Managementboek.nl gebruikt cookies.

Accountable Leiderschap

Nederlandstalig | Paperback
(13)
Verkooppositie: #185
318 dagen in de top 100
Onze prijs: € 25,99
Vandaag voor 23:00 uur besteld,
morgen in huis.

Ook verkrijgbaar als

Video

Samenvatting

Kansen en bedreigingen denderen op onze organisaties af en veroorzaken (verander)stress. Overmatige en langdurige stress kan ontaarden in (on)bewust slachtoffergedrag. Niet de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag, belemmert de noodzakelijke verandering. Gebaseerd op de oerwet I can count on you and you can count on me biedt 'Accountable Leiderschap' de mogelijkheid, om binnen de...Toon volledige samenvatting

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

1. Accountable Leiderschap begint bij jezelf
Wat is Accountability eigenlijk?
Slachtoff ergedrag: menselijk, maar niet wenselijk
Streven naar perfectie maakt ongelukkig
Accountability als een manier van wendbaar leven
De manier waarop je tegen het probleem aankijkt is vaak het probleem
Fit leiderschap in verandering
Samenvattend

2. Accountability in organisaties
Werknemers gebruiken minder dan de helft van hun potentieel
Mindfulness: een krachtige interventie voor het vrijmaken van menselijk potentieel
Slachtoffergedrag genadeloos aanpakken voordat het gaat woekeren
Het Accountability-speelveld van de Accountable Leider
Samenvattend

3. Je bijdrage als Accountable Leider
Accountable Leiderschap op alle niveaus binnen de organisatie
Zet je talenten aan het werk
Houd je ego’s in toom
Het Personal Accountability Model van Mark Samuel
Samenvattend

4. Het bouwen van een Accountable Team
Mensen leven en werken in teams
Wat is Team Accountability?
De ‘Team van Teams’-organisatie
Het High Performance Team Systeem
Wat we kunnen leren van high performance teams
Samenvattend

5. Daadkracht op strategische projecten en hoofdpijndossiers
Cross Team Accountabilit
Silogedrag, de vijand van Cross Team Accountability
Accountable Leiderschap, de aanjager van Cross Team Accountability
Van changeteam naar doorbraakteam
Samenvattend

6. De Accountable Organisatie
De organisatie als een verdrietmachine
Organisatie Accountability
Cultuur als aanjager van gezond bestaansrecht en Organisatie Accountability
Snelle cultuurverandering
Accountable Leiderschap als kernvaardigheid van de organisatie
Samenvattend

7. Accountability in een natuurlijke context
De mens als groepsdier in een moderne organisatie
Het oudste team
Wat we kunnen leren van de stam
De levende organisatie
De gezonde organisatie
De zieke organisatie
Samenvattend

Tot slot
Dankwoord
LITERATUUR

Specificaties

EAN:9789089653901
Taal:Nederlandstalig
Bindwijze:Paperback, 200 blz.
Uitgever:Van Duuren Management
Druk:1e druk, 2017

Over Marco Scheele

Marco Scheele geeft leiding aan Rainmen Group en werkt als executive coach, leiderschapstrainer en gastspreker voor vele (inter)nationale organisaties. Hij bezit het talent om complexiteit terug te brengen tot de simpele kern. Mensen op een veilige en oncomfortabele manier te raken en met humor naar henzelf te laten kijken.

Lezersrecensies

Toegankelijk en concreet

19-10-2017 | C.M.H.M. van Doormalen

Het boek is toegankelijk geschreven. Het geeft inzicht in de betekenis van het veelomvattende begrip 'Accountability' en biedt concrete handvatten voor leiderschap op alle niveaus. Een behulpzaam boek voor het realiseren van transformatieprocessen, het behalen van beoogde resultaten en het op energieke wijze vergroten van het zelf-organiserend vermogen van individu en collectief. Leest makkelijk, ook als je nog eens afzonderlijke delen terug wilt lezen.

