Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Stilte, geste, stem

Een filosofisch drieluik

Paperback Nederlands 2011 9789085068334
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Taal is een eindeloos experiment. Het is iets wat we steeds weer opnieuw moeten uitproberen. We merken dit vooral als we nadenken over stilte, geste en stem. Het zijn niet-talige elementen die de taal doordringen en ons voortdurend op het verkeerde been zetten. In 'Stilte, geste, stem' laat René ten Bos zien dat de mens het dier is dat geen betekenissen kan vasthouden. Hij is gedoemd tot experimenteren, niet alleen in de taal, maar ook in moraliteit.

'Het boek van Ten Bos is een biotoop die bevolkt wordt door filosofen, antropologen en biologen: door zijn veelvoud aan invalshoeken verrast het op bijna elke bladzijde. Een knap boek zoals je niet vaak in handen krijgt.' - Trouw

Specificaties

ISBN13:9789085068334
Trefwoorden:filosofie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:235
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:1-2-2011
Hoofdrubriek:Filosofie

Expertrecensies (2)

Stilte, geste, stem
Wardy Poelstra | 11 augustus 2011
Taal is een communicatiemiddel, denkt u vast. Een manier om gedachten en gevoelens over te brengen en om contact tussen mensen tot stand te brengen. Dat is in elk geval hoe veel mensen tegen taal aankijken – maar een dergelijke instrumentele taalopvatting is niet onproblematisch. Vele taal- en andere filosofen hebben dat al aangetoond en hebben heel andere, soms zelfs duistere kanten van het verschijnsel taal laten zien. René ten Bos schreef ook al eerder over taal, onder meer in 'Het geniale dier' uit 2008. In zijn nieuwste boek 'Stilte, geste, stem' benadert hij het verschijnsel via de omweg van drie aanpalende gebieden.
Lees verder
Stilte, geste, stem
Sonja van Vuren | 2 augustus 2011
Een boek dat 'Stilte Geste Stem' heet, wat moet je je daarbij voorstellen? Volgens de schrijver René ten Bos is taal schatplichtig aan het niet-talige. Een boek over zaken die op het eerste oog niet zo veel met taal te maken hebben, maar bij nadere inspectie taal mede mogelijk maken, is dus zo gek nog niet. Het blijkt dat je er prachtige essays aan kunt wijden. Een heel boek vol.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Rene ten Bos

René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en honorary professor aan de Universiteit van St Andrews in Schotland. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in kritische management theorieën en heeft gepubliceerd over verschillende onderwerpen, zoals organisatie-ethiek, strategisch management en genderstudies. In de afgelopen jaren heeft René ten Bos lezingen en cursussen gegeven voor verschillende organisaties en bedrijven, waaronder Corus, Philips, AKZO, Stork, Vodafone, Rabobank, Ministerie van Justitie, verschillende ziekenhuizen, scholen, politieorganisaties. Van 1999 tot 2003 was hij redactielid van M&O (bekendste Nederlandstalige wetenschappelijk managementtijdschrift). Ook is hij redactielid geweest van het tijdschrift Filosofie in Bedrijf. Ten Bos is een bekende spreker voor zowel academisch als management publiek. Van zijn hand verschenen eerder bij Uitgeverij Boom onder meer: Het geniale dier (2008), Stilte, geste, stem (2011), Water (2014), Dwalen in het antropoceen (2017) en Extinctie (2019).

Andere boeken door Rene ten Bos

Inhoudsopgave

Voorwoord

-tilte
-Marilyn
-De eerste liefde
-Stilte, duisternis en niets
-Een woord heeft geen geur
-Verleiding
-De tweede liefde
-Het zwijgen der Sirenen
-Stil dier
-Het an-archische
-Rampen en stilte
-Hartstocht voor het passieve
-Waanzin
-De stilte van Job
-Vallen, lekken, sijpelen
-Navigeren door de stilte-een handleiding
-Zinnen
-Marilyn, encore

Geste
-Stoppels
-Excuses
-Stemming
-Doelmatigheid
-De schande van de geste
-Geste: tussen natuur en cultuur
-Uitdrukken
-Transparantie, integriteit
-Arbeid versus geste
-Een fundamentele politieke geste
-Gestische politiek
-Catachrese en polysemie
-Artaud
-Verloren gestes
-Tango
-Vertrouwen

Stem
-Het verdwijnen van de stem
-Devocalisering en fonocentrisme
-Stemfysica, buikspreken
-De stem van de meester
-Junior
-Het idee van taal
-Kafka

Dankwoord
Noten
Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Stilte, geste, stem