Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het poëtisch argument

Socratische gesprekken over het goede leven

Paperback Nederlands 2006 9789085062059
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Denken begint met geraaktheid: woorden of beelden die u iets doen, die het hart treffen. Dat uitgangspunt vinden we al bij Socrates, die 25 eeuwen geleden zijn beroemde filosofische gesprekken voerde op de markt van Athene. 'Het poëtisch argument' plaatst die socratische praktijk in de hedendaagse omgeving: mensen ondervragen over hun opvattingen van het goede leven, het spanningsveld zoeken tussen argumentatie en verbeeldingskracht. Dit boek verbindt filosofische reflectie met concrete situaties in organisaties, dagelijkse gesprekken en veel voorkomende handelingsdilemma's.

Specificaties

ISBN13:9789085062059
Trefwoorden:filosofie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:223
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:9-3-2006
Hoofdrubriek:Filosofie

Expertrecensies (1)

recensie
Het poëtisch argument
Joke Verplanke | 16 augustus 2006
'Het poëtisch argument. Socratische gesprekken over het goede leven' van Jos Kessels is in meerdere opzichten een bijzonder boek. In de eerste plaats omdat het een caleidoscoop van kleine geschriften is. Daarnaast mist tot mijn vreugde de gortdroge schrijfstijl die ik de meeste filosofen toedicht.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Jos Kessels

Jos Kessels (1948) is filosoof. Hij studeerde rechten en filosofie en werkte aanvankelijk als musicus, journalist en filosofiedocent. Deed daarna onderzoek in wetenschapsfilosofie en didactiek van filosofie, en promoveerde op een proefschrift over kennistheorie en filosofieonderwijs (socratische methode). Hij specialiseerde zich in theorie en praktijk van het socratisch gesprek. Sinds 25 jaar leidt Jos Kessels gesprekken en trainingen met managers en bestuurders in verschillende sectoren van de samenleving: gezondheidszorg, overheid, politie, onderwijs, banken. Hij was bovendien in 1999 een van de oprichters van Het Nieuwe Trivium, een bureau dat filosofie in bedrijf brengt. Hij stapte na tien jaar op om te veranderen en te vernieuwen en werkt nu vanuit het bureau Eidoskoop, gespecialiseerd in idee-ontwikkeling.

Andere boeken door Jos Kessels

Inhoudsopgave

Voorwoord - Over het voeren van socratische gesprekken

1. Het poëtisch argument
2. Veranderen van taal
3. Kleine dialectiek van geraaktheid
4. Genres van verbeelding
5. De structuur van verleiding

Uitleiding - Over het gebrek aan publiek dialoog

Verantwoording en literatuur
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het poëtisch argument