees verder

Lezersrecensies

4.2 van de 5
97 stemmen
49
29
10
6
3

Interviews en artikelen (4)

nieuws
Een houvast voor de eerste honderd dagen
Hans van der Klis 24 maart 2011 Sinds het kabinet Balkenende-Bos zijn ‘de eerste honderd dagen’ ook bij een groter publiek bekend als een belangrijke stresstest voor nieuwe bestuurders. Houden ze stand, maken ze indruk? Pieter de Jong, oud-directievoorzitter van WPG Uitgevers, heeft er een boek aan gewijd: De eerste honderd dagen. Lezen is belangrijk, zegt hij, zowel het lezen van managementboeken als van literair werk. ‘Onze eigen ervaringen zijn beperkt.’
interview
De boekenkast van Mathieu Weggeman, muzikale mooi-weer adviseur
Eline Crijns 1 februari 2010 Mathieu Weggeman typeren is hinken op twee gedachten: hij is een bèta, maar heeft ook veel alfa-eigenschappen en hoewel hij extravert overkomt, heeft hij ook een ingetogen kant. Weggeman geniet alom bekendheid door zijn boeken en lezingen. Hij vindt het niet alleen belangrijk dat de boodschap wordt overgebracht, maar ook de manier waarop. Net zoals het bij een grap belangrijk is hoe je deze vertelt, zodat de clou goed overkomt. Hij besteedt bewust aandacht aan timing, fasering en woordkeus. ‘Taalhumor vind ik de mooiste vorm van humor. Nu ik weet dat het gewaardeerd wordt, durf ik dat ook te integreren in mijn boeken’, aldus Weggeman. In 2008 werd hij beloond met de prijs voor het Managementboek van het Jaar voor zijn boek ‘Leidinggeven aan professionals? Niet doen!’.
nieuws
De volgende ronde
Pierre de Winter 9 mei 2008 Nederland zou 25 procent minder managers herbergen. Maar ’s lands kundigste management bashers, Mathieu Weggeman en Jaap Peters, zijn nog niet overtuigd. “Wanneer wordt iemand nou nog ‘manager’ genoemd?”
nieuws
Managementboek van het jaar in beeld
Pierre Pieterse 10 april 2008 De jury van de prijs voor het Managementboek van het jaar 2008 beloonde Mathieu Weggeman voor een boek waarin hij al zijn vorige werk op aantrekkelijke wijze in elkaar heeft geschoven: Leidinggeven aan professionals? Niet doen!. Opzienbarend? Dat niet. Verdiend? Dat zeker.

Over Mathieu Weggeman

Prof.dr.ir. M.C.D.P. Weggeman is hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de Technische Universiteit Eindhoven (www.tue.nl). Daarnaast is hij strategic associate van Squarewise, Amsterdam (www.squarewise.com) en voert hij een eigen praktijk als bestuursadviseur. In zijn adviespraktijk houdt Weggeman zich onder meer bezig met het ontwerpen van de inrichting en besturing van professionele organisaties, het faciliteren van een innovatie- en kennisvriendelijke cultuur, de productiviteit van Werknemer 2.0 en het stimuleren van de esthetiek van werkprocessen. Mathieu Weggeman is ingenieur, hoogleraar organisatiekunde aan de TU/e, bestuursadviseur, lid van de Raad voor Cultuur, van de RvT van Buurtzorg Nederland en van de RvC van Brainport Development in Eindhoven.

Andere boeken door Mathieu Weggeman

Inhoudsopgave

Prelude

Managen van professionals

1. Missie en visie
Verbeter het evenwicht: meer collectieve ambitie, minder regels en procedures
2. Strategie
De strategie is: innovatie én operational excellence én klantgerichtheid
3. Structuur
Stimuleer grensoverschrijdende samenwerking door te gaan houden van vage en pluriforme structuren
4. Systemen
Stuur niet op het proces maar op de gewenste output; doe dat met behulp van Personal en Team Commitment Statements
5. Mensen
Biedt professionals voortdurend leergelegenheid zodat ze state-of-the-art in hun vak en betrokken kunnen blijven
6. Managementstijl
Inspireer de professionals, BEN er, durf te differentiëren, fungeer als hitteschild voor de 'ruis van boven' en hou van het vak van je mensen

Stellingen over innovatie en innoveren

Stelling 1. Op elk niveau moeten managers hun aandacht en energie op passende wijze verdelen over enerzijds zorg voor kwaliteit en efficiency en anderzijds zorg voor kennis en innovatie
Stelling 2. Innoveren is vernieuwen en vernieuwen is iets anders dan verbeteren
Stelling 3. Een innovatie die niet tot een succes leidt, is geen innovatie maar een mislukt project
Stelling 4. Kijk naar buiten, anders zie je niets nieuws, en innoveer door samen te werken
Stelling 5. Faseer het innovatieproces én stimuleer intern ondernemerschap; zorg dus voor beheersing én autonomie
Stelling 6. Richt de organisatie zo in dat die innovatie uitlokt

Achtergrondkennis

I. Cultuurkenmerken van kennisintensieve organisaties
II. Kennis, leren en typen professionals
III. Mens- en organisatieopvatting

Finale

Literatuur
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Leidinggeven aan professionals? Niet doen!