Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het morele instinct

Over de natuurlijke oorsprong van onze moraal

Paperback Nederlands 2008 9789057122811
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Wat is goed en wat is kwaad? Dit boek is een uitvoerig antwoord op die vraag. Het verklaart moreel en immoreel gedrag als uitdrukkingsvormen van vijf morele systemen. Vier ervan berusten op intuïties of emoties (de hechtingsmoraal, de geweldmoraal, de reinigingsmoraal, de samenwerkingsmoraal) en slechts één is rationeel (de beginselenmoraal). Deze moralen zetten mensen ertoe aan om dingen te doen of te laten, maar op diverse gronden en op verschillende manieren. Gemeenschappelijk aan alle moraal is dat die onze individuele vrijheid begrenst ten gunste van het hogere belang.

Verplaetse vertelt wat we weten over de oorsprong en de ontwikkeling van moraal. Hij laat zien dat moraal veelal berust op biologische, automatische en emotionele processen. Neurowetenschappelijke bevindingen leveren overtuigend bewijs voor de diepe verankering van moraal in het menselijk lichaam. Zo heeft de ontdekking van spiegelneuronen duidelijk gemaakt dat empathie - volgens Schopenhauer de basis van alle moraal - een neurobiologisch gegeven is.

Dit boek gaat niet over de geest van de ethiek, maar over het vlees van de moraal. Het laat zien wat de mens, waar ook ter wereld en tot welke cultuur hij ook behoort, bezit aan vermogens om met het conflict tussen eigenbelang en hoger belang om te gaan. Het verschuift de focus van culturele diversiteit naar biologische gegevenheden.

Verplaetse pleit ten slotte voor een ethiek die niet alleen rekening houdt met morele beginselen, maar ook met de vier emotiemoralen. De ethiek van de toekomst zal een evenwicht moeten vinden tussen emotie en rede.

Specificaties

ISBN13:9789057122811
Trefwoorden:ethiek, filosofie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:331
Druk:1
Verschijningsdatum:15-10-2008
Hoofdrubriek:Filosofie

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Over Jan Verplaetse

Jan Verplaetse is filosoof en neurowetenschapper. Hij doceert moraalfilosofie aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Gent. Zijn boek 'Het morele instinct' (2008) werd bekroond met de NWO Eureka Boekenprijs.

Andere boeken door Jan Verplaetse

Inhoudsopgave

1. De hechtingsmoraal
2. De geweldmoraal
3. De reinigingsmoraal
4. De samenwerkingsmoraal
5. De beginselenmoraal

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het morele instinct