Iedereen die aan een nieuwe baan begint, heeft verwachtingen. Van zijn baan, zijn collega's, de organisatie waar hij gaat werken. Als die verwachtingen niet uitkomen, raakt een nieuwkomer teleurgesteld. Dan duurt het langer voordat hij productief wordt; hij is minder betrokken of gaat zelfs op zoek naar een andere baan. Dat zijn gemiste kansen.
Iedereen die aan een nieuwe baan begint, heeft verwachtingen. Van zijn baan, zijn collega's, de organisatie waar hij gaat werken. Als die verwachtingen niet uitkomen, raakt een nieuwkomer teleurgesteld. Dan duurt het langer voordat hij productief wordt; hij is minder betrokken of gaat zelfs op zoek naar een andere baan. Dat zijn gemiste kansen.
Dit is te voorkomen door goede onboarding. Geslaagde onboarding: een goede landing, verdieping en verbinding. Door goede onboarding staan nieuwkomers sneller in hun kracht, weten ze beter wat er van hen verwacht wordt, bij wie ze terechtkunnen voor vragen en hoe de hazen lopen in een organisatie. Dat lukt niet alleen met handjes schudden bij binnenkomst en een uitleg over de regels en procedures. Het gaat om de fase erna. Dat vraagt om een commitment van de organisatie en de medewerker gedurende de eerste maanden na binnenkomst. En de inzet van de juiste tools en mensen.
Bij een geslaagde onboarding voelt een nieuwe medewerker zich lid van het team. Hij voelt zich thuis bij de organisatie en heeft aansluiting bij de cultuur en hij heeft een goed netwerk opgebouwd binnen de organisatie.
Uitgebreid behandelt dit boek alle aspecten die belangrijk zijn voor een goede onboarding. Op de eerste plaats natuurlijk het managen van verwachtingen, maar ook het maken van een strategisch onboardingplan. Een belangrijk uitgangspunt daarbij vormen de individuele medewerkers. De onboarding wordt gebouwd om hun verwachtingen en ervaringen. Het boek bevat praktische tips voor bijvoorbeeld het leren kennen van culturen en het opzetten van peer-coaching.
Inhoudsopgave
Hoofdstuk 1. Een introductie op onboarding 9
1.1 Introductie 10
1.2 Onboarding: Wat is het en waarom is het belangrijk? 11
1.3 Onboarding in cijfers 14
1.4 De doelstellingen voor onboarding 17
1.5 Een businesscase onboarding 22
1.6 Samenvatting 22
Hoofdstuk 2. Management van verwachtingen 25
2.1 Verwachtingen in beweging 29
2.2 Psychologisch contract 34
2.3 Heldere verwachtingen tijdens werving en selectie motiveren nieuwkomers 37
2.4 Afstemmen van verwachtingen 39
2.5 Feedback op verwachtingen 48
2.6 Goede feedback motiveert 49
2.7 Soorten feedback tijdens onboarding 52
2.8 Betere feedback geven en zoeken 56
2.9 Samenvatting 60
Hoofdstuk 3. Doelstellingen voor onboarding 63
3.1 Introductie: doelen van onboarding 64
3.2 Goed van start: pre-boarding 65
3.3 Landing op je plek 78
3.4 Verdieping in de organisatie 83
3.5 Verbinding met collega’s en het team 94
3.6 Support 105
3.7 Samenvatting 113
Hoofdstuk 4. Het maken van een onboardingplan 117
4.1 Het maken van een onboardingplan 118
4.2 Een onboarding roadmap 128
4.3 Algemeen versus doelgroepgericht 140
4.4 Onboarding van specifieke doelgroepen 144
4.5 Onboardingplan in de praktijk 151
4.6 Samenvatting 154
Hoofdstuk 5. Evaluatie en offboarding 157
5.1 Algemene en individuele cijfers voor onboarding 158
5.2 Ken- en stuurgetallen voor onboarding 162
5.3 Het individu en de organisatie 167
5.4 Aan de slag met evaluatie 168
5.5 Prioriteiten stellen 174
5.6 Offboarding en boemerang-recruitment 177
5.7 Checklists 186
5.8 Samenvatting 190
Literatuurlijst 191
Register 196
Specificaties
EAN:9789462156135
Taal:Nederlandstalig
Bindwijze:Paperback, 200 blz.
Uitgever:Vakmedianet
Druk:1e druk, 2019
Over Ardiënne Verhoeven
Ardiënne Verhoeven (1967) is oprichter en eigenaar van Workwonders. Workwonders is gespecialiseerd in recruitment en onboarding. Eerder schreef ze de succesvolle boeken Recruitment en Onboarding, blijvend succes van nieuwe medewerkers. Ardiënne werkte voor grote organisaties als KPN, Unilever, Océ en NXP, maar ook voor not-forprofitorganisaties in de zorg en bij de overheid. Ze schrijft columns en geeft lezingen en colleges over de instroom van personeel.
