Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De theorie van morele gevoelens

Gebonden Nederlands 2020 9789058758484
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Dit filosofisch hoofdwerk waarin Adam Smith zijn morele theorie uiteenzet, verschijnt nu in een nieuwe vertaling in de reeks Grote Klassieken.

Adam Smith staat vooral bekend als de auteur van De welvaart van landen, een van de grootste klassiekers uit de economische wetenschap en het verlichtingsdenken. Toch beschouwde Smith zelf een ander boek als zijn belangrijkste werk: De theorie over morele gevoelens. Dit werk verscheen voor het eerst in 1759, maar Smith bleef er tot zijn dood aan werken.

Smith wordt vaak gezien als de vader van het gewetenloze kapitalisme. Zijn economische theorie, met de beruchte nadruk op het eigenbelang, moet echter gezien worden in het kader van een breder project. Smith streefde ernaar een volledige wetenschap van de mens te schrijven en daarmee het menselijk lot te verlichten. Zijn theorie over moraal en gedrag is daarbij van groot belang.

Smith beschrijft hoe de mens in de context van een samenleving uitgroeit tot een sterk, zelfstandig moreel wezen met het vermogen om een innerlijke 'onpartijdige toeschouwer' te vormen en zijn daden daardoor zelf van een moreel oordeel te voorzien. De theorie over morele gevoelens vormt de noodzakelijke achtergrond waartegen Smiths politieke economie moet worden begrepen.

Specificaties

ISBN13:9789058758484
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:416
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:6-7-2020
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
De theorie van morele gevoelens - 'Verrassend actueel'
Dave van Ooijen | 23 september 2020
De Schotse moraalfilosoof en grondlegger van de economische wetenschappen, Adam Smith (1723-1790), beschouwde zijn De theorie over morele gevoelens als zijn belangrijkste werk. Het verscheen voor het eerst in 1759, maar hij bleef er tot zijn dood aan werken.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Adam Smith

Adam Smith (1723-1790) was een Schotse econoom en moraalfilosoof ten tijde van de verlichting. In 1759 verscheen zijn filosofische klassieker The Theory of Moral Sentiments (1759). Met The Wealth of Nations (1776) verwierf hij blijvende roem als grondlegger van het economisch liberalisme.

Andere boeken door Adam Smith

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De theorie van morele gevoelens