Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
U heeft gezocht op 9789400112049. Het product dat u zocht is niet meer in die editie leverbaar en is vervangen door de onderstaande editie.
,

De integere rechter

Ethiek en praktijk van het rechterlijk beroep

E-book Pdf met watermerkbeveiliging Nederlands 2023 9789400113350
Direct te downloaden

Samenvatting

De integriteit van de rechter is, net als die van andere publieke functionarissen, steeds vaker onderwerp van discussie en kritiek. Maar wat houdt integriteit precies in? De integere rechter gaat uit van het idee dat integriteit bestaat uit trouw van de rechterlijk ambte naar aan de eigen institutionele waarden en normen. Integriteit is dus een overkoepelende norm die de rechter voorschrijft dat hij zich consequent onpartijdig, onafhankelijk, autonoom en professioneel gedraagt.

Het boek biedt zowel een theoretische bespreking van rechterlijke beroepsethiek, als een meer praktische reflectie op de concrete dilemma’s waarmee de rechter in zijn werk en privéleven geconfronteerd kan worden. Het biedt verder een bespreking van de rechterlijke onpartijdigheid en onafhankelijkheid in de context van de democratische rechtsstaat en van autonomie en professionaliteit in de context van de moderne rechterlijke organisatie. In deze tweede druk is een aantal bronnen en casus toegevoegd.

Voor rechters geeft dit boek een aanzet tot systematische reflectie over de ethische kanten van hun beroep. Voor andere juristen en niet-juristen biedt het een interessante inkijk in het werk en het leven van rechters.

De auteurs putten uit hun jarenlange ervaring als docent beroepsethiek in de opleiding voor rechters (SSR). Daarnaast doceert Derk Venema rechten aan de Open Universiteit en doceert Arie-Jan Kwak rechten aan de Universiteit Leiden.

Specificaties

ISBN13:9789400113350
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:pdf
Aantal pagina's:226
Druk:2
Verschijningsdatum:20-10-2023
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Derk Venema

Derk Venema studeerde Rechten en Filosofie aan de Universiteit Leiden. Sinds 2001 is hij werkzaam aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2007 promoveerde hij op een proefschrift, getiteld Rechters in oorlogstijd. Hij is thans universitair docent Rechtsfilosofie in Nijmegen.

Andere boeken door Derk Venema

Inhoudsopgave

1 Inleiding
2 Beroepsethiek
3 Democratische rechtsstaat
4 Organisatie
5 Rechterswerk
Deel 1: Voor de zitting
Deel 2: Tijdens en rond de zitting
Deel 3: Na de zitting
6 Privéleven
7 Conclusie

Literatuurlijst
Jurisprudentieregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De integere rechter