Anders doen voor andere resultaten

10-11-2017 | N. Markus

Lees recensie >
Nu doen wat nodig is voor succes. Klinkt simpel, maar is best lastig. Misschien staan niet alle antwoorden in dit boek, maar wat mij betreft wel de essentiële. De sleutel naar betere resultaten is het omzetten van je intentie in het gedrag dat nodig is voor succes. En dan volhouden. Pffft, maar het kan echt. Lees dit boek als je meer wil weten over hoe je dat zelf doet, hoe je daar als team beter in wordt, hoe je dat met andere teams en de hele organisatie kan doen. Anders doen voor andere resultaten.

Topsport, Psychologie en Toepassen

08-11-2017 | F. Brilman

Lees recensie >
Consistent doen wat nodig is (accountability) is een topsport.
Als je het boek van Scheele goed leest, begrijpt en gaat toepassen slaagt elk lastig project. Dat is nog al wat. Hoge ambitie en beloftes, én het klopt.

Het zeer leesbare boek maakt duidelijk hoe de principes van Mark Samuel's accountability aanpak, jou als leider kunnen helpen om je belangrijkste issues, uitdagingen en acties te laten slagen.

Het gaat wel diep. Aan de aanpak liggen principes van ontwikkelingspsychologie, performance psychologie en spirituele psychologie ten gronde. Logisch als je bedenkt dat executiegedrag de hefboom is naar succes en het beïnvloeden en veranderen van de patronen daarvan de kern zijn.

De kracht van dit boek is dat het eenvoudig, helder en toepasbaar is opgeschreven en je eigenlijk direct aan de slag kunt, niet vrijblijvend en niet perfectionistisch en zeker niet in je eentje. En je moet de fitheid bezitten van een topsporter om voortdurend te doen wat nodig is.

Wellicht 5 x lezen, omdat je het pas begrijpt als je 'm doorhebt, maar dan gebeurt er ook wat!

Recensies (6)

Recensie door Rudy Kor 

Accountable Leiderschap van Marco Scheele zou eigenlijk op de leestafel van elk team moeten liggen, of het nu een projectteam is, een zelfsturend team of een team met een aangewezen leider. Het boek zit vol handige vragenlijsten en tips om als team beter te presteren.

De subtitel van het boek is ‘Aanspreken zonder te veroordeelden en helpen zonder te redden (en daarmee is meteen de centrale boodschap van het boek gezegd). Een andere subtitel had kunnen zijn: Zeven nuttige en direct toepasbare tips voor werken in en met teams’. Want het boek gaat zowel over de Accountable Leider als over het Accountable Team. Want daar uiteindelijk wordt het resultaat opgeleverd. Team Accountability is een systeem waarin alle teamleden nu doen wat nodig is voor gewenst en afgesproken teamresultaat.

Scheele houdt een pleidooi voor organisaties die bestaan uit kleine teams ‘klantgerichtheid, productiviteit en geleverde kwaliteit zijn per definitie hoger in kleine teams.’ En kleine teams zijn in het algemeen ook meer Individueel accountable dan leden van grote teams.

Accountable is wel het woord in dit boek, naast slachtofferschap. Het ene wil je bereiken en het ander voorkomen. Accountable is nu doen wat nodig is voor het gewenste resultaat. Slachtoffergedrag is al het bewuste en onbewuste gedrag dat energie kost en niet bijdraagt aan alles dat we willen bereiken.

In de Accountablity-aanpak van Scheele spreek je elkaar met name aan op het afgesproken samenwerkingsgedrag dat de grootste impact heeft op de teamambitie.

Volgens Scheele is er een wet op het gebied van high performance, die luidt: eerst de klant, dan de organisatie, dan ons team en dan jijzelf. Het is dan voorstelbaar dat mensen die in alles de WIFM-vraag stellen (What’s in It For Me) en denken in schaarste, niet in het team thuishoren. Volgens Scheel bereik je met deze mensen nooit 5WIN: Klant wint, Organisatie wint, Team wint, Teamlid wint, Jij wint.

