Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Dwarsliggers

Tegenspraak onder schaamteloos leiderschap

Gebonden Nederlands 2013 9789062658268
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Waarom luisteren leiders niet naar tegenspraak? Deugdelijke tegenspraak voorkomt bedrijfs- en beleidsfiasco's. Tegenspraak is een profijtelijke uitdaging. Toch houden toezichthouders, directie en management niet van kritische dwarsliggers. Het spreekwoord wil anders, maar in de praktijk geldt: beter ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd.
De schok die bij tegenspraak ontstaat, is een kwestie van schaamte: het pijnlijke gevoel dat we krijgen wanneer we worden vernederd of dreigen te worden vernederd. Door kritische tegenspraak bevinden we ons plots niet meer ín de groep, maar staan juist te kijk vóór de groep waartoe we behoren. We verlangen bewondering. We haten het buitengesloten worden. We haten schaamte.

Het is een opgave om te accepteren dat je door je ondergeschikten en gelijken kritisch wordt tegengesproken. Het is óók een opgave om je meerderen of gelijken daadwérkelijk tegen te spreken. Tóch is het haalbaar om het gefundeerde tegenspreken in een organisatie te integreren. Tegenspraak deugdelijk meenemen, voorkomt bovendien klokkenluiden.
Centraal staat de beheersing van schaamte-ervaringen. Er staat ons een half dozijn praktische opties ter beschikking om tegenspraak mogelijk te maken. Rails worden sterk door dwarsliggers. Organisaties ook.

Specificaties

ISBN13:9789062658268
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:120
Druk:1
Verschijningsdatum:17-4-2013
Hoofdrubriek:Leiderschap

Expertrecensies (1)

recensie
Dwarsliggers
Richard van der Lee | 11 juli 2013
Wat te denken van 'Dwarsliggers' van Aart G. Broek? De titel en ondertitels 'Schaamteloos leiderschap' en 'Tegenspraak' prikkelen en spreken zeker tot de verbeelding. Wie een echter onuitputtelijke opsomming verwacht van allerlei saaie nietszeggende theorieën komt bedrogen uit. Broek komt onder andere met aansprekende voorbeelden uit zijn persoonlijke reis door organisatieland en onderbouwt zijn meningen met klassieke en minder klassieke denkbeelden. Wanneer je op zoekt bent naar confronterende diepgang, in combinatie met de begrippen schaamte(loos) en leiderschap, dan is 'Dwarsliggers' zeker de moeite waard om te lezen.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
2 stemmen
2
0
0
0
0

Interviews en artikelen (7)

achtergrond
Aart G. Broek - Zondebokken en andere bliksemafleiders
Aart G. Broek 3 februari 2017 Het prestigieuze Prins Bernhard Cultuurfonds (PBC) zal binnen afzienbare tijd van naam veranderen. Dit heb ik niet uit betrouwbare bron. Mijn uitspraak wordt gevoed door de krachtigste aanjager van veranderingen: schaamte, d.w.z. ervaringen met vernederende afwijzing en de angst ervoor. Individuen, groepen, organisaties, een samenleving in haar geheel zullen onder druk van (dreigende) vernederingen tot handelen overgaan. Beschamen doet bewegen.
column
Aart G. Broek - Meten is vergeten wat we niet weten!
Aart G. Broek 18 november 2016 Niet alleen verkiezingen en referenda logenstraffen ons vertrouwen in de voorspellende waarde van cijfers. De opeenstapeling van beleids- en bedrijfsfiasco’s doet dit evenzeer.
achtergrond
Beter ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd
Aart Broek 7 december 2015 Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) laat een onafhankelijke commissie onderzoek doen naar onder meer de klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde.
achtergrond
Agressie bij tegenspraak zorgt voor klokkenluiden
Aart G. Broek 16 april 2014 Aan het klokkenluiden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) ging tijdig gedoceerde en goed onderlegde tegenspraak van haar senior beleidsmedewerker Arthur Gotlieb vooraf. Uit onze eeuwenlange geschiedenis weten we, dat tegenspraak tot agressief reageren leidt. Tegendraadse kritiek verdwijnt daarmee níet in de doofpot.
column
Draagt de OR geen verantwoordelijkheid?
Aart G. Broek 11 juli 2013 We beleven het ene schandaal na het andere. Directie, bestuur en toezichthouders in de semipublieke sector hebben het zwaar te verduren. De top van utiliteitsbedrijven, onderwijsgroepen, woningcorporaties, hulp- en zorginstellingen krijgt steevast de zwartepiet toegespeeld voor beleids- en bedrijfsfiasco’s. Is het niet opmerkelijk dat aan de ondernemingsraad (or) zo weinig gewicht wordt toegekend?
achtergrond
Schaamteloos handelen verdient een bonus
Aart G. Broek 6 juni 2013 Men­sen hunkeren in wezen overal naar hetzelfde. Het maakt niet uit of je lid bent van een raad van commis­sarissen of van een streetgang of van een terreurorgani­satie We worden allen ge­voed door een hartstochtelijk ver­langen naar koesterende waar­dering (ge­bor­gen­heid) en, de keerzijde, een drif­tige angst voor vernederende af­wij­zing (schaamte). Deze emoties hebben een kracht waarmee we ernstig rekening moeten houden.
achtergrond
Het schaamteloos tegenspreken van dwarsliggers
Aart G. Broek 17 april 2013 U kent de miljardenverslindende missers. Wist u ook dat er tijdig én grondig beargumenteerd voor de fatale ontwikkelingen werd gewaarschuwd?

Over Aart Broek

Aart G. Broek specialiseerde zich in communicatiewetenschappen, (historische) sociologie en, meer recentelijk, criminologie. Hij promoveerde op een onderzoek naar de propagandapraktijk van de rooms-katholieke missie op de Benedenwindse Antillen. Hij woonde twintig jaar op Curaçao, werkte er als docent, projectuitvoerder en interim-manager. Sinds zijn terugkomst in Nederland ontwikkelde hij zich tot organisatie- en bestuurskundig adviseur, met name inzake agressie- en veiligheids¬vraag¬stukken. Broek publiceerde onder meer Het zilt van de passaten; Essays over Caribische cultuur (2000), De kleur van mijn eiland; Ideologie en schrijven in het Papiamentu sinds 1863 (2006), De terreur van schaamte; Brandstof voor agressie (2007) en Geboeid door macht en onmacht; De geschiedenis van de politie op de Nederlands-Caribische eilanden (2011). Daarnaast is Broek recensent voor Managementboek.nl

Andere boeken door Aart Broek

Inhoudsopgave

1. Ten hele dwalen
2. Onder het Katwijkse blauw
3. Dwaasheid van alle tijden
4. Reikwijdte van schaamte
5. Schaamteloos zwoegen
6. Dolen
7. Ten halve gekeerd

Noten
Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Dwarsliggers