Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De waarde van de ambtsedige waarheid

de betrouwbaarheid en de bewijsrecht van het proces-verbaal van de opsporingsambtenaar

Paperback Nederlands 2014 9789088631542
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Een verdachte ontkent dat hij door rood licht heeft gereden, maar de rechter veroordeelt hem omdat de overtreding is beschreven in het ambtsedige proces-verbaal van een opsporingsambtenaar: art. 344 lid 2 Sv. In dit boek onderzoekt mr. Meike Lubbers of dit artikel – als bijzondere uitzondering op het unus testis nullus testis beginsel – nog wel houdbaar is. Waarom is het woord van de opsporingsambtenaar voor de bewezenverklaring meer waard dan dat van een ander? Kan hij worden gezien als een ‘betere’ getuige, en zo ja, op welke gronden? Dat onderzoekt zij aan de hand van de wetsgeschiedenis, de jurisprudentie en de juridische en rechtspsychologische literatuur.

Art. 344 lid 2 Sv vormt een uitzondering op de bewijsminimumregel, en daarom gaat de auteur dieper in op het ontstaan en de praktische betekenis van bewijsminimumregel(s) in het Nederlandse strafprocesrecht. Ook behandelt zij de invoering, achtergronden, waarborgen en bewijswaarde van art. 344 lid 2 Sv.

Vervolgens komen de getuigenverklaringen (van in het bijzonder die van de opsporingsambtenaar) aan de orde. De verschillende stadia van de herinnering en de risico’s van de getuigenverklaring worden inzichtelijk gemaakt. Verder bespreekt de auteur de positie van de opsporingsambtenaar als verbaliserend slachtoffer, valselijk opgemaakte processen-verbaal, de verbaliseringsplicht en de waarborgen die het ambtsedige proces-verbaal omkleden. Wat dragen deze waarborgen bij aan de betrouwbaarheid en de juistheid van het ambtsedige proces-verbaal?

Specificaties

ISBN13:9789088631542
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:150
Druk:1
Verschijningsdatum:16-12-2014
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De waarde van de ambtsedige waarheid