Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Doorbreken van organisatiepatronen

E-book Pdf met watermerkbeveiliging Nederlands 2014 9789082207712
Verkooppositie 4590Hoogste positie: 382
Direct te downloaden

Samenvatting

Iedere organisatie heeft een herkenbare rationele logica. Maar in iedere organisatie komt daarnaast een veel minder zichtbare emotionele logica voor. Een onderstroom met geheel eigen wetmatigheden. Hierin kunnen zich patronen vormen die het organisatieleven productief maken, maar die organisaties ook gevangen kunnen houden in gedrag dat door (bijna) niemand wordt gewenst.

Concepten uit de psychoanalyse en de systeemtheorie bieden een 'systeempsychodynamisch' perspectief. Ze vormen een kader dat behulpzaam is bij het identificeren van deze patronen, bij het diagnosticeren van de organisatiesituaties waarin ze voorkomen en (niet in het minst) bij interventies om gewenste situaties te bestendigen en ongewenste te helpen voorkomen of beëindigen.

Organisatieadviseur Odette Moeskops heeft in dit boek haar kennis en ervaring gebundeld. In een tiental hoofdstukken wordt de lezer vertrouwd gemaakt met de wetenschappelijke traditie waaruit het systeempsychodynamisch perspectief voortkomt en worden theoretische kernconcepten toegelicht. Daarnaast bespreekt zij veel voorkomende patronen in praktijksituaties. Daarmee is 'Doorbreken van organisatiepatronen' een uniek boek in het Nederlands taalgebied. Extra aantrekkelijk in een tijd waarin de neuropsychologie steeds meer wetenschappelijke evidentie aanlevert over processen die weliswaar vaak onbewust verlopen maar desalniettemin van groot sturend belang blijken.

Door de opzet die Moeskops heeft gekozen - en door het feit dat elk hoofdstuk ook op zichzelf kan worden gelezen - is dit boek voor verschillende doelgroepen interessant: voor wetenschappers, voor organisatieadviseurs, voor managers, voor deelnemers aan (professional) masteropleidingen en niet in de laatste plaats voor ieder ander die geboeid is door het fenomeen van (ogenschijnlijk) ongrijpbare onderstromen in organisaties.

Specificaties

ISBN13:9789082207712
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:pdf
Aantal pagina's:264
Druk:1
Verschijningsdatum:27-6-2014
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Doorbreken van organisatiepatronen
Gertjan de Groot | 5 september 2014
Stagnerende veranderprocessen, stagnerende teams, middenmanagers die zich gemangeld voelen tussen de top en de werkvloer, teams waar steeds hogere eisen aan gesteld worden, dat zijn allemaal situaties waar de emoties hoog oplopen. De waarde van ‘Doorbreken van organisatiepatronen’ is dat het taal en concepten geeft voor de emoties die bij dit soort veranderingen opduiken.
Lees verder
recensie
Doorbreken van organisatiepatronen
Nico Jong | 31 juli 2014
Organisaties worden regelmatig beschreven in termen van bovenstroom en onderstroom. De bovenstroom laat zich gemakkelijk duiden omdat die de harde, tastbare aspecten omvat. Voor de onderstroom is dat wat lastiger.
Lees verder

Lezersrecensies

4.5 van de 5
2 stemmen
1
1
0
0
0

Over Odette Moeskops

Odette Moeskops is ruim 25 jaar werkzaam als zelfstandig organisatieadviseur. Zij adviseert organisaties bij veranderingsprocessen op het gebied van strategie, cultuur en samenwerking. Als adviseur is zij resultaatgericht, analytisch, relationeel, ze heeft veel oog voor onderstromen en het effect daarvan op taken en verandering daarin. Zij begeleidt veelvuldig (top)teams die hun samenwerking willen versterken en managementteams - directies of besturen - die een weerbarstig organisatiepatroon willen doorbreken.  Specialisme van Odette is het doorbreken van vastgelopen patronen. De afgelopen jaren publiceerde zij daarover veel artikelen, onder meer in M&O en de boeken Doorbreken van organisatiepatronen en Vanzelfzwijgend. Odette geeft regelmatig workshops in programma’s van onder andere SIOO en VU en verzorgt sinds 15 jaar een eigen leergang. Zij is verbonden aan de Ambachtsschool voor organiseren en veranderen en maakt regelmatig podcasts.Na haar doctoraal Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, volgde Odette Moeskops postdoctorale opleidingen op het gebied van communicatie, marketing, management, systeempsychodynamica en organisatieontwikkeling. Zij is lid van ISPSO - International Society for the Psychoanalytical Study of Organizations en vervulde diverse toezicht- en bestuursfuncties. Odette maakte deel uit van de jury van de Orde voor Organisatieadviseurs (OOA), ter verkiezing van het beste boek voor organisatieadviseurs van het jaar.

Andere boeken door Odette Moeskops

Inhoudsopgave

1. Doorbreken van organisatiepatronen
Over de onderstroom in organisaties
2. Zich herhalende patronen in organisaties
Over systemische patronen
3. Het vermogen om te verdragen
Over jezelf als instrument
4. De veerkracht van groepen
Over holding en containment
5. Wegvluchten van een reorganisatie
Over afstand en nabijheid
6. De sandwichpositie van de middenmanager
Over het terugkrijgen van invloed
7. Vanzelfzwijgend
Over veel voorkomende patronen in teams
8. Het vanzelfsprekende bespreekbaar maken
Over de invloed van voorbeeldgedrag
9. Kwetsbaarheid en afhankelijkheid
Over de relatie tussen bestuur en toezicht
10. Breekbare idealen
Over illusie en desillusie van bestuurders en directeuren

Index
Bronvermelding
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Doorbreken van organisatiepatronen