Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De Kracht van Vitaal Organiseren

5 essentiële domeinen voor het besturen van levensvatbare ziekenhuizen

Gebonden Nederlands 2014 9789081813822
In herdruk, verschijningsdatum onbekend

Samenvatting

Ziekenhuizen lijken meer bezig te zijn met overleven dan met leven, en nauwelijks met het creëren van een vitale toekomst voor hun organisatie en de patiëntenzorg. Ogenschijnlijk is er iets fundamenteel mis met de huidige besturingsmodellen van ziekenhuizen.

Met 'De Kracht van Vitaal Organiseren' geven Tiene de Rek en Rob Agelink een wending aan de heersende, vooral traditionele, management- en besturingsmodellen in ziekenhuisorganisaties. Zij introduceren 'Vitaal Organiseren' als een zienswijze waarmee een ziekenhuis een vitale organisatie kan worden, zijn en blijven.

De auteurs zijn op zoek gegaan naar de essentiële variabelen, waarden, kwaliteiten en organisatiestructuur die een organisatie levensvatbaar maken in een complexe, chaotische omgeving. Hun gedachtegang is gebaseerd op het gedrag van levende systemen die het vermogen tot leven bezitten en een identiteit kunnen ontwikkelen en behouden, onafhankelijk van anderen.

Dit boek bestaat uit vier delen. In Deel I kijken de auteurs naar de identiteit van het ziekenhuis, de belangrijkste actoren in de organisatie en het interne krachtenveld.

In Deel II draait het om 'anders kijken' naar organiseren. De auteurs schetsen de principes van Vitaal Organiseren en benaderen de ziekenhuisorganisatie vanuit een cybernetisch perspectief. Zij concluderen dat er in een organisatie geen fundamentele scheiding is tussen strategie, beleid en uitvoering. Zo'n scheiding zit wel in de hoofden van beleidsmakers en bestuurders, maar niet in de hoofden van professionals. Tevens geven ze aan dat denken vanuit 'overvloed' en niet vanuit 'schaarste' nieuwe inzichten oplevert.

In Deel III beschrijven de auteurs de vijf essentiële domeinen, die in samenhang met elkaar tot een levensvatbare ziekenhuisorganisatie leiden. Met andere woorden: tot een organisatie die in balans is, in verbinding staat met haar omgeving en zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Deel IV geeft de handvatten voor het maken van de stap van een paradigmashift naar implementatie. In dit proces spelen besluitvormingsprocessen een grote rol. De bestuurder kan gebruikmaken van verschillende werkbare principes die de hefboom tot verandering zullen zijn.

In dit boek is het ziekenhuis als proeftuin genomen voor Vitaal Organiseren. De gedachtegang kan echter in diverse sectoren van toepassing zijn.

Specificaties

ISBN13:9789081813822
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:209
Uitgever:Blauwpurper
Druk:3
Verschijningsdatum:12-3-2013
Hoofdrubriek:Non-profit
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Tiene de Rek

Tiene de Rek heeft ruime expertise als organisatieadviseur en interimmanager en heeft recent de stap gemaakt naar het zorgondernemerschap. Zij heeft 25 jaar ervaring opgebouwd bij verschillende zorginstellingen als uitvoerende zorgverlener en manager. Zij heeft kerncompetenties op het gebied van organisatieontwikkeling, veranderkunde en implementatiekunst. Zij werkt intuïtief, met gevoel voor menselijke verhoudingen aan organisatievraagstukken die in een meervoudige context resultaat opleveren. Tiene de Rek is mede-auteur van het 'Praktijkboek Veranderdiagnose' (2014) van Rob van Es.

Andere boeken door Tiene de Rek

Over Rob Agelink

Rob Agelink is, na een nautische en bedrijfskundige studie, steeds actief geweest in leidinggevende posities in diverse marktsectoren en onder diverse omstandigheden. Hij heeft uitgebreide ervaring als lijnmanager, project- en programmamanager en heeft met succes opdrachten uitgevoerd als interim- en crisismanager in de zakelijke dienstverlening. Als lid dagelijks bestuur van een beursgenoteerde onderneming heeft Rob een rijke ervaring opgebouwd in het bouwen aan, en besturen van een internationale organisatie. Rob past gericht methoden en technieken toe op het gebied van verandermanagement en is daarmee in staat complexe en omgevingsgevoelige programma's met succes te realiseren.

Andere boeken door Rob Agelink

Inhoudsopgave

Woord vooraf van de auteurs
Motivatie van Rob Agelink
Motivatie van Tiene de Rek

Inleiding

1. De identiteit van het ziekenhuis
1.1. Wat is een ziekenhuis?
1.2. Welke actoren kent een ziekenhuis?
1.3. Het interne krachtenveld van het ziekenhuis

2. Vitaal Organiseren
2.1. De levensvatbaarheid van ziekenhuizen
2.2. De uitgangspunten voor Vitaal Organiseren
2.3. Anders kijken
2.4. Managementfuncties
2.5. De organisatie zit in mensen!
2.6 Kijken naar ziekenhuizen vanuit een cybernetisch perspectief

3. De vijf essentiële domeinen van een levensvatbare organisatie
3.1. Inleiding in de vijf domeinen
3.2. Het domein van de operationele processen
3.3. Het domein van samenhang en verbinding
3.4. Het domein van het borgen van de effectiviteit
3.5. Het domein van de wisselwerking met de omgeving
3.6. Het domein van strategische innovatie
3.7. Samengevat

4. Van paradigmashift naar implementatie
4.1. De betekenis van implementeren
4.2. Stuurmanskunde bij besluitvormingsprocessen
4.3. Het uitstellen van strategische beslissingen
4.4. De context van bestuurders in allianties en netwerken
4.5. Waarom wordt cybernetica nauwelijks toegepast?
4.6. 'Mind the Gap'

Epiloog
-Interview met een bestuurder

Literatuur en bronnen van inspiratie

Tabellen, Figuren en Illustraties
-Tabellen
-Figuren
-Illustraties

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De Kracht van Vitaal Organiseren