Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , , , , e.a.

Imperfecte adviseur

Persoonlijke verhalen over het werk

Paperback Nederlands 2017 1e druk 9789082326161
Verkooppositie 865Hoogste positie: 127
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Hoe kun je als organisatieadviseur je toegevoegde waarde maximeren? Hoe zorg je ervoor dat weerstand tegen verandering wordt weggenomen – en het liefst als sneeuw voor de zon verdwijnt? Kernthema’s in menig boek over het organisatieadviesvak. Veel van deze boeken hebben een hoog 'show and tell-gehalte': zó moet je het doen en dan word je succesvol! 'Imperfecte adviseur' kiest een geheel andere invalshoek. Hier gaat het niet over 'hoe het moet', maar juist over 'hoe het gáát'.

De praxis van het adviesvak
Elk deeltje van het boek begint met een verhaal over een concreet voorval in de vorm van een narratief. Dat is niet alleen een feitelijke beschrijving van datgene wat er gebeurde, maar vooral de ervaring van de organisatieadviseur zélf. Na het eigen verhaal reflecteert elke auteur op zijn of haar ervaringen ermee. Waar ging het hier om? Waarom reageerde ik zoals ik reageerde? Wat gebeurde er nou echt? De auteurs komen niet op basis van hun ervaringen met fraai gepolijste tips voor hoe je de situaties waar je als adviseur in verzeild kan raken kan 'hanteren' of 'oplossen'. Geen checklists of concreet toepasbare oplossingen dus. Dit vanuit de overtuiging dat die checklists en panklare oplossingen er soms eenvoudigweg niet zijn. Juist dát is een van de boodschappen van dit boek. Namelijk dat je als adviseur soms in onmogelijke dynamieken terechtkomt, die op zich ook allerlei dingen in jouzelf losmaken. Dat werkt vervolgens behoorlijk op elkaar in, zodat je zelf op den duur ook geen idee meer hebt hoe het verder zou moeten.

Nobody is perfect
Juist deze ervaring hebben wij de 'imperfectie' van het organisatieadvieswerk genoemd. Af en toe houdt het gewoon even op en is er simpelweg geen uitweg; soms gebeuren er totaal onverwachte dingen waar je op dat moment geen raad mee weet. Door open te staan voor de imperfecties van en in het werk duikt ook de vraag op hoe je als adviseur (en dus als mens) omgaat met imperfectie. Kun je het van jezelf accepteren dat je op gezette tijden imperfect bezig bent? Welke eisen stelt de adviseur aan zichzelf? Moet je als adviseur wel perfect zijn? Of moet je juist in staat zijn om imperfectie te verduren? En: schuilt er in imperfectie niet ook schoonheid?

Inleven en nieuwe inzichten opdoen
Narratieven staan centraal in de manier waarop dit boek tot stand is gekomen. Een narratief is een ervaringsverhaal over een concrete gebeurtenis, waarbij de auteur ook vertelt wat die gebeurtenissen bij hem of haar teweegbrachten. De verhalen zijn dus geen 'objectieve' beschrijvingen, gaan niet ergens over (geen aboutness dus), maar zijn vertellingen vanuit het withness-perspectief. Dit maakt het voor de lezer mogelijk om zich te identificeren met datgene wat er gaande was en met de ervaringen en emoties van de auteurs – hier dus allen organisatieadviseurs. Juist deze 'transfer' naar de eigen ervaringen van de lezer kan leiden tot een natuurlijke generaliseerbaarheid van het narratief.

Niet generaliseerbaar in de positivistisch-wetenschappelijke zin ('dit geldt altijd en overal') maar in de zin van een verhaal dat bij de lezer allerlei ideeën en nieuwe inzichten oproept over de eigen ervaringen. Juist door de diepgang en rijkheid van de narratieven kan de lezer zich inleven in wat er gebeurde en voor zijn of haar eigen ervaringen nieuwe inzichten opdoen.

