Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

Overmacht

(Belgisch recht)

Paperback Nederlands 2015 9789400006911
Niet leverbaar.

Samenvatting

Het begrip ‘overmacht’ is goed verankerd in ons recht en vormt eigenlijk een transversaal begrip, dat men met een grotendeels gelijklopende inhoud terugvindt in verschillende takken van het recht.

In dit boek worden het begrip, de toepassingsvoorwaarden en de gevolgen van overmacht in een aantal rechtstakken op een grondige en praktijkgerichte wijze bestudeerd. Hierbij komt duidelijk tot uiting dat het begrip overmacht niet alleen klassiek wordt gehanteerd in het contractenrecht en het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht, maar evenzeer in het strafrecht, het strafprocesrecht, het burgerlijk procesrecht en het arbeidsrecht. Ook al tonen de in dit boek opgenomen referaten aan dat de betekenis van het begrip ‘overmacht’ in de verschillende rechtstakken vrij gelijklopend is, toch zijn de gevolgen van overmacht niet dezelfde in de verschillende rechtstakken waarin deze rechtsfiguur wordt gehanteerd.

In het contractenrecht en het arbeidsovereenkomstenrecht heeft overmacht tot gevolg dat de schuldenaar bevrijd is van de op hem rustende verbintenis, zij het dat in het arbeidsovereenkomstenrecht meer de nadruk wordt gelegd op de schorsing van de verbintenis die door overmacht niet kan worden nagekomen. Op vergelijkbare wijze heeft een succesvol beroep op overmacht in het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht tot gevolg dat de aangesprokene bevrijd is van aansprakelijkheid en is overmacht in het strafrecht een schulduitsluitingsgrond.

In het strafprocesrecht is de overheid die door overmacht bepaalde wettelijke verplichtingen niet kan nakomen, vrijgesteld van de naleving van deze verplichting, terwijl in het procesrecht en het strafprocesrecht het niet naleven van een termijn ingevolge overmacht in principe tot gevolg heeft dat deze procespartij, nadat de overmacht een einde heeft genomen, de proceshandeling alsnog zal kunnen verrichten.

Dit boek is een waardevol naslagwerk voor advocaten, magistraten, gerechtsdeurwaarders en alle geïnteresseerde juristen en rechtspractici.

Specificaties

ISBN13:9789400006911
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:180
Uitgever:Intersentia
Druk:1
Verschijningsdatum:2-12-2015
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Aloìs Van Oevelen

Prof. dr. em. Aloïs Van Oevelen behaalde in 1975 aan de KU Leuven met grote onderscheiding zijn diploma van licentiaat in de rechten. In 1984 promoveerde hij aan de Universiteit Antwerpen met grootste onderscheiding tot doctor in de rechten met een proefschrift over “De overheidsaansprakelijkheid voor het optreden van de rechterlijke macht”, dat in 1985 bekroond werd met de Prijs van het Belgisch Instituut voor Bestuurswetenschappen en in 1988 met de Fernand Collin-Prijs voor Recht. Tussen 1984 en 2017 was de auteur achtereenvolgens docent (1984-1988), hoofddocent (1988-1992), hoogleraar (1992-1997) en gewoon hoogleraar (1997-2017) aan de Universiteit Antwerpen. Hij oefende er verschillende beleidsfuncties uit, waaronder die van academisch secretaris en decaan van de Faculteit Rechten, voorzitter van de examencommissie van de masteropleiding in de rechten, lid van de academieraad en van de raad van bestuur van de Universiteit Antwerpen en onderzoeksleider van de onderzoeksgroep “Rechtshandhaving”. Hij is de (co)promotor van negen doctoraatsproefschriften. Hij is de (co)auteur van dertien boeken, de editor van negentien boeken en de auteur van meer dan driehonderd bijdragen in tijdschriften, boeken en verzamelwerken. Sinds 1 september 1998 is hij hoofdredacteur van het Rechtskundig Weekblad. Sinds 1 november 2017 is hij voorzitter van de jury van de Fernand Collin-Prijs voor Recht.

Andere boeken door Aloìs Van Oevelen

Over Stefan Rutten

Stefan Rutten is hoofddocent aan de Universiteit Antwerpen en advocaat te Antwerpen.

Andere boeken door Stefan Rutten

Inhoudsopgave

-Overmacht en imprevisie in het Belgische contractenrecht (p. 1)

-Overmacht in het buiten contractueel aansprakelijkheidsrecht (p. 35)

-Overmacht in het burgerlijk proces (p. 61)

-Overmacht in het arbeidsrecht (p. 95)

-Overmacht in het strafrecht: artikel 71 Sw. ontleed (p. 121)

-Overmacht in het strafprocesrecht (p. 149)

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Overmacht