Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Gedoe op tafel

Uitpraten in organisaties

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2013 9789055945184
Voormalig top 100Totaal 119 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

De afgelopen jaren zijn de auteurs vele malen door managers en adviseurs uitgenodigd om met hen te discussiëren over de vraag hoe je gedoe 'op tafel' kunt krijgen. Bijna iedere organisatie of manager zal namelijk grif beamen dat het belangrijk is om problemen, fricties, spanningen, oud en jong zeer niet onder de spreekwoordelijke mat te vegen, maar openlijk te benoemen en te bespreken. Toch gebeurt dat zelden. Waarom? Die vraag werd de aanleiding voor dit boekje, het vervolg op 'Gedoe kamt er toch'.

'Gedoe op tafel' is niet meer en niet minder dan met elkaar uitzoeken bij wie er welke negatieve gevoelens er in een organisatie zijn ontstaan, welke gedragingen deze gevoelens hebben veroorzaakt, hoe deze gedragingen zich vervolgens hebben verspreid in de organisatie en wat de gevolgen daarvan zijn. Aan de keukentafel heet dat uitpraten. Een heel gewoon woord voor een uiterst complex gebeuren.

Gedoe dat niet op tafel komt leidt tot veel grotere problemen dan gedoe dat je openlijk benoemt: managers worden ontslagen, vaak de verkeerde; medewerkers lopen weg, vaak de betere; klanten zeggen hun vertrouwen op en kiezen voor de concurrent.

Specificaties

ISBN13:9789055945184
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:108
Uitgever:Scriptum
Druk:1
Verschijningsdatum:19-2-2013
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
Een totaal gebrek aan pretentie
Hans van der Klis | 23 april 2013
Joop Swieringa en Jacqueline Jansen houden niet van ingewikkeld doen. Zijn er problemen, dan moeten we daar niet omheen draaien. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Op tafel ermee en uitpraten, is hun devies. Kortom: Gedoe op tafel.
Lees verder
recensie
Gedoe op tafel
Nico Jong | 10 april 2013
Gedoe komt er toch, en wel bij iedere verandering. Swieringa en Jansen stelden in 2005 al een aantal klassieke wijsheden over organisatieverandering aan de kaak.
Lees verder
recensie
Gedoe op tafel
Marjolein Boeren-Hermans | 4 april 2013
Je werkt volgens de voorschriften, gaat netjes naar het wekelijkse overleg, doet precies wat je functieomschrijving van je vraagt. Deze zin op zich roept al een hele grote maar op. De 'maar' in bedrijven, eigenlijk in alle interacties tussen mensen, zit hem vaak in de relaties. Verwachtingen, (voor) oordelen, al dan niet terecht getrokken conclusies, meningen, wensen, emoties. Gedoe, zoals de auteurs van het boekje 'Gedoe op tafel – uitpraten in organisaties' zeggen. Er is altijd, en overal gedoe. En gedoe wordt problematisch, als we het niet meer zien of erkennen. Dan kan gedoe veel verzieken. Gelukkig is er wel een manier om daarmee om te gaan: maar dat vraagt wel veel lef en doorzettingsvermogen.
Lees verder

Lezersrecensies

3.0 van de 5
2 stemmen
1
0
0
0
1

Interviews en artikelen (2)

nieuws
Nederlandse managers durven niet aan te spreken
Justin van Lopik 1 juli 2014 Eén op de zes medewerkers functioneert niet goed, maar managers zijn onvoldoende in staat dit bij te sturen of doen het te weinig. En dat kost organisaties handen vol geld. Dit blijkt uit onderzoek van Be7 en Kien Onderzoek. Daarin is ruim 500 ervaren managers gevraagd hoe zij om gaan met niet constructief gedrag op de werkvloer.
preview
Het taboe van gedoe te lijf
Hans van der Klis 25 februari 2013 Alle organisatieveranderingen geven gedoe. Dat geldt voor klassieke bureaucratieën in beweging, maar net zo goed voor de moderne organisaties die het moeten hebben van samenwerking en innovatie. In hun nieuwe boek Gedoe op tafel laten Jacqueline Jansen en Joop Swieringa zien waarom gedoe vaak taboe is, hoe je gedoe op tafel krijgt en waarom het goed omgaan met gedoe tot betere organisaties leidt.

Over Joop Swieringa

Dr. Joop Swieringa is van huis uit econoom en werkte in die functie tot 1978 in de gezondheidszorg. In de periode 1978-1981 was hij adjunct-directeur van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding en promoveerde hij. Zijn inzichten over lerend organiseren ontwikkelde hij tussen 1981 en 1989, toen hij incompany-management-developmentprogramma's ontwikkelde bij het Executive and Management Development Centre (EMDC) van Universiteit Nyenrode, waarvan hij ook korte tijd directeur was. Samen met Andre Wierdsma schreef hij 'Op weg naar een lerende organisatie', waarin hij zijn inzichten en ervaringen verwerkte. In 1989 richtte Swieringa met Hans Mak het organisatieadviesbureau Veghtconsult op en zes jaar later verscheen zijn boek 'In plaats van reorganiseren', een praktische uitwerking van zijn eerste boek. Sinds 1996 is hij zelfstandig adviseur en helpt hij bedrijven om lerend te veranderen. Hij werkt daarbij in zeer uiteenlopende branches als de industrie, agrarische sector, financiële dienstverlening, ICT, welzijn en overheid. Naast zijn advieswerk treedt hij regelmatig op als docent, ondermeer aan de Universiteit Nyenrode en het VNO Studiecentrum De Baak. Het verschijnsel dat mensen in organisaties zo vaak samen dingen beslissen, die geen van hen eigenlijk wil, fascineert hem. Swieringa werkt vanuit de opvatting dat je een organisatieverandering pas geslaagd kunt noemen als de mensen na afloop vinden dat ook het werken er leuker op is geworden.

Andere boeken door Joop Swieringa

Over Jacqueline Jansen

Jacqueline Jansen is klinisch- en organisatiepsycholoog en behaalde een MBA op Nijenrode. Werkte als adviseur O&I bij de Koninklijke Marine en als (HR-)manager bij TV facilitair bedrijf Cinevideogroep. Sinds 1995 is zij zelfstandig organisatie-adviseur. Wat Jansen fascineert, is verandering in al haar facetten, collectief als team, MT of organisatie, maar ook individueel. Waarom gaat het soms als vanzelf, terwijl je nauwelijks iets lijkt te doen, en waarom zit je – als team of mens – soms zo hopeloos vast in stroop? Hoe doorbreek je dat weer? Hoe voorkom je dat je in de valkuil van reorganiseren tuimelt? Naast advieswerk coacht Jansen en ontwikkelt programma's voor managers en professionals, die in brede zin succesvoller willen zijn, individueel en in hun organisatie.

Andere boeken door Jacqueline Jansen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Gedoe op tafel