Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Vrije ruimte praktijkboek

Filosoferen in organisaties

Paperback Nederlands 2008 9789085065418
Verkooppositie 5236Hoogste positie: 240
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

In deze tijden van snelle communicatie hebben professionals grote behoefte aan gesprekken die ruimte geven voor verdieping. Het 'Vrije ruimte praktijkboek' biedt een schat aan werkvormen om zulke gesprekken in een zakelijke omgeving tot stand te brengen. Managementteams, bestuursleden, afdelingsteams of groepen vakgenoten vinden hier instrumenten om op een inspirerende en werkzame manier met elkaar in gesprek te komen. De werkvormen zijn de afgelopen jaren ontwikkeld door de filosofen Jos Kessels, Erik Boers en Pieter Mostert en verfijnd op basis van hun praktijkervaringen in organisaties.

Het praktijkboek is een vervolg op het eerder verschenen 'Vrije ruimte'. Maar vanwege de toegankelijke en praktijkgerichte opzet is het boek ook geschikt voor hen die voor het eerst vrije ruimte willen verkennen. Elke vorm wordt kort en bondig ingeleid, beschreven in een overzichtelijk stappenplan en voorzien van bijlagen of literatuur met meer gedetailleerde informatie. Dit praktische boek biedt de lezer inspiratie en ideeën voor gesprekken die het denken verdiepen en de waan van de dag ontstijgen.

Specificaties

ISBN13:9789085065418
Trefwoorden:organisatie, filosofie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:206
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:24-3-2018
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Vrije ruimte praktijkboek
Peter de Roode | 27 augustus 2008
Filosofie lijkt een vreemde eend in de bijt van het bedrijfsleven. De filosoof die allerlei onderwerpen en vraagstukken diepgaand wil bespreken, staat ogenschijnlijk op gespannen voet met de gehaaste organisatie en zijn gestresste manager. Maar daarin ligt tegelijkertijd ook zijn toegevoegde waarde: stilstaan en bevragen. Na het boek 'Vrije ruimte' dat in 2003 verscheen, zijn de drie auteurs nu met een praktijkboek gekomen. Een aanrader voor iedereen die concreet met filosofie in de praktijk aan de gang wil.
Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
3 stemmen
2
1
0
0
0

Over Jos Kessels

Jos Kessels (1948) is filosoof. Hij studeerde rechten en filosofie en werkte aanvankelijk als musicus, journalist en filosofiedocent. Deed daarna onderzoek in wetenschapsfilosofie en didactiek van filosofie, en promoveerde op een proefschrift over kennistheorie en filosofieonderwijs (socratische methode). Hij specialiseerde zich in theorie en praktijk van het socratisch gesprek. Sinds 25 jaar leidt Jos Kessels gesprekken en trainingen met managers en bestuurders in verschillende sectoren van de samenleving: gezondheidszorg, overheid, politie, onderwijs, banken. Hij was bovendien in 1999 een van de oprichters van Het Nieuwe Trivium, een bureau dat filosofie in bedrijf brengt. Hij stapte na tien jaar op om te veranderen en te vernieuwen en werkt nu vanuit het bureau Eidoskoop, gespecialiseerd in idee-ontwikkeling.

Andere boeken door Jos Kessels

Over Erik Boers

Drs. Erik Boers is werkzaam bij Het Nieuwe Trivium, een scholingsinstituut dat klassieke filosofische disciplines toepast in de hedendaagse praktijk van management en organisatie. Hij richtte Het Nieuwe Trivium op samen met Jos Kessels. Boers zette tijdens zijn studie Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit te Amsterdam samen met enkele docenten de studierichting Filosofie in Bedrijf op, inmiddels een Masters-opleiding.Tussen 1989 en 1993 was hij verbonden aan de groep Management Training van de Nederlandse Philips Bedrijven. Van december 1993 tot november 1997 was hij werkzaam als management trainer/adviseur bij Bureau Zuidema Eindhoven. In 1999 richtte hij met enkele collega's Learning Consortium op, een netwerk van ervaren, zelfstandige adviseurs/trainers in Engeland, Nederland, België en Frankrijk.

Andere boeken door Erik Boers

Over Pieter Mostert

Dr. Pieter Mostert is werkzaam bij Het Nieuwe Trivium, een scholingsinstituut dat klassieke filosofische disciplines toepast in de hedendaagse praktijk van management en organisatie. Mostert studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en leerde daar het vakmanschap van de filosoof door het werk van Friedrich Nietzsche te bestuderen. Na zijn studie gaf hij filosofie-onderwijs aan zeer uiteenlopende doelgroepen, van kleuters tot neurologen, van Groningen tot Maastricht. In de jaren '80 was hij een ontwikkelaar op het gebied van vakdidaktiek filosofie. Hij promoveerde – samen met Karel van der Leeuw – in 1988 op een onderzoek naar doelstellingen en methoden van filosofie-onderwijs, getiteld “Philosophieren lehren”. In 1990 was hij mede-oprichter van het Centrum voor Kinderfilosofie. Als fellow van Het Nieuwe Trivium verzorgt trainingen en workshops op het gebied van dialectica en retorica. Hij is ook een van de docenten van de leergang 'Vrije Ruimte'. Sinds 1994 werkt hij als adviseur en trainer op het gebied van opleiden en leren, met name in het hoger beroepsonderwijs. In die rol werkt hij samen met enkele collega's onder de naam van “BDF Advies”.

Andere boeken door Pieter Mostert

Inhoudsopgave

Filosoferen in organisaties
Praktijkwijzers: hoe werken ze?
Keuzewijzer

Dialectica: onderzoeksgesprekken voeren
Retorica: anderen aanspreken
Grammatica: woorden die werken
Ethica: van deskundigheid naar meesterschap

Alfabetisch register
Dankwoord
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Vrije ruimte praktijkboek