Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De winstparadox

Waarom de macht van supersterbedrijven onze economie ondermijnt

Paperback Nederlands 2022 9789401483384
Verkooppositie 4336Hoogste positie: 590
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Waarom de monsterwinsten van supersterbedrijven ons armer maken

'We hebben de neiging om te geloven dat wanneer het goed gaat met bedrijven, het ook goed gaat met de economie. Maar dat is buiten de 'marktmacht' van supersterbedrijven gerekend. Zij potten technologische vooruitgang op, fnuiken zo de concurrentie en houden hun prijzen kunstmatig hoog. In plaats van werk te creëren, verlaagt die enorme winstgevendheid de lonen en decimeert ze banen. Dat is de winstparadox.'

Topeconoom Jan Eeckhout legt uit waarom de monsterwinsten van supersterbedrijven ons armer én ontevredener maken.

Waarom moeten we meer dan duizend euro betalen voor een smartphone die eigenlijk veel minder zou kunnen kosten? Omdat een select gezelschap van megabedrijven zoals Apple of Amazon veel te dominant zijn geworden. Het zijn forten met een slotgracht eromheen, die hun woekerwinsten gebruiken om die kloof alleen maar breder en dieper te maken.

Deze evolutie is funest voor iedereen, met uitzondering van een handvol grootkapitaalbezitters. Op basis van een internationaal geprezen studie toont de auteur aan hoe onze lonen stagneren of zelfs dalen, de prijzen blijven stijgen en kleine bedrijven het moeilijk hebben om te overleven. Als we de balans niet snel herstellen, zal dit onvermijdelijk leiden tot steeds meer maatschappelijke onrust. Alleen een radicale hervorming van het concurrentiebeleid kan ons redden.

Snelle technologische ontwikkelingen zetten de markteconomie op zijn kop. IT-Reuzen domineren de beurs. Het winstaandeel is wereldwijd geëxplodeerd. Wat gaat er fout in het kapitalisme? Jan Eeckhout weet raad. - Coen Teulings, econoom en hoogleraar Economie aan de Universiteit Utrecht

'De winstparadox' is een van die zeldzame boeken die de lezer een volledig nieuwe kijk op de werkelijkheid geeft. Een absolute aanrader voor economen én niet-economen. - Paul de Grauwe, econoom en hoogleraar aan de London School of Economics

Specificaties

ISBN13:9789401483384
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:336
Uitgever:Lannoo
Druk:1
Verschijningsdatum:16-2-2022
ISSN:

Expertrecensies (3)

De winstparadox - ‘Belangrijke boodschap voor managers, wetenschappers en politici’
Teun van Aken | 14 oktober 2022
Jan Eeckhout, hoogleraar Economie aan de UPF Barcelona, toont met de doorwrochte studie ‘De winstparadox - Waarom de macht van supersterbedrijven onze economie ondermijnt' aan dat het beslist niet klopt dat wanneer het goed gaat met bedrijven het ook goed gaat met de economie.  
Lees verder
De winstparadox - ‘Een heldere analyse van marktmacht’
Freija van Duijne | 5 juli 2022
Als het goed gaat met bedrijven, dan gaat het goed met de economie. Toch? Dat blijkt dus niet zo te zijn. Econoom Jan Eeckhout legt in ‘De winstparadox’ uit wat het probleem is met supergrote bedrijven en wat hun impact is op de gehele samenleving.
Lees verder
De winstparadox - ‘Schokkend boek, waarvan we niet mogen wegkijken’
Peter de Roode | 10 mei 2022
In 2021 werden we wakker geschud door managementboek van dat jaar ‘Fantoomgroei’. De boodschap was daarin dat de bedrijfswinsten geëxplodeerd waren, terwijl werkenden er niet van profiteerden. In ‘De Winstparadox’ gaat Jan Eeckhout een stuk verder.  
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Winstgevendheid blijkt banen te vernietigen
Jeroen Ansink 9 mei 2022 Digitalisering geeft topondernemingen de mogelijkheid om hun prijzen kunstmatig hoog te houden, schrijft de Belgische econoom Jan Eeckhout in De winstparadox. Dat remt niet alleen de consumptie, maar leidt ook tot minder werkgelegenheid en stagnerende lonen. ‘Wat goed is voor bedrijven is allang niet meer goed voor de economie.’

Over Jan Eeckhout

Jan Eeckhout is een Belgische econoom, sinds 2008 professor aan de Universitat Pompeu Fabra in Barcelona en voorheen hoogleraar aan o.a. University College London, Princeton, University of Pennsylvania en New York University. Over zijn paper over marktmacht werd geschreven in gerenommeerde internationale publicaties als The Economist, Financial Times en The New York Times.

Andere boeken door Jan Eeckhout

Inhoudsopgave

1 – Inleiding 7

DEEL I De oorsprong van marktmacht
2 – De kunst van het managen van de slotgracht 31
3 – Technologische verandering en superioriteit 51

DEEL II De schadelijke gevolgen van marktmacht
4 – Bij afgaand getij zakken alle boten 81
5 – De sterreneconomie 107
6 – Ongelijke monniken, ongelijke kappen 129
7 – De mythe van het gouden horloge 159
8 – Rijke voorstadbewoner, arme voorstadbewoner 171

DEEL III De toekomst van werk en het zoeken naar oplossingen
9 – Redenen genoeg om optimistisch te zijn 195
10 – De toekomst van het werk 227
11 – De speurtocht naar feiten 239
12 – Bouwen aan vertrouwen in antitrustbeleid 259

Epiloog 303
Woord van dank 311
Noten 315
Bibliografie 329
Register 343

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De winstparadox