Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Als meedoen pijn doet

Affectief burgerschap in de wijk

Paperback Nederlands 2013 9789461642431
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Begin deze eeuw waren er grote zorgen over de kloof tussen burgers en bestuur. Politici en bestuurders besloten om beter naar de mensen te gaan luisteren. Wethouders gingen gezellig ontbijten met bewoners, gemeentes kregen budget en middelen voor burgerparticipatie. Bewoners werden uitgenodigd om actief mee te doen in hun wijk.

Veel mensen gaven aan die oproep gehoor. Ze organiseerden buurtopschoonacties en burendagen, dachten mee over wijkvernieuwingsplannen, werden vrijwilliger bij de huiswerkbegeleiding of mantelzorger voor hun oude buurman. Ruim tien jaar later bestaat de kloof niet meer. Daarvoor in de plaats kwamen gevoelens van hoop en erkenning, maar vaak ook van miskenning, verontwaardiging en woede.

Waardoor zijn de verhoudingen tussen burgers en overheid van kilte omgeslagen in oververhit wederzijds ressentiment? Hoe komt het dat een welwillende overheid welwillende burgers zo kan ontmoedigen? Om die vragen te beantwoorden deden de auteurs van dit boek diepgaand onderzoek in 'achterstandswijken'; bij uitstek plekken waar intensieve overheidsbemoeienis en heftige emotionele reacties daarop te vinden zijn. "Als meedoen pijn doet" biedt een onmisbare staalkaart van het hedendaagse affectief burgerschap en de pijn en moeite in de verhouding tussen burgers en instituties.

"Als meedoen pijn doet" verschijnt als een van de twee delen van het jaarboek van het "Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken", naast "De affectieve burger "onder redactie van Thomas van Kampen, Imrat Verhoeven en Loes Verplanke.

'"Als meedoen pijn doet" biedt vele waardevolle en bruikbare inzichten over burgerschap, gebaseerd op zorgvuldige en verhelderende analyses van de dagelijkse praktijk.' - Alex Brenninkmeijer, Nationale Ombudsman

Specificaties

ISBN13:9789461642431
Trefwoorden:burgerschap
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:319
Uitgever:Van Gennep
Druk:2
Verschijningsdatum:16-10-2013

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Evelien Tonkens

Evelien Tonkens is Bijzonder Hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam en columnist bij de Volkskrant.

Andere boeken door Evelien Tonkens

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Als meedoen pijn doet