Specificaties

ISBN13:9789082326161
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:23-6-2017
Hoofdrubriek:Advisering
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
Imperfecte adviseur - Unieke aanwinst
Daan Scheffers | 15 september 2017
Voor een beginnend adviseur is Imperfecte adviseur een feest van herkenning. Even voelde het als een arm om mijn schouder terwijl de schrijver zegt: ‘Voel je niet opgelaten, dit soort fouten maken we allemaal als adviseur’.
Lees verder
recensie
Imperfecte adviseur - Direct stof tot nadenken
Anke Tijtsma | 29 augustus 2017
Organisatieadviseurs verrichten waardevol werk. Dat doen ze vaak goed. Daar gaan de meeste publicaties over. Maar er bestaat ook een minder succesvolle kant aan het organisatieadviesvak. Waar imperfectie een plek heeft. Heel herkenbaar voor iedere professional. Daarom is dit helder geschreven Imperfecte adviseur een verademing.
Lees verder
recensie
Imperfecte adviseur - Aansprekende praktijkvoorbeelden
Jan Hoogstra | 27 juli 2017
Een adviseur wordt geacht perfect te zijn, zowel door de klant als door zichzelf. Managementboeken zijn vaak gevuld met succesverhalen, de Imperfecte adviseur of situaties worden niet vaak beschreven.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
3 stemmen
3
0
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

preview
Imperfecte adviseur - Persoonlijke verhalen over het werk
Martijn van Ooijen 10 juli 2017 Hoe kun je als organisatieadviseur je toegevoegde waarde maximeren? Hoe zorg je ervoor dat weerstand tegen verandering wordt weggenomen – en het liefst als sneeuw voor de zon verdwijnt? Kernthema’s in menig boek over het organisatieadviesvak. Veel van deze boeken hebben een hoog ‘show and tell-gehalte’: zó moet je het doen en dan word je succesvol! Imperfecte adviseur kiest een andere invalshoek. Hier gaat het niet over ‘hoe het moet’, maar juist over ‘hoe het gáát’.

Over Martijn van Ooijen

Martijn van Ooijen is verbonden aan Kessels & Smit, The Learning Company, een adviesbureau op het gebied van leren, ontwikkelen en organisatieverandering. Martijn werkt het liefst aan dynamische maatschappelijke of organisatieontwikkelingsvragen waar iets op het spel staat. Met mensen en hun verhalen uit alle geledingen, van de werkvloer tot de top. Daar schrijft hij ook graag over en is betrokken bij meerdere leergangen. Martijn’s promotieonderzoek voor de leerstoel cultuurverandering van de Vrije Universiteit Amsterdam, richt zich op de manier waarop mensen in en rond organisaties verschillende ‘urgentie verhalen’ produceren en hoe die verhalen op elkaar inwerken. Daarin experimenteerde hij met verschillende verhaaltechnieken en narratieve interventiemethodes. Ook schreef hij samen met anderen het boek ‘Imperfecte Adviseur, persoonlijke verhalen over het werk’ waarin een zestal adviseurs hun eigen imperfectie blootleggen.

Andere boeken door Martijn van Ooijen

Over Mieke Moor

Mieke Moor is organisatiefilosoof. Ze begeleidt mensen en processen in organisaties, coacht bestuurders, is toezichthouder en schrijver.

Andere boeken door Mieke Moor

Over Antonie van Nistelrooij

Antonie van Nistelrooij is bedrijfskundige en Psycholoog N.I.P. Hij is gepromoveerd aan de Nijmegen Business School van de Katholieke Universiteit Nijmegen op het proefschrift 'Collectief organiseren; een sociaal-constructionistisch onderzoek naar het werken met grote groepen'. Naast zijn studie is hij ruim vijf jaar werkzaam geweest als organisatieadviseur en als trainer. Momenteel is hij werkzaam als universitair docent Verandermanagement en Organisatieadvies aan de Faculteit der Sociaal-Culturele wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Andere boeken door Antonie van Nistelrooij

