Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De uitzichtloosheid van levenslang

De tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf in Nederland getoetst aan de waarborgen van het EVRM

Ingenaaid Nederlands 2015 9789088631702
Niet leverbaar.

Samenvatting

In de afgelopen tien jaar is de discussie rond het tenuitvoerleggingsbeleid van de levenslange gevangenisstraf nieuw leven ingeblazen. Recente uitspraken van het EHRM hebben hieraan bijdragen. Politici stellen zich op het standpunt dat het huidige tenuitvoerleggingsbeleid overeenkomt met het EVRM. Daarentegen worden door critici wel degelijk vraagtekens gezet bij de verenigbaarheid van het beleid met het EVRM.
In dit boek vraagt Beka Altunashvili zich af of het huidige tenuitvoerleggingsbeleid bij de levenslange gevangenisstraf in Nederland in overeenstemming is met de artikelen 3 en 5 van het EVRM.
Daartoe behandelt de auteur allereerst de historische totstandkoming, de strafdoelen van de levenslange gevangenisstraf, het wettelijk kader, de strafverkorting en de jurisprudentie met betrekking tot het opleggen van deze straf. Vervolgens bespreekt hij de waarborgen die voortvloeien uit het EVRM voor levenslanggestraften. Hierbij nemen de verboden op foltering, onmenselijke of vernederende behandeling, willekeurige vrijheidsberoving en het recht op beoordeling van de rechtmatigheid van detentie een centrale positie in. Ook wordt het huidige tenuitvoerleggingsbeleid van de levenslange gevangenisstraf in Nederland getoetst aan de eisen die voortvloeien uit het EVRM. Volgens de auteur houdt de Nederlandse gratiewetgeving geen stand: dat zal moeten worden aangepast om in de pas te lopen met het EVRM.

Specificaties

ISBN13:9789088631702
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:94
Druk:1
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De uitzichtloosheid van levenslang