Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De veiligheidsmythe

over politie, justitie en misdaad in Nederland

Paperback Nederlands 2015 9789460035777
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Criminelen moeten in hun portemonnee worden getroffen. Justitie moet strenger straffen. Zero tolerance werkt. Drugs moeten keihard bestreden worden. Meer blauw op straat maakt Nederland veiliger. Zomaar wat veelgehoorde ideeën waar de meeste Nederlandse politici, journalisten en burgers het roerend over eens zijn.
Het treurige is dat de meeste van die opvattingen domweg niet kloppen. Het is bijvoorbeeld al veertig jaar bekend dat je met blauw op straat nauwelijks boeven vangt, maar dat wil kennelijk maar niet tot de politiek en de media doordringen. Door de roep om blauw is de Nederlandse politie harder gegroeid dan alle andere Europese politiekorpsen, maar de recherche die nu juist wél boeven vangt bleef bij deze groei ernstig achter. De politie geeft twee keer
zoveel uit aan management en overhead als aan opsporing.
In De veiligheidsmythe ontmaskert Bart de Koning de meest gehoorde mythen over politie, justitie en misdaad in Nederland. Zo is het aantoonbaar niet waar dat Nederland steeds onveiliger wordt: de misdaadcijfers dalen al jaren. De Nederlandse rechters zijn niet soft, bejaarden worden niet op grote schaal thuis overvallen en de war on drugs is allang verloren. Justitie plukt nauwelijks geld van criminelen, snelheidscontroles op de snelwegen redden nauwelijks mensenlevens en het werk van politieagenten is veel minder gevaarlijk dan iedereen denkt.

Specificaties

ISBN13:9789460035777
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:160
Druk:1
Verschijningsdatum:17-11-2015
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Bart de Koning

Bart de Koning is onderzoeksjournalist. De Koning studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte onder meer voor Quote, FemBusiness en HP/De Tijd. Tegenwoordig is hij zelfstandig journalist, gespecialiseerd in politie, veiligheid, fraude, terrorismebestrijding en privacy. Hij schrijft over de politie voor De Correspondent en publiceert daarnaast in de Volkskrant, Vrij Nederland, Maarten en Justitiële Verkenningen.

Andere boeken door Bart de Koning

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De veiligheidsmythe