Over Barbara van der Steen

Drs. Barbara van der Steen, Psycholoog NIP Sociaal psycholoog- Ondernemer- Docent- Proceskundige- Adviseur- Coach- Spreker Barbara van der Steen is sociaal psychologe en (1973) heeft meer dan 20 jaar ervaring in verschillende werkomgevingen als adviseur, docent en coach. Sinds 2017 vormt zij Wenders.nu samen met Aart Goedhart, een bureau gericht op ontwikkelen, vernieuwen en vooral ‘vrij en creatief bewegen’. Zij begeleiden organisaties, teams, professionals en ondernemers bij processen die vastlopen en die mensen brengen tot de vraag ‘hoe verder?’ Barbara is tevens kerndocent bij The School of Life, filosofie voor elke dag. Over o.a. thema’s als Bevlogenheid, Herontdekken van jezelf na tegenslag, Kwetsbaarheid, en Emotionele intelligentie. Zij schrijft regelmatig in vakbladen en ze publiceerde een drietal boeken. Ten eerste schreef zij een boek over samenwerken tussen generaties met als titel: Leidinggeven aan dertigers, samenwerken met een veeleisende generatie. Uitgever Nelissen, Soest, december 2004. Met Iet van Slageren. In 2016 schreef zij 'Proceskunde, een pleidooi voor werken met Aandacht', met Aart Goedhart. Zij zijn beide tevens de initiatiefnemers en kerndocenten bij de Foundation Of Corporate Learning van de Leergang Proceskunde, Werken met Aandacht. Ter verdieping van de procesdimensie bij ontwikkelen en organiseren. In 2017 kwam het boek 'Imperfecte Adviseur, persoonlijke verhalen uit het werk' uit samen met 6 vakgenoten over de weerbarstige kant van het werk en de persoonlijke vragen en reflecties die daarbij te stellen zijn over perfectie en imperfectie. Mede-auteurs: Mieke Moor, Antonie van Nistelrooij, Martijn van Ooijen, Thijs Homan, Marcel Kuhlmann en Aart Goedhart. In 2021 kwam het boek ‘Eindelijk rust in je hoofd, 40 dagen oefenen in aandacht’ uit met Aart Goedhart. Dit boek bevat naast inspiratie uit filosofie en psychologie concrete oefeningen voor leven met aandacht.

Andere boeken door Barbara van der Steen

Over Thijs Homan

Prof. dr. Thijs H. Homan is emeritus hoogleraar Change and Implementation bij de Open Universiteit Nederland. Zijn onderzoek en advieswerkzaamheden gaan niet over ‘hoe verandering moet’, maar over ‘hoe verandering gaat’. Hij publiceerde: Teamleren, Organisatiedynamica, Het Et-cetera-principe, In Control?, De Veranderende Gemeente.

Andere boeken door Thijs Homan

Over Marcel Kuhlmann

Marcel Kuhlmann is senior consultant bij Kessels en Smit en gespecialiseerd in het begeleiden en regisseren van grootschalige organisatieontwikkelings- en veranderingsprocessen.

Andere boeken door Marcel Kuhlmann

Over Aart Goedhart

Aart Goedhart studeerde bedrijfskunde aan de VU Amsterdam en adviseert en begeleidt sinds 1996 bij samenwerkings- en veranderprocessen. Hij is auteur, proceskundige en spreker en richtte samen met Barbara van der Steen in 2017 adviesbureau Wenders.nu op. Hij is daarnaast opleider bij de Foundation Of Corporate Learning (FCE) in de Leergang ‘Proceskunde, Werken met Aandacht’, waar managers en organisatieprofessionals hun procesvaardigheden bij complexe veranderingen vergroten. Ook is hij kerndocent bij ‘The School of Life, heldere ideeën voor het alledaagse leven’. In 2016 verscheen ‘Proceskunde, een pleidooi voor werken met Aandacht', met Barbara van der Steen. Hierin wordt een ander perspectief op veranderen en ontwikkelen uitgewerkt: proceskunde. Samen met mede-auteurs Mieke Moor, Antonie van Nistelrooij, Martijn van Ooijen, Thijs Homan, Marcel Kuhlmann en Barbara van der Steen schreef hij in 2017 'Imperfecte Adviseur, persoonlijke verhalen uit het werk' over de weerbarstige kant van werken in en voor organisaties. In 2021 schreef hij, opnieuw met Barbara van der Steen, ‘Eindelijk rust in je hoofd, 40 dagen oefenen in aandacht’. Dit biedt concrete oefeningen voor aandacht in het alledaagse leven met inspiraties uit filosofie en psychologie.

Andere boeken door Aart Goedhart

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Imperfecte adviseur