Lezersrecensies
De recruiter & de onboarder
27-05-2015 | J.W.K. Peters
In haar boek Onboarding onderstreept Ardienne Verhoeven haarfijn het strategisch belang en de waarde van onboarding. Bedrijven investeren volop in employer branding en recruitment waardoor onboarding mogelijk (onterecht) in de vergetelheid raakt. Het boek zou dan ook zeker niet misstaan in de boekenkast van recruiters, HR (managers), directeuren en ondernemers... De inhoud van het boek wordt zeer vriendelijk aangeboden aan de lezer waardoor de informatie snel kan worden opgenomen... Naast de recruiter zouden bedrijven serieus kunnen gaan nadenken over het aanstellen van een onboarder!
Recensies (2)
Recensie door Carla Verwijs
U herinnert zich vast nog wel de eerste tijd in een nieuwe baan. U was enthousiast over de nieuwe mogelijkheden, begon met hoge verwachtingen die mede werden gevoed door de gesprekken met de recruiter en manager. Tegelijkertijd vroeg u zich wellicht af hoe de collega’s zouden zijn en of u met hun kon opschieten. Hoe is de sfeer? Hoe werkt men hier? De eerste paar maanden bij een nieuwe baan...Lees verder >
U herinnert zich vast nog wel de eerste tijd in een nieuwe baan. U was enthousiast over de nieuwe mogelijkheden, begon met hoge verwachtingen die mede werden gevoed door de gesprekken met de recruiter en manager. Tegelijkertijd vroeg u zich wellicht af hoe de collega’s zouden zijn en of u met hun kon opschieten. Hoe is de sfeer? Hoe werkt men hier? De eerste paar maanden bij een nieuwe baan blijken cruciaal voor de beeldvorming en bepalen of u zo positief blijft. Blijvend succes is het doel van een goede onboarding, zoals beschreven in het gelijknamige boek ‘Onboarding’ door Ardiënne Verhoeven.
Ondanks het enthousiasme bij de start, raken veel nieuwe medewerkers teleurgesteld. Opvallend genoeg scoren de zogenaamde harde feiten, zoals salaris, opleidingsmogelijkheden en de introductie het hoogst als teleurstellende factoren. De werkelijkheid lijkt tijdens de recruitmentfase soms te mooi zijn voorgesteld. De zogenaamde zachte feiten, zoals sfeer, cultuur, collega’s lijken juist mee te vallen. Een goede onboarding helpt bij het managen van verwachting (aan beide kanten!), leren kennen van de cultuur, bouwen van een netwerk en ondersteunen van de nieuwe baan. Daarmee is onboarding wat anders dan een introductie; het heeft een meer strategisch doel en vraagt om maatwerk.
Een belangrijk aspect tijdens de eerste maanden is dat manager en nieuwe medewerker feedback geven en krijgen. Veel managers hebben moeite met feedback geven en stellen het daardoor vaak uit tot de (verplichte) jaarlijkse beoordeling. Dat duurt voor een nieuwkomer veel te lang. Het is belangrijk al vroeg bij te sturen, maar ook te horen van de nieuwe medewerker wat diens observaties zijn. Tegelijkertijd zien veel medewerkers feedback als kritiek en niet zozeer als een mogelijkheid te leren. Managers zullen hier rekening mee moeten houden.
Ardiënne Verhoeven benadrukt dat onboarding niet alleen geldt voor vaste medewerkers. Vergeet niet dat flexwerkers (of andere tijdelijke varianten) mogelijk langer blijven of ook vaste krachten worden. Naast de vaak aanwezige bedrijfsintroductie, is het belangrijk een individueel plan op te stellen. Dit doen de manager en de nieuwkomer samen. Een ‘buddy’ aan de nieuwe medewerker koppelen kan ook helpen met de medewerker weg te wijzen en helpen met vragen over de wijze waarop het bedrijf werkt.
De vormgeving van ‘Onboarding’ is opvallend. Het boek is deels een slide show en deels een tekstboek. Op de rechterpagina vindt u de puntsgewijze samenvatting als een slide van de tekst op de linkerpagina. Zo kunt u snel door het boek gaan (wat op zich al niet dik is) om die onderwerpen te vinden waarin u bent geïnteresseerd.
Ik ben blij dat ‘Onboarding’ is verschenen en een gestructureerde manier beschrijft om een goed onboarding plan op te stellen. Onboarding kan vaak zoveel beter gebeuren en het voordeel is zo duidelijk: goede nieuwe medewerkers behouden. Niemand zit te wachten op een nieuwe kracht die al snel weer verdwijnt (afgezien van de gevallen waar de persoon werkelijk niet blijkt te passen).
Na 9 jaar in het buitenland (Frankrijk en Canada), is Carla Verwijs weer terug in Nederland. Haar specialiteit is kennismanagement, maar haar interesses liggen in de vele raakvlakken van kennismanagement met andere gebieden, zoals innovatie, creativiteit, projectmanagement, communicatie en storytelling.