Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Agendahedonisme

Hoe onze obsessie met tijdsoptimalisatie leidt tot een dichtgetimmerd bestaan

Paperback Nederlands 2022 9789400515246
Verkooppositie 1039Hoogste positie: 874
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

We zijn meer dan ooit geobsedeerd door efficiëntie, productiviteit en doelmatigheid. Die waardes hebben niet alleen onze werktijd, maar ook ons privéleven gekoloniseerd. Het is de bril waardoor we ons bestaan bezien.

De verinnerlijking van het kapitalistische arbeidsethos, de nieuwe digitale technologieën die in rap tempo om ons heen verschijnen en de toenemende individualisering van de samenleving zorgen ervoor dat we ons leven zien als een groot, rationeel project waar we het maximale uit moeten halen. Het gevolg is een dichtgetimmerd bestaan waarin nauwelijks ruimte overblijft voor spontaniteit, verveling en het onverwachte. Waardes die, omdat ze geen groei opleveren en niet meetbaar zijn, steeds meer worden verdrukt, maar juist zo van belang zijn voor het alledaagse leven.

Specificaties

ISBN13:9789400515246
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:248
Druk:1
Verschijningsdatum:13-9-2022
ISSN:

Expertrecensies (1)

Agendahedonisme - ‘Neem even de tijd’
Christel Deckers | 24 november 2022
Het woord hedonisme is afgeleid van het Griekse woord voor genot. Het is een stroming die zegt dat je het meest gelukkig kunt worden, wanneer je alle vervelende dingen uit de weg gaat, en zo veel mogelijk leuke dingen doet. Je moet zorgen dat je op twee manieren geen pijn hebt: geen lichamelijke pijn en geen geestelijke pijn.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (3)

achtergrond
Agendahedonisme - Of: de zoektocht naar een planner voor 2023
Henk Jan Kamsteeg 1 november 2022 Toen ik de redactie van Managementboek.nl voorstelde een blog te schrijven over diverse soorten agenda’s en planners voor 2023, kon ik niet vermoeden dat zij mij het boek ‘Agendahedonisme’ van Tom Grosfeld aan zouden raden. Daar gingen mijn goede bedoelingen om het komend jaar nog meer aan mezelf te werken door heldere doelen voor mezelf vast te stellen…
interview
Omdat we werk als passie zien, zijn we nog harder gaan werken
Ronald Buitenhuis 31 oktober 2022 Het protestantisme, kapitalisme en de macht van de klok zijn er mede oorzaak van dat we ons hele leven als een dwingende agenda hebben ingericht. Ook privé. We zijn verworden tot IK-BV’s waarin alles wat je doet ‘nut’ moet hebben en in het teken staat van carrière en zelfontplooiing. Het boek ‘Agendahedonisme’ van journalist Tom Grosfeld wijst op de gevaren. ‘Dagdromen als een daad van verzet.’
preview
Agendahedonisme - Hoe onze obsessie met tijdsoptimalisatie leidt tot een dichtgetimmerd bestaan
Tom Grosfeld 22 september 2022 We willen niet alleen ons werk steeds efficiënter en sneller uitvoeren, ook onze vrije tijd wordt onderworpen aan dezelfde logica. We zouden kunnen stellen dat het neoliberalisme zich in ons heeft verinnerlijkt en onze verhouding met de tijd overhoop gooit. Wat de gevolgen daarvan zijn, onderzocht journalist Tom Grosfeld in zijn boek ‘Agendahedonisme’.

Over Tom Grosfeld

Tom Grosfeld (1994) is journalist. Hij schrijft voor Het Parool en Vrij Nederland over de tijdgeest in het algemeen en de invloed van digitalisering en technologie op onze manier van leven in het bijzonder.

Andere boeken door Tom Grosfeld

Inhoudsopgave

Proloog: De winkel van mij vader
Inleiding: De agendahedonist

1 Intensief opvoedingsproces
2 Het zelf als ondernemer
3 Een bedrijfsplan voor het leven
4 Verborgen potentieel
5 Op weg naar totale vrijheid
6 Gelukkig zijn als vaardigheid
7 Het huwelijk tussen mens en techniek
8 Een wrijvingsloze wereld
9 De mens als computer
10 Vluchten voor vrijheid
11 Spontaan handelen

Epiloog: De dagdroom als daad van verzet
LiteratuurManagementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Agendahedonisme