Het taalgebruik in het boek is actiegericht en maakt het boek goed leesbaar. Bij het lezen bekroop me regelmatig wel het gevoel dat iemand meegeschreven had bij een cursus van Scheele en bij de vertoonde sheets korte verbindende teksten had geschreven. Dat gevoel wordt ook versterkt door een ongekende hoeveelheid opsommingen zoals:    

- Drie redenen waarom alles prefect willen doen je diepongelukkig maakt

- Vier oorzaken die slachtoffergedrag in de hand werken

- Drie vragen aan de individuele eigenaren van doorbraakprojecten

- Vijf tips hoe je Accountable Leider, samen met het team, het gewenste teamresultaat kunt bereiken

- Twee tips hoe je als Accountable Leider je team uit een negatieve spiraal kunt halen en houden

- Vier grondwetten voor gezonde samenwerkingsrelaties

- Zeven nuttige en direct toepasbare tips voor de Accountable Leider die met zijn team wil toewerken naar high performance

- Twee psychologische redenen waarom teams vaak moeilijk samenwerken aan een gemeenschappelijk resultaat

- Vier groepen Accountable Leiders die een rol vervullen in het team-overstijgend samenwerken

- Drie cruciale eigenschappen van veerkrachtige mensen

- Vijf redenen waarom er zo weinig succesvolle changeteams zijn

- Vier tips voor het succesvol in de wedstrijd zetten en houden van een doorbraakteam

- Acht succesfactoren die organisaties kenmerkt die hoog Accountable zijn

- Vijftien samenwerkingsgedragingen die high performance teams kenmerken

- Tien leiderschapsvalkuilen

Rudy Kor (1953) is Groninger, organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Als senior-partner, is hij werkzaam bij het organisatieadviesbureau Twynstra Gudde.

Rudy Kor (1953) is Groninger, organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Als senior-partner, is hij werkzaam bij het organisatieadviesbureau Twynstra Gudde.

Recensie door Frank van Kuijck 

Het is duidelijk dat er anno 2017 sprake is van veranderende omstandigheden waar niet ieder individu of iedere organisatie goed mee om kan gaan.

Daarom is het belangrijk dat je met collega’s, in teams, als leider en als organisatie een bijdrage levert aan Accountable Leiderschap zo geeft Marco Scheele aan zijn boek Accountable Leiderschap – aanspreken zonder te veroordelen en helpen zonder te redden. Zijn boek gaat over de wijze waarop je door middel van een viertal accountabilitywetten samenwerkingsrelaties kan aangaan en onderhouden. Is het zo eenvoudig en voor iedereen te leren?

In een zevental hoofdstukken geeft Scheele kort en kernachtig weer waar accountability over gaat. Kern daarvan is om samen om te gaan met veranderingen en onzekerheden. Deze samenwerking omvat een viertal ‘wetten’:

- Werk veilig en comfortabel met elkaar samen

- Spreek elkaar aan zonder elkaar te veroordelen

- Help elkaar zonder elkaar te redden

- Neem accountable afscheid als je niet (meer) kunt of wilt bijdragen

Met deze vier wetten in de hand behandelt de auteur deze in de verschillende hoofdstukken waarbij het gaat om de accountable bijdrage van jezelf, de organisatie, als leider, bouwen van teams, projecten en hoofdpijndossiers en de accountability in organisaties en vanuit een natuurlijke context.

De kern van het boek staat wat mij betreft al in het voorwoord van het boek. De schrijver omschrijft zichzelf als een ‘positieve levensworstelaar’ en lardeert dat met een aantal voorbeelden die er in de kern op neerkomen dat je permanent te maken hebt met verwachte en onverwachte gebeurtenissen die soms plezierig en soms minder plezierig van aard zijn. Het gaat er vervolgens om hoe je hiermee omgaat en leert van de onvoorspelbaarheid en de verandering of dat je het ervaart en accepteert als slachtoffer en de houding aanneemt: ik kan er toch niets aan doen en het is zoals het is. Scheele beschrijft in zijn boek wat mij betreft met tal van voorbeelden, valkuilen en succesfactoren hoe je een bijdrage kan leveren aan het bewust omgaan met onvoorspelbare situaties en wat hierbij een positieve grondhouding is en wat minder effectieve responses zijn. Het omgaan met deze veranderingen wordt omschreven als het accountable eigenaarschap nemen wat gezien kan worden als: Nu doen wat nuttig en gewenst is voor het gewenste resultaat.

