Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Lean denken en doen in de zorg

Acht verhalen uit de praktijk

Paperback Nederlands 2009 9789059315259
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Nederland heeft een uitstekend zorgstelsel. Toch staat de zorg momenteel voor ingewikkelde kwesties, zoals een dreigend tekort aan zorgverleners en de vraag hoe zuiniger omgegaan kan worden met de schaarse middelen. Om dergelijke complexe vraagstukken op een duurzame manier te benaderen, laat een aantal ziekenhuizen zich inspireren door “lean denken”.

Lean denken is een ontwikkelmodel dat gericht is op continu, gestaag verbeteren in kleine stappen, die recht doen aan de complexiteit van de zorg. Door processtappen beter op elkaar aan te laten sluiten, worden de kosten lager. Tegelijkertijd neemt de kans op fouten af, wat ten goede komt aan de kwaliteit en de beleving van de zorg.

Het model is gebaseerd op de principes die ten grondslag liggen aan het gerenommeerde productiesysteem van autofabrikant Toyota. Sleutelbegrippen zijn: waarde, onbelemmerde doorstroming, visualisatie, standaardisatie, diep begrip van de bestaande situatie, geen onnodige handelingen, problemen direct samen aanpakken en respect.

'Lean denken en doen in de zorg' is een praktijkboek voor en door de zorg. Na een inleiding in de principes van lean denken volgen acht praktijkverhalen over de toepassing ervan in zes Nederlandse ziekenhuizen en een Vlaams ziekenhuis. In dit deel komen zowel praktische voorbeelden, geleerde lessen en langetermijnvraagstukken aan bod. In deel twee reflecteren een deskundige van Toyota en twee hoogleraren op de bijdragen, waarbij richting wordt gegeven aan verdere toepassing.

Specificaties

ISBN13:9789059315259
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:130
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:25-11-2015
Hoofdrubriek:Non-profit
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Marc Rouppe van der Voort

Marc Rouppe van der Voort is manager innovatie in het St. Elisabeth Ziekenhuis en is promovendus aan de Universiteit Maastricht naar het 'reactief en adaptief vermogen' van ziekenhuizen. Hij is auteur van twee praktijkboeken over 'Lean in de zorg' en publiceert regelmatig op de blogsite 'Lean denken in de zorg'.

Andere boeken door Marc Rouppe van der Voort

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Lean denken en doen in de zorg