In het eerste hoofdstuk van het boek komt het 4 H model aan bod:

- Hoofd: mentaal

- Hart: emotioneel

- Handen: gedrag

- Helder bewustzijn: intuïtie

Scheele geeft aan dat als je op de eerste drie H’s in balans (fit en gezond) bent je ook in staat bent om onbevangen en scherp te kunnen waarnemen.

In hoofdstuk 2 wordt door middel van het Accountability Continuüm aangegeven welke niveau’s van Accountability – samenwerking – er zijn: geen, individueel, team, cross teams en organisatie. De laatste vier worden vervolgens in de hoofdstukken 3 tot en met 6 uitgewerkt. In alle hoofdstukken wordt een beschrijving – weergave gegeven van de ontwikkeling naar accountable individu, team, cross teams en organisatie. Hierbij zijn niet alleen de succesverhalen opgenomen maar wordt juist ook nadrukkelijk ingegaan op de valkuilen die bestaan. In alle hoofdstukken zijn kleine ‘kadertjes’ opgenomen waarin concrete voorbeelden zijn weergegeven die de betekenis van de tekst illustreren. Deze ‘kadertjes’ verlevendigen het verhaal aanzienlijk en maken het boek daarmee ook heel illustratief en praktisch.

Het hele boek ademt uit dat je altijd zelf de keuze hebt om een besluit te nemen en ook accountable te zijn wanneer je accepteert wat je ziet. Daarbij is het wel belangrijk dat je ook echt handelt om te doen wat nodig is. Hierbij zal je regelmatig vaardigheden en gedragingen moeten afleren om tot nieuwe en andere inzichten te komen. Dat vraagt om een heldere en onbevangen beschouwing van de (nieuwe) gebeurtenis. Wanneer je niet in staat bent om blanco of objectief te kijken dan zal je mogelijk je presteren wel ‘verbeteren’ (sneller doen) maar zal je niet ‘transformeren’ (het anders doen). En dat laatste is in de huidige tijdgeest vaak nodig om te komen tot doorbraken hetzij als individu, team of organisatie.

Frank van Kuijck is een zeer gedreven professional in zowel audit en advies voor de public sector. Industries zijn met name gemeenten, woningcorporaties en onderwijs. Hij is kritische sparringpartner voor toezichthouders, bestuurders en organisatie om te helpen deze naar een hoger plan te krijgen. Specifieke aandachtsgebieden naast audit en verslaggeving zijn governance, control, risicomanagement en bedrijfsvoering. Deze laatste ook vanuit de specialisatie als operational auditor. Hij is Partner bij Deloitte, Voorzitter van RJ Werkgroep 645 - woningcorporaties en Docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Frank van Kuijck is een zeer gedreven professional in zowel audit en advies voor de public sector. Industries zijn met name gemeenten, woningcorporaties en onderwijs. Hij is kritische sparringpartner voor toezichthouders, bestuurders en organisatie om te helpen deze naar een hoger plan te krijgen. Specifieke aandachtsgebieden naast audit en verslaggeving zijn governance, control, risicomanagement en bedrijfsvoering. Deze laatste ook vanuit de specialisatie als operational auditor. Hij is Partner bij Deloitte, Voorzitter van RJ Werkgroep 645 - woningcorporaties en Docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Recensie door Martin van Staveren 

Een mogelijk misverstand is zo geboren. Accountable Leiderschap van Marco Scheele is een fascinerend boek dat niet over leidende accountants gaat.

Ook gaat het niet over accountability, in de traditionele betekenis van afrekenen en moeten. Het daar vaak mee geassocieerde c-woord – compliance of naleving – komt...

Lees verder >
Dr. Martin van Staveren adviseert organisaties over omgaan met risico’s en onzekerheden. Zijn missie is om daarmee effectiviteit en welzijn binnen en buiten organisaties te vergroten. Martin is ook kerndocent aan de postacademische masteropleidingen Risicomanagement en Public Management, Universiteit Twente. Begin 2015 verscheen zijn boek Risicogestuurd werken in de praktijk bij uitgever Vakmedianet.